Işık Üniversitesi FCC projesine dahil oluyor!
Bu proje ile Işık Üniversitesi, dünyanın en önemli buluşlarını gerçekleştirmede katkı sağlayacak.
Işık Üniversitesi, Geleceğin Çembersel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider-FCC) projesi için CERN'e (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi) katılımcı oldu. Kabul gören bu işbirliği CERN'in ana sayfasında ilan edildi.
Işık Üniversitesi'nin FCC proje kapsamında MIT, Oxford ve Cambridge gibi prestijli üniversiteler ile birlikte çalışacağı bildirildi. Bu projede, Avrupa, Asya ve Amerika'daki üniversitelerden de 2500 çalışanın ve 12.000' den fazla araştırmacının yer aldığı belirtiliyor.
Proje kapsamında öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Özaydın ve Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayındır Işık Üniversitesi'ni temsil edecekler. Işık Üniversitesi'nin CERN-FCC projesine bilimsel katkısının başlamasıyla birlikte, üniversitenin lisansüstü ve lisans öğrencilerinin de CERN'deki çalışmalara katılmaları öngörülüyor.
FCC projesi kapsamında, standart modelin ötesinde yeni fizik keşfetme amacıyla, deneysel ve kuramsal parçacık fiziğinden, bilgisayar ve inşaat gibi çeşitli mühendislik alt yapısı konularına katkı sunulması planlamalar arasında yer alıyor.
Bu işbirliğiyle atom enerjisi ve nano teknoloji gibi ülke geleceğini ilgilendiren çok önemli teknolojilere de katkıda bulunulması planlanıyor. Proje ile Işık Üniversitesi dünyanın en önemli buluşlarını gerçekleştirmeye katkı sağlama fırsatına da kavuşacak.
Bu işbirliğinin belirli bir sonlanma tarihi bulunmuyor. İşbirliği, Işık Üniversitesi hocaları çalışmalara katıldıkları sürece devam edecek. FCC için çalışmalara Ocak 2017'den başlanacak ve teori geliştirme, deney önerme gibi süreçlere paralel olarak devam edecek inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla FCC, 2035 itibariyle deneyleri gerçekleştirmeye başlayacak.
Yorum Yaz