maritbet girişmaritbet
İstanbul'da kampüs yerine ofiste eğitim veriliyor!

İstanbul'da kampüs yerine ofiste eğitim veriliyor!

Holding binalarında üniversite eğitimi, alışveriş sitelerinden ön siparişle burs... Sadece İstanbul'da 34 vakıf üniversitesi var ve birçoğu kampüs yerine 'ofis'te eğitim veriyor. Kimi de mahallede evlerin arasına sıkışmış

 

Üniversite, bir öğrenci için asla sadece dersliklerden, amfilerden ibaret değildir. Öğrencilik bir yaşam biçimi ise mabedi de kampüslerdir. Tarihi bir kapıdan adım atmak, devasa amfilerde ders yapmak, çay ve tost kokan bir kantinde derin mevzulara dalmak, sahaf gibi kokan yüksek tavanlı bir kütüphanede ders çalışmak, uzun yemekhane kuyruklardan sonra çimlere yayılmak öğrenciliğin ritüellerinden. Şimdilerde ise sayısı 170'i bulan üniversitelerle ‘her ile bir üniversite', hızla ‘her mahalleye bir üniversite' hedefine dönüşürken kampüs yaşamı da değişiyor. Üniversite kampüsleri, mahale arasında, otoban kenarında, sanayi sitesi içinde holding binalarına benzeyen binalara evriliyor. 
 
İstanbul 'da 43 devlet ve vakıf üniversitesi var. Devlet üniversitesi sayısı dokuz iken birkaç sene önce bir elin parmaklarını geçmeyen vakıf üniversitesi sayısı 34'ü buldu. Niceliksel bu değişim fiziksel bir değişimi de beraberinde getirdi. Üniversite tanıtımlarında kampüssüz üniversiteler, ‘merkezi lokasyonda' diye başlayan sahibinden.com ilanlarını andırmaya başladı: ‘Şehrin merkezinde', ‘hayatın içinde'. Amfi olmayınca küçük sınıflarda ‘etkin eğitim' başladı. Hatta kimi üniversitenin alışveriş ve promosyon sitelerine bile ilanları düşmeye başladı. Mesela Nişantaşı Üniversitesi ‘Groupon- Şehir Fırsatı' sitesinde ‘müşterilerine' iyi bir fırsat sunuyor: 
“Nişantası Meslek Yüksekokulu'nun 15 farklı branşında yüzde 50 burs. Sadece ‘ön sipariş verin' butonuna basmanız yeterli.” 
 
Bayrampaşa'da bir Nişantaşı Üniversitesi 
 
Vakıf üniversitelerinin kimi şehir merkezlerine uzak büyük arazilerde kampüs kurarken, kimi şehir merkezinin farklı semtlerinde holding binalarını andıran birkaç binasıyla, kimi mahalle arasındaki dershaneye benzeyen binasıyla, kimi de otoyol manzaralı, sanayi sitelerinin içinde karşımıza çıkmaya başladı. Örneğin 2010-2011 akademik yılında Bomonti'deki binasında Nişantaşı Meslek Yüksekokulu eğitim vermeye başladı. Daha sonra Nişantaşı Üniversitesi kuruldu. Merkez ‘kampüs' tahmin edildiği gibi Nişantaşı'nda değil Bayrampaşa'da. 
 
Gideceğim tek yer havaalanı! 
 
14 katlı binasında altı fakültede eğitim veren Kemerburgaz Üniversitesi'nin adına kanmayın, Mahmutbey'de, İSTOÇ ( İstanbul Toptancılar Çarşısı) ve İkitelli manzaralı. Kemerburgaz'daki arazi ile ilgili sorunlar çıkınca üniversitenin kuruluşunda gecikmeye yol açmamak için Altınbaş Holding'in binası üniversiteye devredildi. Üniversitenin döner kapısından içeri girince çok şık bir bina karşılıyor insanı. Mermer zemin, asansörler, süs havuzu, vestiyer... Fiziksel donanım son model ve şık ancak insan üniversiteden çok bir holdinge giriyormuş hissine kapılıyor. Kantinde fonda Hande Yener 'den “Gideceğim tek yer havaalanı...” çalarken, insan sormadan edemiyor: “Burada öğrenciler civarda sosyalleşmek, kültürel etkinlikleri takip etmek için nereye gidebilir?” Bir de unutmadan gerçekten buradan gidilebilecek en yakın yer havaalanı! 
Avcılar 'daki Gelişim Meslek Yüksekokulu'nun binası E-5 üzerinde, hemen yanında aynı büyüklükte bir mobilya mağazası var. Dışarıdan bakılınca iki bina birbirinden farklı durmuyor. Sadece birinde üniversitenin, diğerinde mobilyacının adı yazıyor. Dört yıllık bölümlerin olduğu üniversite binası ise yine Avcılar 'da holdinglerin, tekstil fabrikalarının tam içinde. Sağlı sollu fabrikaların olduğu caddenin sonunun bir üniversiteye çıkacağını tahmin etmek zor. 
 
Cevizlibağ'daki Yeniyüzyıl Üniversitesi'nin binası sanayi sitesinin içinde kalıyor ama E-5'e çok yakın. Metrobüsten indikten sonra birkaç dakika yürüme mesafesinde. Üniversitenin binası da, sınıfları da büyük. Burası en azından bir otel ya da dershane gibi durmuyor. 
 
Evlerin balkonuna bitişik 
 
Üsküdar Üniversitesi'nin iki binası var. Biri, Nakkaştepe'deki İcadiye Mahallesi'nde. Üniversite o kadar mahallenin içinde ki, binanın duvarı yandaki apartmanların balkonuna yapışık. Fakültelerin ve rektörlüğün yer alacağı ikinci bina Altunizade'de inşa halinde. Burada biraz daha üniversite havası var ve daha büyük. 
Gedik Üniversitesi'nin iki yerleşkesi var. Biri Kartal, diğeri Pendik'te. Kartal'daki üç bina da işyerini andırıyor. Çevresi de işmerkezleri ve holdinglerle dolu. Üniversitenin bir binasında hem rektörlük hem de Gedik Yatırım var. Pendik'te meslek yüksekokulun bulunduğu yere ise bir kampüs yapılacak. Süleymanşah Üniversitesi'nin Tuzla'da büyük bir kampüsü inşa ediliyor. Kampüs bitene kadar ise Kartal'da lüks bir site binasını andıran yerleşkede 
eğitim veriyor. 
 
Okullar ve kampüsleri 
 
Acıbadem Üniversitesi- Maltepe 
Bahçeşehir Üniversitesi- Beşiktaş , Mecidiyeköy, Şişli 
Beykent Üniversitesi - Büyükçekmece, Şişli/Ayazağa, Taksim 
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih 
Doğuş Üniversitesi - Acıbadem,Hasanpaşa 
Fatih Üniversitesi- Büyükçekmece 
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi- Yenikapı Mevlevihanesi, Fatih, Üsküdar, Çamlıca, Beyoğlu 
Haliç Üniversitesi -Mecidiyeköy, Fındıkzade, Şişhane, Bomonti, Fulya 
Işık Üniversitesi- Şile, Maslak 
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi- Üsküdar 
İstanbul Arel Üniversitesi- Sefaköy, Büyükçekmece 
İstanbul Aydın Üniversitesi- Bahçelievler, Florya, Kadıköy, Beşiktaş , Küçükçekmece 
İstanbul Bilgi Üniversitesi- Şişli, Dolapdere, Alibeyköy 
İstanbul Bilim Üniversitesi- Esentepe, Gayrettepe, Mecidiyeköy
İstanbul Medipol Üniversitesi- Saraçhane 
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi- Halkalı 
İstanbul Şehir Üniversitesi- Üsküdar 
İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü, Üsküdar, Küçükyalı 
Kadir Has Üniversitesi- Cibali 
Koç Üniversitesi- Sarıyer 
Maltepe Üniversitesi- Maltepe 
Okan Üniversitesi- Tuzla, Hasanpaşa 
Özyeğin Üniversitesi- Çekmeköy 
Sabancı Üniversitesi- Tuzla 
Yeditepe Üniversitesi Kayışdağı- Göztepe
 
Umay Aktaş Salman/Radikal
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor
  • 23.12.2024 10:19

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor

Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımı artışıyla ilgili açıklama yaptı. Bun ...

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya
  • 20.11.2024 17:03

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya

Havayolu çalışanları, Luxera Bahçe Port projesinde yüzde 5 indirim, 1.99 oran ve ...

Türkiye Kart yeni şehirlere açılıyor
  • 28.10.2024 13:37

Türkiye Kart yeni şehirlere açılıyor

Türkiye Kart uygulaması, yıl sonuna kadar İstanbul'da Marmaray, Ankara'da Başken ...

Luxera Nevbahar Life, yatay mimarisiyle öne çıkıyor
  • 24.10.2024 11:50

Luxera Nevbahar Life, yatay mimarisiyle öne çıkıyor

Luxera GYO, İstanbul’un yükselen değeri Kayaşehir’de yatay mimarisiyle öne çıkan ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...