İstanbul Finans Zirvesi'nin ilk günü tamamlandı
Zirvenin ikinci gününe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak
İstanbul Finans Zirvesi'nin ilk gününde, "Sermaye Piyasaları ve Yenilikçilik", Yenilikçi Kalkınma ve Altyapı Finansman Yöntemleri", "Finansal Merkezler: Yenilikçi Finansman ve Büyüme" ve Girişim Sermayesi Fonları: Lüksemburg ve Türkiye Arasında İşbirliği Fırsatları" konulu paneller yapıldı.
Açılış seremonisi Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Gökten ve IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek'in katılımıyla gerçekleştirildi.
Turhan açılışta yaptığı konuşmada, bugünden 2025 yılına kadar geçecek sürede ortaya çıkacak her 10 küresel şirketten 7'sinin gelişmekte olan ülkelerde olacağını belirterek, bunun iktisadi yapı ve ilişkiler sistemi açısından önemli bir değişime işaret ettiğini ve Türkiye'nin de buna mutlaka hazır olması gerektiğini söyledi.
2025'e kadar gerçekleşecek projeksiyonlar dikkate alındığında, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım finansmanı için ihtiyaç duyulan özkaynak sermaye miktarının 12,5 trilyon dolara yakın olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Turhan, "Önümüzdeki 10 yılın meselesi bu 12,5 trilyon dolarlık açığın ne şekilde kapanacağına odaklanmak olmalıdır" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan olumlu gelişmelere, özellikle Irak konusundaki olumsuz gelişmeler eklenmeseydi Türkiye'nin ihracatını çift haneli artırmış olacağını bildirdi.
Büyükekşi ihracat artarken ithalatın azalıyor olmasının Türkiye'nin cari açığı açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.
"Finans noktasındaki yenilikçilik konusunda Borsa İstanbul muhteşem bir örnek"
"Sermaye Piyasaları ve Yenilikçilik" konulu panelde konuşan NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher ise yenilikçilik ve inovatifliğin önemine işaret ederek, "Finans noktasındaki yenilikçilik konusunda Borsa İstanbul muhteşem bir örnek. Türkiye bu noktada lider bir örnek" ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul ve NASDAQ arasındaki uzun zamandan beri devam eden işbirliğinin istikrarlı ve pozitif gittiğini belirten Frucher, "Borsa İstanbul'un kuruluşu gerçekten çok büyük bir projeydi, daha önce yapılmamış, bütün piyasaların tek bir piyasa içinde merkezileştirilmesi çok zor bir şeydi. Ve bu Türkiye'de yapıldı. Çok da iyi bir performans ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.
"Önümüzdeki 10-15 yılda İslami finansın daha derin etkilerini göreceğiz"
Zirvede öğleden sonra moderatörlüğünü Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç'ın yaptığı "Yenilikçi Kalkınma ve Altyapı Finansman Yöntemleri" paneli gerçekleştirildi.
Panelde konuşan HSBC Birleşik Arap Emirlikleri Küresel Sermaye Finansmanı Yöneticisi Muhammed Davud, "Son 5 ile 7 yıllık zaman zarfına bakacak olursak İslami finansında güçlü bir büyüme görüyoruz. Önümüzdeki 10-15 yılda İslami finansın daha derin etkilerini göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.
Alman KfW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Direktörü Christoph Tiskens ise "KfW olarak rolümüzü aktif şekilde oynuyoruz. Avrupa'daki en büyük kamu teşvik bankalarından biriyiz" dedi.
Kendileri için Türkiye'nin en önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Tiskens, "Bir kalkınma bankası olarak kamu finansmanı ihtiyaçlarını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Malezya Khazanah Nasional Berhad Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Mohd Izani Ghani de farklı ülkelerde geniş bir portföye sahip olduklarını belirtti.
Ghani, sektör bazında mali hizmetler, sağlık, altyapı, inşaat, turizm, emlak ve lojistik gibi alanlarda çalışmalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
"Dünyada yeni ticaret hatları Çin, Hindistan ve Türkiye yönünde olacak"
"Finansal Merkezler: Yenilikçi Finansman ve Büyüme" konulu panelde yaptığı konuşmada MRL Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Cornelia Meyer, finansal merkezlerin devamlı yeni ürünlerle ve inovasyonla ön plana çıkmaya çalıştıklarını ifade etti.
Etkili bir finans merkezi olmak için İstanbul'un kuvvetli yönlerine yoğunlaşması gerektiğini belirten Meyer, "İstanbul, kültürel yapısıyla ve düzenlenmiş piyasalarıyla küresel ölçekte bir finans merkezi olmaya aday" değerlendirmesinde bulundu.
Kirchhoff Consult Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Rainer Kirchhoff ise firmaların yeterince büyüyerek halka arz edilmeleri gerektiğini belirterek, bölgesinde kuvvetli bir markanın önce yerli piyasalara açılmasının tercih edilmesi gerektiği açıklamasında bulundu.
Frankfurt Main Finance Genel Müdürü Hubertus Vath da dünyada yeni ticaret hatlarının Çin, Hindistan ve Türkiye yönünde olacağını dikkati çekti.
Günün son oturumu olan "Girişim Sermayesi Fonları: Lüksemburg ve Türkiye Arasında İşbirliği Fırsatları" konulu panelde de GP-Trust Finansal Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Yönetici Ortağı Pınar Eczacıbaşı, İş Girişim Sermayesi Üst Yöneticisi (CEO) Murat Özgen, Wildgen Partners in Law Ortağı Mevlüde Aysun Tokbağ, United International Management S.A. Yöneticisi Sinan Sar, Lüksemburg-Türkiye Business Club Başkanı Zeynep Aslan, Earlybird Venture Capital Ortağı Evren Üçok ve Mir Holding-Ekin Fon Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları Türkiye ile Lüksemburg arasında işbirliği fırsatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Panellerin ardından panelistlere plaket takdim edildi.
Ekonomi yönetimi zirvenin ikinci gününe damga vuracak
Zirvenin ikinci gününe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak. Zirvede, yerli ve yabancı finans piyasalarının önde gelen temsilcileri çeşitli sunumlar gerçekleştirecek.
Uluslararası nitelik kazanan zirvede yarın , "Para Politikası-Finansal İstikrar ve Yenilikçilik", "Bankacılar Forumu", "Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yenilikçiliğin Finansmanı" ile "Türkiye'nin Yeni Sigorta Ekonomisi" konulu paneller düzenlenecek.
Zirveye, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'ın da katılması bekleniyor.
Ayrıca zirvede Aktif Bank Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Önder Halisdemir, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan ve Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin panellerde konuşma gerçekleştirecek.
Zirvenin ikinci gününde SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile gerçekleştirilecek mülakatın moderatörlüğünü ise Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız yapacak.
- Etiketler:
- İstanbul Finans Zirvesi
Yorum Yaz