İstanbul’da kaç günlük su kaldı?
İstanbul’da mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları barajların kurumasına neden oldu
İstanbul'un su kaynakları arasına katılan Melen ve Yeşilçay'dan da su alınarak, şehirde günlük ortalama 2 milyon 490 bin metreküp su kullanılıyor. Mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları ile bazı barajların kuruması 'İstanbul'un suyu kaldı mı?' sorusunu beraberinde getirdi.
Pabuçdere Barajı kurudu
İstanbul, su ihtiyacını 14 barajdan sağlıyor. Bu barajlar; Ömerli Barajı, Darlık Barajı, Elmalı 1 ve 2 Barajları, Terkos Barajı, Alibeyköy Barajı, Büyükçekmece Barajı, Sazlıdere Barajı, Kuzuludere Barajı, Büyükdere Barajı, Sultanbahçedere Barajı, Elmalıdere Barajı, Kazandere Barajı, ve Pabuçdere Barajı. Su ihtiyacının sağlandığı bu barajlardan Pabuçdere Barajı yüksek sıcaklıklar nedeniyle kurudu.
Megaşehrin içme suyu ihtiyacını karşıladığı barajlardaki doluluk oranı son on yılın en düşük seviyesinde... İSKİ'nin verilerine göre barajların yüzde 83.3'lük doluluk oranı günümüzde 29.84'e düştü. Uzmanlar su tüketiminin bilinçli yapılmasına dikkat çekerken, İstanbul'un kaç günlük suyunun kaldığı da merak ediliyor.
"Son yağışlar İstanbul'un 10 günlük su ihtiyacını karşılar"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı açılışında, İstanbul'daki son yağışlarla metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek, İstanbul'un 10 günlük su ihtiyacını karşılayacağını açıkladı.
Melen'den bir hat daha yapılıyor
Kınacı, Melen'den bir hat daha yapılarak, su getirileceğini ve bu çalışmanın en geç Haziran ayında tamamlanmış olacağını belirtti. Böylelikle Anadolu yakasında bir problem olmayacağına değinen Kınacı Avrupa yakasında yeni kuyular açılmasının planlandığını söyledi. Kuraklıkla ilgili CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli CNNTürk.com'daki açıklamasında, son yılların en kurak kışını yaşadığımız bu günlerde yağışların azalmasıyla barajların doluluk oranının düştüğüne değindi ve su tasarrufunun öneminden bahsetti. Birkaç aylık suyun kaldığına işaret eden Sürmeli, suyun iktisatlı kullanılmasını tavsiye ediyor.
Beklenen yağış gelmezse kuraklık olacak
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, hiç yağmur yağmadığı takdirde 20 Temmuz'da İstanbul'un suyunun biteceğini, biraz yağması durumunda ise bu tarihin 20 Temmuz değil de, 20 Ağustos olacağını bildirdi.
İçmesuyu nasıl elde edilir
Yağışlı mevsimlerde gelen suların baraj ve regülatörlerde toplanarak arıtma işlemlerinden geçirilmesiyle şehre su verilir. İstanbul'un nüfusunun artması sebebiyle artan su talebi Avrupa Yakası'nda Tekirdağ'a, Anadolu Yakası'nda Düzce'ye kadar uzanan su havzalarından elde ediliyor.
Su tasarrufu yapabilmek için öneriler
- Bulaşıklarınızı akan suyun altında değil, lavabonun ya da bir kabın içinde yıkayın
- Bulaşıkları elde değil, bulaşık makinesinde yıkayın
- Yemek yedikten sonra bulaşıkları toplarken üst üste koymaktansa tek tek toplayın
- Duş alırken suyu boşa akıtmayın
- Dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakmayın
- Bahçenizdeki bitkileri sularken hortum yerine yağmur suyundan faydalanın
- Arabanızı yıkarken hortum yerine kova suyu kullanın.
Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika
Yorum Yaz