İstanbul'da 6 bin 500 hektar alan ağaçlandırılıyor
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesi kapsamında, 6 bin 500 hektarlık alan ağaçlandırılacak.
İçtaş Astaldi Konsorsiyumu (ICA) tarafından Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesi kapsamında viyadük altlarını ağaçlandırma çalışmaları başladı. ICA, yıl sonuna kadar 10 viyadük altını doğaya döndürmeyı hedefliyor. 3 yıldır devam eden çalışmalar bittiğinde İstanbul'a 5 milyon 100 bin ağaç ve bitki kazandırılmış olacak.
Bu kapsamda Sarıyer'de düzenlenen dikim etkinliğine Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, ICA yöneticileri katıldı.
Hedef 5 milyon 100 bin ağaç ve bitki
Burada konuşan ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ Genel Müdürü Atilla Gökçe, Orman ve Su İşleri ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarıyla imzaladıkları protokol çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarının, İstanbul ve çevresiyle, Kuzey Çevre Otoyolu güzergahında devam ettiğini belirtti.
2013'te başladıkları ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bugüne kadar 3 milyon 100 bin ağaç ve bitkiyi doğaya kazandırdıklarını vurgulayan Gökçe, "Bugün de viyadük altlarını doğaya döndürme hedefiyle ilk adımımızı öğrenci kardeşlerimizle birlikte attık. Onların da bu bilince ortak olmalarını istedik. Hedefimiz 5 milyon 100 bin ağaç ve bitkiyi doğaya kazandırmak." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ilk ekolojik köprüsünün Kuzey Çevre Otoyolu güzergahında olduğunu aktaran Gökçe, şunları kaydetti:
"Ekolojik köprü hem otoyol projemiz hem de yaban hayatın korunmasında büyük önem taşıyor. Otoyolumuzun Avrupa yakası E-2 kısmının Fenertepe vahşi yaşam alanına denk gelen bölgesinde yer alan köprümüz, doğal yaşama uyum sağlayacak şekilde yeşillendirildi ve bölgedeki doğal yaşamın bir parçası haline gelmeye başladı. Yaklaşık 3 yıldır İstanbul ve çevresiyle birlikte Kuzey Çevre Otoyolu güzergahı, dinlenme tesisleri ve gişe alanlarıyla 36 viyadüğün her iki tarafında yapılan çalışmalarla, toplamda 6 bin 500 hektarlık bir alanı ağaçlandıracağız."
Meclis'te, İstanbul'da muhtemel depremle ilgili sunumuna ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Aydın, depremi 5-12 saniye öncesi haber veren erken uyarı sistemine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Erken uyarı sistemiyle ilgili 28 istasyon var. 10 istasyonu Büyükşehir olarak biz işletiyoruz. 18'ini de Kandilli'ye teknolojileri eskidiği için devrettik. Bunun sayılarını arttırmak lazım. İstasyonlar birbirleriyle bağlantılı. Toprakta olan en ufak hareketlilikte, birbiriyle haberleşip Kandilli Rasathanesi'ne bilgi verecek. İstanbul'da fay hatları denizde. Dolayısıyla orada olan bir hareketlilik deprem karaya gelene kadar bir 5-12 saniyelik süre kazandırıyor. Bu sürede biz doğalgazı ve elektriği kesebiliyoruz. Bu merkezler sayesinde bütün İstanbul'un doğalgazı ve elektriği anında kesilmiş olacak. "
İstanbul'un muhtemel depremde can ve mal kaybına yönelik sorusuna Aydın, deprem riskinin boyutlarını anlamak adına 2002 yılında İBB ve Japon I·s¸birligˆi Ajansı- JICA (Jayka) ortaklıgˆında, Afet O¨nleme/Azaltma Temel Planı projesi gerc¸ekles¸tirildiği cevabını verdi. Mevcut veriler ıs¸ıgˆında, yıkıcı bir deprem olması ihtimaline kars¸ılık olus¸abilecek hasar belirlendiğini ifade eden Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu konuyla ilgili 2 çalışma var. 2002 yılında Japon İşbirliği Ajansı (JICA)) ile 2010 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi'yle yapılan bir çalışma vardı. İstanbul'da 2002 yılında 7.7 şiddetinde depremde 70-90 bin can kaybı, 2010 verilerinde ise 15 bin-35 bin arasında can kaybı olması tahmin ediliyor."
Yorum Yaz