'Isı yalıtımıında kalitesiz, ucuz mal seçmeyin'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk "Bir binayı projelendirirken ısı, ses, su ve yangın yalıtımının bütüncül toplanması lazım" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneğinin (İZODER) ortaklaşa düzenlediği, "Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri"nde ısı, ses, su ve yangın yalıtımı ile ilgili gelişmeler ve yeni çıkarılan yönetmeliklerin vatandaşa ve sektöre kazandıracağı konular ele alındı.
Müsteşar Öztürk, TOBB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, inşaat yatırımları yapılırken çevrenin korunmasının önemine işaret etti.
İnşaat malzemelerinin önem taşıdığını ifade eden Öztürk, binaların, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlarken uzun yıllar da hizmet verebilmesi gerektiğini söyledi.
"Ucuz mal seçmeyin"
Yalıtımın "ısı yalıtımı" olarak değil, "ısıtma ve soğutma" olarak nitelendirilmesi gerektiğini aktaran Öztürk, "Bizim en fazla giderimiz ısıtma ve soğutmada. Bu nedenle binaları yaparken bunun hesaplanması lazım. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili bakanlığımızın üzerine düşen neyse, el birliğiyle müzakereler ışığında ortaya koyacağız." diye konuştu.
Sadece ısıtma değil, ısı, ses, su ve yangın amaçlı yalıtımın önemini vurgulayan Öztürk, "Bir binayı projelendirirken ısı, ses, su ve yangın yalıtımının bütüncül toplanması lazım. Buna göre bütüncül çözümler üreteceğiz ve binaları enerji verimli hale getireceğiz." dedi.
Öztürk, binalar yapılırken, enerji tüketiminin merkeze alınması gerektiğine değinerek, bakanlık olarak bu konuda çıkarılan yönetmelikler ve çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Seminerde, mevcut binalarda su yalıtımının nasıl yapılması, ekonomik ve pratik olanın ne olması gerektiği konularının da görüşüleceğini anlatan Öztürk, yalıtımcılara, "Kalitesiz, ucuz mal seçmeyin. İşin uzmanını bulun. Malzeme, işçilik ve uygulama kaliteli olacak ve böylece konforlu bir ortamda yaşayacağız." önerilerinde bulundu.
"Yalıtım sektörünün gelişimine büyük ivme kazandıracak"
İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen de bu yıl özellikle, ülke genelinde yalıtım bilincini artırmak, kamu ile sektör temsilcilerini buluşturmak, vatandaşlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Anadolu'da "Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri" düzenlediklerini belirtti.
Ankara'nın ardından, Adana, Kayseri, Elazığ, Trabzon, Antalya ve son olarak İstanbul'da seminer düzenleyeceklerini belirten Pelesen, enerji tasarrufunun ve yalıtımın vatandaşa ve Türkiye'ye sağladığı katkıların önemine ilişkin hükümetin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kısa sürede önemli adımlar attığını anlattı.
"Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı"nın bu alanda yayınlanan çok önemli bir mevzuat olduğunu aktaran Pelesen, 2018-2023'te sanayi, bina, ulaşım ve tarım alanlarında uygulanacak 55 eylem planının 12'sinin binalarla ilgili olacağını söyledi.
Söz konusu 12 eylem planının yeni yapılacak ve mevcut binaların verim sınıflarının iyileştirilmesi, binalarda yerinde üretimin ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması, kapsamlı bir bina envanteri çıkarılması gibi çalışmaları kapsadığını belirten Pelesen, bu konudaki çalışmaların, yalıtım sektörünün gelişimine büyük ivme kazandıracağı dile getirdi.
"Isı yalıtımı, Türkiye'nin geleceği için stratejik öneme sahip"
İZODER olarak ısı, su, ses ve yangın yalıtımının yaygınlaşması için kamuoyunu bilinçlendirmeyi, sektörün gelişimini sağlamayı ve sorunlara çözüm bulmayı hedeflediklerini aktaran Pelesen, "Temsil ettiğimiz yalıtım branşlarından ısı yalıtımı, her şeyden önce Türkiye'nin geleceği için stratejik öneme sahip bir konudur. Bugün Türkiye, ısı yalıtımı sektöründe Avrupa'nın en büyüğü konumunda." diye konuştu.
Isı yalıtımının Türkiye ekonomisi için büyük önem arz ettiğini dile getiren Pelesen, şunları kaydetti:
"Bu konuda vatandaşların doğru bilgilere sahip olması çok önemli çünkü yalıtımla kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. Bu da doğalgaz ve elektrik faturalarını yarı yarıya düşürdüğü için konut sakinlerinin bütçesini ve konforunu direkt ilgilendiriyor. Son derece makul bir maliyetle uygulanabilen ısı yalıtımı sayesinde, her mevsim sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip oluyoruz."
Binalarda tüketilen enerjinin de Türkiye ekonomisi için önem taşıdığını belirten Pelesen, binalarda yapılan tüketimin toplam enerji tüketiminde en yüksek paya sahip olduğunu anlattı. Pelesen, Türkiye'deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından seminer, güncel bilgilerin paylaşıldığı oturum ve sunumlarla devam etti.
Yorum Yaz