İstanbul’da yerli tramvay hizmete girdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Tramvayları kendimiz üreterek sadece tasarruf etmiyoruz, hem teknolojik deneyim kazanıyoruz hem de geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz" dedi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tramvayları kendileri üreterek sadece tasarruf etmediklerini, hem teknolojik deneyim kazandıklarını hem de geleceğin mühendislerini yetiştirdiklerini söyledi. Topbaş, Topkapı Tramvay İstasyonu'nda düzenlenen "Yerli Tramvay Aracının Deneme Seferi ve Tanıtım Töreni"nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da ulaşımla ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirterek, deniz ulaşımında yeni teknelerin konforunu artırdıklarını, modern otobüsler aldıklarını söyledi. Sorumluluklarının "sadece İstanbul'un sorunlarını çözmek değil, Türkiye'ye ağabeylik yapmak" olduğunu vurgulayan Topbaş, üretilen yerli tramvayın kolay bir şekilde son hale getirilmediğini ifade etti.
Topbaş, yerli tramvayda uçağa yakın bir teknolojinin kullanıldığını kaydederek, "İstanbul'da ilk defa 1995'te 'tutamaç' üretilmeye başlandı. Daha önce tutamaçın tanesi 250 dolara getiriliyordu. Hangi bütçe dayanır buna. Maaş ödeyemeyen belediye işte bu yüzden meydana geldi. Şu anda 1 doların altında maliyetle üretiyoruz" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te belediye başkanı olduktan sonra yerli üretimlere başlandığını hatırlatan Topbaş, "Bugün de hesap soruyorlar. Bu hizmetleri doğru kullanıyoruz hata mı ediyoruz. Bazıları jetonları köşeli, düşmüyor, bizi anlamıyorlar" ifadelerini kullandı.
Topbaş, şu anda raylara indirilen tramvayın maliyetinin 1,57 milyon avro olduğunu aktararak, aynı vasıflarda bir aracın yurt dışından ancak 3,5 milyon avroya alınabildiğini bildirdi. Kadir Topbaş, yüzde 50'den daha az maliyetle ürettikleri tramvayların üretilmemesi halinde ödenecek miktarların halkın cebinden çıkan paralar olacağını vurgulayarak, milletin parasının çar çur edilmeden yapılan tasarruflarla bu araçların üretildiğini anlattı.
2'si raylara indi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şöyle devam etti:
"Tramvayları kendimiz üreterek sadece tasarruf etmiyoruz, hem teknolojik deneyim kazanıyoruz hem de geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz. Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça olarak başlayan çalışma bugün dizayn, yazılım her yönüyle bu ülkede üretiliyor. Türkiye'de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2'si raylara indirildi. 18'i de gelecek. Siz hesaplayın karımızı. Ve bir teknolojik deneyim kazanıyoruz. Üniversitelerimizden öğrencilerimiz geliyor, staj yapıyorlar, öğreniyorlar. Bizzat yerinde inceleyerek imalatını gördüğü zaman geleceğin mühendislerini teknik adamlarını yetiştiriliyor. İlk defa yakın gelecekte artık bireysel araç kullanma ihtiyacı kalmayacak. Roma'da şehir içinde kimse araç kullanmıyor. Biz de İstanbul'u bu noktaya getireceğiz."
Topbaş, konuşmasından sonra kurdele keserek, 2 yerli tramvayı hizmete aldı.
İlk sürüşü Topbaş yaptı
Kadir Topbaş, daha sonra yerli tramvayın vatman koltuğuna oturarak, ilk sürüşü gerçekleştirdi.
"Yüzde 100 İstanbullu" yerli tramvay aynı sınıfta, benzer özelliklere sahip bir araca göre yarı fiyatına mal edildi. 2014 sonuna kadar 18 yerli üretim tramvayın daha filoya katılması planlanıyor.
Hem hafif metro hem de tramvay olarak kullanılabilecek araçlar, İstanbul'un şartlarına uygun olarak tasarlandı. Yeni araçlar, uluslararası standartlara uygun olup, akredite kuruluşların gözetiminde başta, fonksiyon testleri, statik ve dinamik testler, seyir emniyet testleri, performans ve fren testleri olmak üzere gerekli güvenlik testlerinden geçerek uygunluk sertifikalarını aldı.
AA
Yorum Yaz