İstanbul’da elektrik kesintileri yaşanacak
Soğuk hava ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri nedeniyle sanayide yaşanan elektrik kesintileri konutlarda da yaşanabilir
Soğuk hava ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri nedeniyle EÜAŞ'ın doğalgaz santralleri ikincil yakıta geçti, bu koşulların devamı halinde hem elektrik hem de doğalgaz dağıtımında sanayide başlayan aksamaların konutlara da yansıması bekleniyor.
Yetkililer bu sorunun ne kadar süreceğini öngöremediklerini ve sanayi şirketlerinde üretimde aksamalara yol açtığını söylediler. Yetkililer özellikle çelik sektöründe birkaç gündür üretim aksamaları gözlendiğini söylediler.
Konuyla ilgili bilgi veren bir enerji şirketinin üst düzey yöneticisi, "Özellikle İstanbul ve Trakya bölgesinde sıkıntı yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de Ambarlı'daki doğalgaz kompresörünün tam kapasite çalışmaması" diye konuştu. Özel sektöre ait doğalgaz santrallerinde zaman zaman basınç düşüklükleri nedeniyle yüzde 5-10 civarı kapasite düşüşleri yaşandığını belirten yetkili, "Devlet önlem olarak EÜAŞ'a ait doğalgaz santrallerini ikincil yakıtlara geçirdi. Ancak özel sektöre bu konuda henüz bir talep gelmedi" dedi.
Bir başka enerji dağıtım şirketinin üst düzey yetkilisi de, "Elektrik talebini düşürerek bu durumu geçiştirmeye çalışıyorlar. Doğalgaz basıncında düşüş var. Talep günlük 196 milyon metreküpü geçtiği zaman sistem bunu taşıyamıyor. Özellikle Erzincan Kompresör istasyonunun devreye girmemiş olması nedeniyle Azerbaycan gazı yeterli miktarda çekilemiyor" dedi. Aynı yetkili, bugün serbest piyasada elektrik üretim rakamlarının doğalgazdaki bu sıkıntı nedeniyle zaman zaman 1.5 TL/kWh - 2 TL/kWh aralığına kadar yükseldiğini söyledi.
Çelik sektöründe aksamalar var
Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ise, "Üç günden beri gaz akışı sınırlı yapılıyor. Doğalgaz sıkıntısı yüzünden elektrik kesintisi de yaşanıyor. Doğalgaz ile üretim yapan kuruluşlarda üretim kesintileri var. Üretim saat 1600-2000 arası duruyor. Çelik sektörü olumsuz etkileniyor" dedi. Yayan, Enerji Bakanlığı yetkilileri ile görüşme içinde olduklarını; ancak akışın ne zaman normale döneceğinin öngörülemediğini söyledi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da bugün Ankara 'da katıldığı bir toplantıda kış ayları ile artan doğalgaz tüketimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yıldız şöyle konuştu:
"10 Aralık'ta yaklaşık 200 milyon metreküplük günlük tüketime yaklaştık, 197 milyon metreküp. Belki bugün 200 milyon metreküpleri bulabilecek. Olumsuz hava koşullarının, kış şartlarının bulunduğu bir mevsimdeyiz.
"Tabii ki gerek meskenlerimizin gerek sanayi kuruluşlarımızın gerekse doğal gazdan elektrik üreten santrallerimizin hep birlikte en fazla çekişinin bulunduğu bir ortamdayız. O yüzden diyoruz ki biz kendimize bahar muamelesi yapmayalım, çünkü şu anda kış ayındayız ve atmosfere açık bir işletmeden kaynaklanan zaman zaman sıkıntılar olabiliyor.
"Toplam tüketimde 365 gün içerisinde yaklaşık 8-10 günlük toplam arzın aşıldığı, talebin daha da arttığı ortamlara yaklaşabiliyoruz. O yüzden bu günlerde arkadaşlarımız da teyakkuz halinde ve daha hassas bir işletmecilik yapmaya gayret ediyorlar, çalışıyorlar"
Dünya
Yorum Yaz