maritbet girişmaritbet
İzmit, çevreci kimliğiyle tarih koridorlarını açacak!

İzmit, çevreci kimliğiyle tarih koridorlarını açacak!

İzmit Belediyesi, sanayinin kalbi olarak nitelenen bölgenin turizm ve tarih kenti olarak da öne çıkması için kolları sıvadı

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Tarih Koridoru, Ekopark gibi birbirinden iddialı projeleri hayata geçirerek İzmit'de ilklere imza atmaya devam edeceklerini belirterek, "Kocaeli sanayi kenti.  Ancak son yıllarda artık biz bu kimliği turizm kenti kimliği ile birleştirmeye çalışıyoruz. Şehir yeterince sanayiye doydu ve sanayinin getirdiği bazı zorlukları da yaşadık. Artık yeni sanayi yerine sanayinin mümkün olduğu kadar çevreye olan etkileri azaltmak, ıslah etmek istiyoruz. Şehrin doğal güzellikleri ve tarihi değerlerini ön plana çıkartarak yüzünü turizme dönmesini hedefliyoruz. Yani turizm ve sanayi kenti kimliğini bir arada taşımasını amaçlıyoruz. Vizyonumuz, İzmit'in Türkiye'nin cazibe merkezi olarak dünyada tanınmasını sağlamak"diye konuştu.

40 dönümlük alanda kurulan Ekopark'ta herşeyin ekolojik olacağı ifade eden Doğan,  "Enerjini büyük ölçüde elektrikten alacak. Rüzgar enerjili tribünü kurduk. Sulamasını yağmur sularından elde ediyor. Şelale, gölet , piknik alanları doğayla uyumlu yapılan bir park. Önümüzdeki aylarda tamamlanarak açılacak. Yeşili ve çevreyi koruyoruz. Şuana kadar 130 civarında yeni park yaptık. Bulduğumuz her yeşil alanımızı kullanıma açıyoruz. Üzerinde yapılmış binalar varsa onları temizliyoruz. Özellikle gelecekte çocuklarımıza daha yeşil bir İzmit bırakmaya çalışıyoruz. Ekopark 4 milyon TL'lik ciddi bir proje. Bölgenin ilk ekolojik parkı olacak" şeklinde konuştu.

Restorasyonlar sürüyor

İzmit'in 3 bin yıllık ve 4 uygarlığı taşıyan bir şehir olduğunu söyleyen Doğan, "Özellikle Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemiyle ilgili çok yapılan bir şey yoktu. İzmit'in özellikle tarihi ev, konak, çeşme, hamam ve camilerini bire birer restore ettik. Şuanda restorasyonlar sürüyor. Rrestorasyon maliyeti 30 milyon liraya yakın. Tabi bunlar çok sabır isteyen çalışmalar. Kapanca Sokak diye bir sokak var, onun artık sonlarına yaklaşıyoruz. Orayla ilgili sokak iyileştirme projesini ihale ediyoruz. Devam eden 6-7 tane restorasyonumuz var. Tarih koridoru projesiyle de bölge ciddi yatırımlara imza attık. Yeni bir İzmit doğacak: Yeni ufukları olan, turizm kenti gibi bir İzmit. Tarihi yönüyle markalaşan bir İzmit olmasını istiyoruz. Tarihimizle birlikte pişmaniyemizi de dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bazı bölgelerin yer altında hala tarih kalıntıları, anfi tiyatrolar ve saraylar var, ancak üzerinde yaşam sürüyor. Yaşam süren alanlarda halkımızın da mağduriyetine yol açmadan süreçleri yönetmek lazım. Bunlar birer birer ortaya çıkarıldığında gerçekten tarihi yönüyle ön plana çıkan bir şehir olacak" açıklamasını yaptı.

Kablolu ve motorlu su kayağı merkezini hayata geçirdiklerini aktaran Doğan, "Dünyada 187 tesisin en iyisi seçilen bu su kayağı merkezinde dünya şampiyonası ve Avrupa finallerini yaptık. 30 ülkeder 125 sporcu katıldı. Şuanda şehrimizin cazibe yerlerinden biri oldu. Ayrıca  Avrupa'da örneği olmayan 47 dönümlük alana sadece kadınlar için Kadın Sosyal Yaşam Merkezi kuruyoruz. Yapımı devam ediyor.  İzmit Belediyesi olarak Avrupa'nın çocuk dostu şehirler zincirinin bir üyesiyiz. Türkiye'de 2 tane çocuk dostu şehir ünvanı olan belediye var. Bir tanesi Gaziantep, diğeri de İzmit. Çocuk dostu belediye ünvanını çocuklarla  ilgili yaptığımız çalışmalarla aldık.Türkiye'de ilk defa çocuk haklarını masasını biz kurduk." diye konuştu.

Atık yağları 3 yıldır biyodizele çeviriyoruz

Atık yağları ev ve işyerlerinde 3 yıldır topladıklarını ve üniversite ile sürdürdükleri ortak proje kapsamında biyodizele çevirdiklerini kaydeden  Doğan, "Ve bu biyodizele çevrilmiş ürünleri kullanıyoruz. Çevre mühendisleriyle özel eğitimler veriyoruz. Halkımız çok ilgi gösteriyor, yağını atmıyor. Yine bu konuda Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirdik  Özellikle mutfak lavabolarında atık ve yağlı suların kanalizasyona karışıp arıtmada ciddi bir yük oluşturmasını engellemek için mutfak lavabolarının  sularının ayrı bir hatla, kağıt tutucunun içinden geçip kanalizasyona akıtılmasıyla ilgili bir zorunluluk getirdik. Meclisten de geçirdik ve kasım ayı itibarıyla bir inşaat için başvurup ruhsat isteyenlerin yağ toplama biriminin olup olmadığına bakıyoruz. Bu ilk defa biz de başlatıldı ve Türkiye'de bir çok belediye arayıp proje hakkında bilgi alıyor. Yağ tutucu zorunluluğu bütün inşaatlara getirilmeli.Çevre ile ilgili bir çok projelerimiz de devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bahar KAYMAKÇI ERDOĞAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

4 Türk limanı en iyi 100'de
  • 26.08.2024 12:42

4 Türk limanı en iyi 100'de

2023 yılında Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ limanları, dünyada konteyner e ...

Trabzon-Kocaeli uçuşları 9 Ağustos'ta başlıyor
  • 24.07.2024 14:20

Trabzon-Kocaeli uçuşları 9 Ağustos'ta başlıyor

Trabzon'dan 06.00'da kalkacak uçak Kocaeli'ye 1 saat 50 dakika sonra ulaşacak. K ...

Kuzey Anadolu Fay Hattı fiber optik kablolarla anlık izleniyor
  • 12.07.2024 12:02

Kuzey Anadolu Fay Hattı fiber optik kablolarla anlık izleniyor

Kocaeli'de kurulan Dağıtılmış Akustik Algılama (DAS) sunucusunun Marmara Denizi ...

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu
  • 19.04.2022 12:55

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaretlerde bul ...