İzolatör testleri artık Eskişehir'de yapılacak
Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan cihaz sayesinde artık ülkede sismik izolatör testleri yapılabilir hale geldi.
Dünyada sadece İtalya, Japonya ve ABD'de bulunan ve 6 ay sonrasına gün verilen izolatör testlerinin deprem bölgesindeki Türkiye'de yapılacak olması, hem inşaat firmalarına ciddi zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak hem de merkez akademisyen ve öğrenciler için laboratuvar işlevi görecek.
"Dünyadaki 5. merkez oldu"
AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını anımsatarak, bundan dolayı inşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilen ve olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp binanın yıkmasını veya zarar görmesini engelleyen sismik izolatörlerin yaygın kullanıldığını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye'de özellikle hastane inşaatlarında zorunlu olan izolatörlerin gelecek yıllarda kamu binalarında da kullanılacak bir malzeme olduğuna işaret eden Gündoğan, şöyle konuştu:
"Fakat tabii ki en büyük sorunlardan biri maliyetleri yükseltmesi bakımında testlerinin Türkiye'de yapılamamasıydı. Bu merkezle inşallah sismik izolatör üreten firmalar artık testleri için dünyanın dört bir yanına gitmek zorunda kalmayacak. ABD'de yapılacak test için 5-6 ay sonraya gün veriliyor. Zaman ve ciddi maliyet söz konusu. Bu merkez faaliyete geçtiğinde hemen akreditasyon çalışmalarına da başlayacağız. Bir yıl içinde tamamen akredite edilmiş, uluslararası bir merkez haline dönüşmüş olacak. Böylece hem ülkemizde bu tür izolatörlerin üretimi artacak hem de üretilenlerin bundan sonra yurtdışına gönderilmeden ülkemizde testi gerçekleşecek. Burası dünyadaki 5. merkez oldu. Bunun dışında İtalya ve Japonya'da birer, ABD'de ise 2 test merkezi var."
Gündoğan, inşaat sektörüne maliyetlerin düşürülmesi ve zaman bakımından katkı sunarken Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Mühendislik Fakültesi için de laboratuvar ortamı yaratan merkezin hem bilimsel araştırmalara hem de piyasaya hizmet vereceğini söyledi.
Tek merkez olmasıyla Türkiye'de bir ilke imza atıldığını dile getiren Gündoğan, "Uluslararası akreditasyonu aldıktan sonra sadece Türkiye'den değil yurt dışından gelecek testlere de bu merkez bakacak." dedi.
"Bu sayede firma 654. Ar-Ge Merkezi olma şansını da yakaladı"
AÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve merkezin sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Özdemir de test cihazının, ülkedeki ilk ve tek yükleme sistemi olduğunu belirterek, cihaz sayesinde artık Türkiye'de sismik izolatör testlerinin yapılabilir hale geldiğini kaydetti.
Cihazın düşey doğrultuda 2 bin ton gibi muazzam bir yükleme kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Özdemir, "Üniversitemizin sağladığı fonlar sayesinde bir yerli firma, çok ciddi bir Ar-Ge faaliyeti yürüttükten sonra bu cihazı yaptı. Bu sayede firma 654'üncü Ar-Ge Merkezi olma şansını da yakaladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca da tescillendi bu. Onlara da bir nevi ödül oldu. Bu çok önemli çünkü bu cihaza kadar yerli bir firmanın bu tarz bir ürün geliştirme yeteneği yoktu." diye konuştu.
Öte yandan, söz konusu merkez için ayrılan fonunun yaklaşık 10 milyon lira olduğu bildirildi.
Yorum Yaz