İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’ndeki şehitlik yok olma tehlikesi yaşıyor!
İstanbul’un fethinde şehit olan 30’a yakın askerin bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi kampüsündeki şehitlik yok olma tehlikesi yaşıyor
İstanbul'un fethinde şehit olan 30'a yakın askerin bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi kampüsündeki şehitlik yok olma tehlikesi yaşıyor.
Şehitliğin yanı sıra türbe ve bir tekkenin de bulunduğu bu yer uzun yıllardır restore edilmeyi bekliyor. Şimdilerde ise arazi, Sarıyer Belediyesi'nin hazırladığı ‘Muhabbet Sokağı' projesi kapsamında yok olma tehlikesi yaşıyor. Rumelihisarı'nın eski adının ‘Şehitlik Dergâhı' olduğu bilgisini veren araştırmacı İbrahim Ethem Gören, alan için geçmişte birkaç defa restore girişiminde bulunulduğunu söylüyor. Üniversiteyi çevreleyen duvar yüzünden çalışmanın yarım kaldığını kaydeden Sarıyer Belediyesi yetkilileri ise bu bölgeye yeni içkili mekân açma gibi bir durum olmadığını savunuyor.
Görev yaptığı dönemde şehitlik ve tekkeyle alakalı herhangi bir bilgi gelmediğini belirten eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, buranın araştırılıp bir an önce korumaya alınması gerektiğinin altını çiziyor. Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, “Acaba buralardan, Sarıyer Belediyesi'nin, kaymakamlığının, Büyükşehir Belediyesi'nin haberi var mı?” diyerek önlem alınmasını istiyor. Şehitliğin yanında ‘Nafi Baba' tekkesi bulunuyor. Nafi Baba'nın torunlarından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nafi Artemel, ailesinin uzun yıllar bu tarihi mirasın korunması için mücadele ettiğini ifade ediyor. Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun özel ilgi gösterdiğini belirten Artemel, “Böylesi önemli bir yerin heba olmasına göz yumulmamalı.” diye konuşuyor. Atilla Koç'un kültür bakanı olduğu dönemde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Ayşe Soysal ve Prof. Dr. Süheyla Artemel ile birlikte protokol imzalanmış. Ancak şehitliğin bulunduğu arazinin restorasyonu gerçekleştirilmemiş.
TOKİ Haber
Yorum Yaz