İşte İstanbul’un en fazla prim yapan ilçesi!
Megakentte Kemerburgaz, en fazla prim yapan ilçelerin başında geliyor.
Gayrimenkul ve emlak sektörünün son yıllarda hızla gelişmesi, İstanbul'a önemli değerler kattı. Tüm bunlarla birlikte 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Avrasya Tüneli gibi birçok kamu yatırımı da kenti adeta uçurdu.
Tüm bu yatırımlarla birlikte özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hızlandırdığı metro yatırımları ve belirlediği 940 kilometrelik raylı sistem hedefi, kentin tüm akslarında durdurulamaz bir büyümeye neden oldu.
Peki bugüne kadar İstanbul'da en fazla prim yapan bölge neresi, kentsel dönüşüm ilçelere nasıl bir değer katıyor?
Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz EVA Gayrimenkul Değerleme'den Şeyma Şehirli, bize önemli açıklamalarda bulundu.
Bugüne kadar İstanbul'da prim konusunda en fazla kazandıran bölge hangisi?
Markalı Konut Projeleri Sektör raporumuza göre 3 yıllık bileşik değer artış kazancı kapsamın en çok değer artışı yaşanan bölge Kemerburgaz olarak görülürken, 2. ve 3. sırayı ise Bağdat Caddesi ve Beylikdüzü, Gürpınar bölgesi izliyor.
Kentsel dönüşüm projeleri fiyatları nasıl etkiliyor? Dönüşüm süreci beklenen seviyede mi ilerliyor?
Kentsel Dönüşüm, faaliyet alanı ve doğası gereği, mevcut şehrin yapısına ve burada yaşayan insanların fiziksel, sosyal ve ekonomik geleceği üzerine ve buna bağlı olarak da kentin bütün geleneklerine etki edebilmektedir. Bu nedenle, bütün planlama çalışmalarında, sosyologlar, ekonomistler, mühendisler, mimarlar, plancılar, değerleme uzmanları ve peyzaj mimarları gibi farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerekmektedir. Bugün bunu yapabildiğimizi söyleyemeyiz. Türkiye de bugün daha çok bina bazlı dönüşüm projeleri daha baskın, bölgesel bazdaki projelerde daha yavaş ilerliyor. Ancak işin genelinde bakıldığında bu bir “rant” olarak değerlendirilmemeli. Bakış açısı yaşam standartlarının yükseltilmesi ve sağlıklı yapılarda yaşamak “barınma ihtiyacı” yerine “yaşanabilir kaliteli alanlar” üretmek olmalı. Olayın başında halkın algılaması farklı olduğu için bugüne kadar Kentsel Dönüşüm gelişmesi gerekenden daha yavaş ilerledi. Kanunda ve işin kurgusunda düzenleme ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni ve eski binalardaki uyumsuz arsa payları sorunu, mevcut ve yapılacak yapılardan alınacak hakların dağıtılmasında çıkan sorunlar işin önündeki engeller. Bu konularda daha hakkaniyetli ve “eşdeğerlik” ilkesine dayalı modeller ve düzenlemeler yapılması işin akışına büyük ivme getirecektir ve dönmüşümü hızlandıracaktır diye düşünüyorum.
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz