maritbet girişmaritbet
İstanbul'un 2 yeni metro hattında imzalar atıldı

İstanbul'un 2 yeni metro hattında imzalar atıldı

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hatları'nın sözleşmeleri imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Her yerde metro, her yere metro” hedefinde dev bir adım daha attı. Anadolu Yakası'nın ulaşımı rahatlatacak Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hatlarının sözleşmeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle imzalandı. Başkan Kadir Topbaş, “Hattımız 2020 yılında hizmete girecek. Artık uzak noktalar değil her taraf yakın olacak” dedi.

10,9 km'lik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve 6,95 km'lik Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hatlarının sözleşmesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle imzalandı. Saraçhane Başkanlık Binası'nda yapılan imza törenine, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, yüklenici firmalar Doğuş İnşaat, Özaltın İnşaat ve Yapı Merkezi İş Ortaklığı şirketlerinin yöneticileri hazır bulundu.

çekmeköy sancaktepe sultanbeyli metro hattı

Başkan Kadir Topbaş, törende yaptığı konuşmada, Her yere metro, her yerde metro hedefiyle yola çıktıklarını ve İstanbul'un ulaşımı için çok önemli olan iki yeni metro hattının sözleşmesini imzalamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “İstanbul için çok önemli olan ulaşımda yeni katkı sunacak olan bir metro hattımızın sözleşmesini imzalamak üzere birlikteyiz. İstanbul'umuza hayırlı olsun diyorum. İnanıyorum ki 2020 yılı içerisinde hizmete sunulacak ve böylece insanlarımız İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla erişebilecek” diye konuştu.

Şehirlerin medeniyet ölçüsünün insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, “Şehirde insanlar bir yerlere erişim için ne kadar çokça toplu taşıma kullanabiliyorlarsa o şehir o kadar medenidir. Kullanabilmeleri için güvenli, konforlu, kaliteli ve hızlı olması gerekmektedir. İşte bütün hassasiyetimizi buna göre koyduk. Ve 2004'te göreve başladığımız zaman İstanbul Metropolitan Planlama Merkezimizde İstanbul'u 14 farklı departmanda ele aldık. Ekolojisinden alt yapısına kadar değerlendirdik ve ulaşım master planları çıktı. Bu sistemde raylı sistemler olsun, lastik tekerlekliler olsun, deniz ulaşımları olsun bütün ulaşım ağlarının nasıl fizibile olabileceğinin kararlarını ortaya çıktı. Böylece, İstanbul'da kaliteli ve konforlu erişimin sağlanmasının adımlarını atmaya başladık” dedi.

hastane sarıgazi taşdelen yenidoğan metro hattı

Başkan Kadir Topbaş, günümüzde İstanbul'daki günlük hareketliliğin 30 milyon civarında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şehirler geliştikçe şehir nüfusunun 3 katı kadar günlük hareketlilik olur. Bu ekonomiye dayalıdır ve gelişmiş kente dayalıdır. İstanbul'da 2004'te 11 milyon civarında olan günlük hareketlilik neredeyse 30 milyonlara geldi. Yakın gelecekte bu 45-50 milyonları bulacaktır. Bundan dolayı biz de İstanbul'un ulaşım sistemleri öncelikli ve ağırlıklı noktaya koyduk. Yani bir kentin alt yapısı diye ifade edebileceğimiz ulaşım sistemleri ne kadar doğru ve düzenli ise o şehirdeki yaşam o kadar kaliteli, rekabet gücü o kadar fazla ve istihdama açılan pencereler o kadar çoğalmakta. Biz de bütçemizin büyük bir bölümünü, yüzde 50 civarında yatırım imkanlarımızı ulaşıma ayırdık. Bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 13 yıl içerisinde İstanbul'da 42 milyar hatta 43 milyara yakın sadece ulaşıma yatırım yaptık. 2017 itibariyle de 5 milyar TL civarında ulaşımla ilgili yatırım programımız var. İstanbul'un özellikle metro ağlarıyla örüldüğü zaman kentte artık zaman kaybı olmaksızın, kenti çok daha iyi kullanmak ve işlerimizi çok daha başarılı yapmak ve kent hayatını rahatlatma imkanı ortaya koymaktadır.”

“Göreve geldiğimiz zaman raylı sistem olarak İstanbul'da 45 km civarında bir raylı sistem vardı” diyen Topbaş, “Şu anda aktif olarak takriben 150 km var. İnşaatı devam eden 197 km var. İhalesini yaptığımız toplam 82 km olan 6 hattımız var. Arkasından da artı 72 km'lik bir hattımız devreye giriyor. Bunlarla birlikte bizim hedefe koyduğumuz 400 km'leri aşmak değil, onun ötesinde hatta 776 demiştik onun da ötesinde 1000 km'yi aşan bir raylı sistem İstanbul'a konulduğu zaman yürüme mesafelerinde, maksimum yarım saat mesafede insanların toplu taşımaya metroya erişebilmeleri ve kentin her noktasına ulaşabilmeleri mümkün olacak. Bu bir hayal değil bu bir gerçek. Yerin altında milyonlarca insan İstanbul'un her noktasına erişebilme imkanı bulacak. Artık uzak noktalar değil her taraf yakın olacak. Oturduğu yerde işyerine rahatlıkla gidebilecek. Bu medeniyet imkanıdır ve bunu ortaya koymaya çalıştık” şeklinde konuştu.

mesafeler

Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli'den geçecek olan iki hattın bu ilçelerden şehir merkezine ulaşımı kolaylaştıracağını dile getiren Başkan Kadir Topbaş, iki hattın toplam maliyetinin 2 milyar 342 milyon TL olduğunu söyledi. Yoğunluk ve talebe göre düzenlemelerini yaptıklarını kaydeden Topbaş, “Şu anda ihalesini yapmış olduğumuz ve sözleşmesini imzalayacağımız hat esasında iki hattan oluşmakta. Öncelikli olarak şehir merkezinden başladık. En yoğunluk neredeyse talep nerede fazlaysa oradan başlanarak dışa doğru gitmekteyiz. Burada iki hat var ki çok önemli. Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli bölgelerinden geçiyor. Halktan ne kadar talep geldiğini, kente ulaşmanın ne kadar zor olduğunu yakinen gördük. İşletme olarak da bizim lastik tekerleklilerle zorlandığımız alanlarda yeni otobüsler almamıza rağmen kent trafiği içerisinde metronun daha doğru bir düzenek olduğu kararıyla adımlarımızı attık. Tabii maliyetler çok yüksek. Dünyada bu ölçekte metro yapan bir belediye yok. Biz bir an önce kentin ulaşım sistemini çözmek için bu fedakarlığı yaptık. Çalışmalarımızı buna göre düzenledik. İki hattımız toplam 17,85 km'lik bir hat. Bugün imza atacağımız iki hattın, toplam iki hat ama tek ihale olarak verdiğimiz hattın bize maliyeti 2 milyar 342 milyon TL. Şunu samimiyetle söylüyorum ki bizim bütçe dengelerimiz çok reel bir şekilde devam etmekte. Yüzde 98'lere varan bir realizemiz var. devlete veya bir finans kuruluşuna bir lira borcumuz yok. Bize iş yapan yüklenici firmalara hak edişleri çok kısa sürede ödenmekte. Para yönetimimiz, insan yönetimimiz ve zaman yönetiminde başarılı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Arkadaşlarıma hep şunu söylemekteyim bizim kent içinde metro ihtiyacı olan alanların ihalelerini bir an önce yapalım ama ileride ödeme zorluğu çekecek, finans krizine girecek bir belediye olmasın. Buna dikkat ederek İstanbul'un ulaşım akslarının adımlarını atıyoruz” diye konuştu.“

İnanıyorum ki gelecekte bu günler hayırla yad edilecektir. Gelecekte bu kadar metronun, bu kadar çalışmaların yapıldığı hayırla yad edilecektir” diyen Başkan Topbaş sözlerini şöyle tamamladı: “Geçmişte sadece 2-3 kavşak yapıldığı zaman kentte büyük bir olay yaşanırdı. Sayın Sözen 4 kavşak yapmaya başlamıştı ikisini bitirebildi, ikisini de Sayın Cumhurbaşkanımız başkan olduğu zaman bitirdi. Biz şu anda 370 civarında kavşak ve alt geçit yaptık. Bunlar artık sıradan bir iş gibi görülmekte. Tünel yollar yapıyoruz artık o kadar normal oldu ki üzerinde çok bahsedilmiyor. Artık metroları konuşuyoruz. Hatta insansız metrolardan bahsediyoruz. Çok daha ileri teknolojilerden konuşuyoruz. Bunları yapabileceğimize kanaat getiren İstanbullular bize 3 dönemdir bu hizmet yetkisini bize verdiler. Bir şey söylersek mutlaka yerine getiririz, yapamayacağımız hiçbir şey söylemeyiz, bunu biliyorlar. Duruşumuz net, tavrımız net. İstanbul'a hizmet etmenin gururunu ve onurunu yaşamaktayız. İstanbul çok iyi bir referans. İstanbul'a iş yapıyor olmak dünyada başka şehirlerde iş yapmak için önemli bir referans. Çünkü Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı'mdan dolayı bizim hassasiyetimizi biliyorlar. İstanbul'un kalitesini biliyorlar. Burada iş yapılıyorsa başka yerlerde tercih ediliyor. Böylece bizim firmalarımızın da yurt dışında iş almaları bize de gurur vermektedir.”

Son olarak Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının gecikme nedenine de değinen Başkan Topbaş, “Dünyada birkaç şehirde insansız metro sistemi çalışıyor. Bunlardan bir tanesi de İstanbul. Bu sistemin çalıştırılmasının testleri çok uzun sürüyor. Bazı şehirlerde 1 yıl, 8 ay gibi. Öyle bir sistem kuruyorsunuz ki durmuyor. Her şeyde sistem tamamen otomatik çalışıyor. Çok denemeler yapıldığı için bazı gecikmeler mecburen ortaya çıkıyor. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının gecikmesinin nedeni bu. Biz oraya normal bir sistem koysaydık şimdiye kadar birkaç ay önce açmıştık. Ama dedik ki çok ileri teknoloji olsun. Son model imalatlar bunlar. Dünyada örneği olmayan imalatlar. Bu kente kazanımından dolayı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz devamlı vagon alıyoruz. 800 vagon 5 bin vagona doğru gidecek. Ama vagonların en önemli aksamı yazılım kısmı. Biz devamlı tedarikçi değil bu teknolojiyi Türkiye'ye nasıl getiririz bunu düşündük. Ve şu anda ASELSAN ile bu yazılımı yani beyin kısmını yapma konusunda 3. Aşamaya geldik. Türkiye'de ilk kez bu yazılımı yapmış olacağız” dedi.

Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı, 9 istasyondan oluşacak…

10,9 km'lik Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı, inşaatı devam eden Üsküdar – Ümraniye - Çekmeköy Metro Hattı'nın kuyruk tüneli sonundan başlayarak, sırası ile Meclis Mahallesi, Sarıgazi (entegrasyon istasyonu), Şehir Hastanesi, Abdurrahmangazi, Samandıra, Veysel Karani, Hasanpaşa ve Sultanbeyli İstasyonlarından geçerek Sultanbeyli TEM yolu kenarında kuyruk tüneli bitişinde son bulacak.

Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı ile
• Sarıgazi - Taksim 49,5 dakika
• Sarıgazi - Kadıköy 31 dakika
• Sarıgazi - Kozyatağı 18 dakika
• Sarıgazi - Sabiha Gökçen Havalimanı 28 dakika
• Sarıgazi - Sultanbeyli 13 dakika
• Sarıgazi - Tuzla 48 dakika
• Sarıgazi - Üsküdar 33 dakika
• Sarıgazi - Yenikapı 42 dakika
• Sultanbeyli – 3. Havalimanı 89 dakika
• Sultanbeyli – Taksim 62,5 dakika
• Sultanbeyli – Yenikapı 55 dakika
• Sultanbeyli - Üsküdar 46 dakika

Hastane - Sarıgazi - Çekmeköy Taşdelen - Yenidoğan Metro Hattı, 6 istasyondan oluşacak…

6,95 km'lik Hastane - Sarıgazi - Çekmeköy Taşdelen - Yenidoğan Metro Hattı ise Hastane İstasyonu öncesinde yer alan kuyruk tünellerinden başlayarak sırası ile Hastane, Sarıgazi (entegrasyon istasyonu), Aydınlar, Güngören, Taşdelen İstasyonlarından geçerek Yenidoğan İstasyonu kuyruk tüneli bitişinde son bulacak.

Hastane - Sarıgazi - Çekmeköy Taşdelen - Yenidoğan Metro Hattı ile
• Yenidoğan - Ümraniye 28 dakika
• Yenidoğan - Üsküdar 40 dakika
• Yenidoğan - Yenikapı 49 dakika
• Yenidoğan - Kadıköy 38 dakika
• Yenidoğan - Sabiha Gökçen Havalimanı 35 dakika

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un 2 yeni metro hattında imzalar atıldı
  • 05.05.2017 15:02

İstanbul'un 2 yeni metro hattında imzalar atıldı

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hatları'nın ...