İstanbul'un tarihi Beyazıt Meydanı yenileniyor
Beyazıt Meydanı'nında yoğun bir çalışma başladı. Bu çalışma ile meydan baştan aşağı yenileniyor.
Vezneciler'deki Darülfünun Alt Geçidi yüksekliğinin yeterli olmaması nedeniyle yaklaşık 5 milyon liraya yenilendi. İsmi de Vezneciler Alt Geçidi olarak değişti. Yenilenme sırası şimdi de Beyazıt Meydanı ve Beyazıt Camisi'nde.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İstanbul Üniversitesi'nin ana kapısı önündeki, 1958 yılında Mimar Turgut Cansever'in yaptığı merdivenleri çalışmalar sona erene kadar kaldırdı.
Meydan dev bir şantiyeye döndü. Ana girişi kullanamayan üniversite öğrencileri, şantiyenin etrafını çevreleyen tahta levhalara okullarına nasıl gidilebileceğinin krokilerini çizdi.
Beyazıt Meydanı'nın restorasyon projesi kapsamında, boşaltılması için 2013 yılında tebligat gönderilen ve mülkiyeti belediyeye ait civardaki tüm dükkânlar yıkılıp meydana katılacak. Meydan düzenlemesinin ilk etabında, yüksek araçların girişine izin vermeyen Darülfünun Alt Geçidi yenilendi.
Yüksekliği 2.90 metreden 4.70 metreye çıkartılan alt geçidin ismi de Vezneciler Alt Geçidi oldu.
Alt geçitteki çalışmalarla paralel olarak başlayan Beyazıt Meydanı'ndaki çalışmalar da hız kazandı. Elektrik İdaresi'nden İstanbul Üniversitesi ana kapısına kadar olan bölüm tahta ve saç levhalarla kapatıldı.
Beyazıt Meydanı'nın simgelerinden biri olan merdivenler geçici olarak söküldü. Öte yandan, Meydan'da bulunan tarihi Beyazıt Külliyesi ve Beyaz Camii'nde de restorasyon çalışmaları başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışması nedeniyle üniversitenin önü paravanlarla kapatıldığı için uzun süredir üniversiteye ön kapıdan giriş yapılamıyor.
Hal böyle olunca da, üniversitenin bölümlerine ulaşmak için, uzun bir yol kat etmek gerekiyor. Yol bulamayanlar için de öğrencilerin çözüm olarak ürettiği ve paravan üzerine elle çizdikleri yön tabelası kullanılıyor.
Öte yandan, Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana, 1956 yılında Eminönü-Unkapanı yolu genişletilirken yıkılan Mimar Sinan'ın Süleyman Subaşı Camisi de yeniden yapılacak.
Hürriyet
Yorum Yaz