İztuzu Plajı için karar verildi
İztuzu Plajı’nın işletme yetkisine sahip olduğu iddiasındaki DALÇEV A.Ş, 11 Mayıs’ta 25 kişilik ekiple plaja girip yerleşmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı adına 16 Mayıs'ta Muğla Valiliği'ne gönderilen yazıda plajın kolluk kuvvetiyle boşaltılması istenmişti. Muğla Valisi Amir Çiçek, 23 Mayıs tarihli cevap yazısında DALÇEV ile imzalanan sözleşmenin geçerli olduğuna dair Yargıtay kararına dikkat çekti. Tahliye durumunda hukuki sorumluluk altına girileceği uyarısı belirtildi. Vali ayrıca DALÇEV'in Muğla İdare Mahkemesi'ne açtığı davanın reddedildiği de vurgulandı ve şirkete plajda işletme hakkı tanınmayacağı vurgulandı.
AVUKAT Berna Babaoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu plajın kamu eliyle yönetileceği sözü verildi. Bu sözün ve valiliğin kendileri için bağlayıcı olan İdare Mahkemesi kararlarını yerine getirmesi için İztuzu Kurtarma Platformu olarak eylem ve basın açıklaması yapacağız. Özel bir şirketin plajda çalışmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz” dedi.
'Gereği acilen yerine getirilmeli'
İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş yaptığı açıklamada, 'Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına DALÇEV'in açtığı protokolün iptali davasını DALÇEV kaybetmiştir. Bu karar plajda DALÇEV'in hiçbir hakkı olmadığını bir kez daha teyit etmektedir. Muğla İdare Mahkemesinin 6 Mayıs 2016 tarihli kararına rağmen hala plajı DALÇEV'den tahliye etmeyen yetkililer suç işlemektedir.' açıklamasında bulundu.
'Gerekli görürsek temyize gideriz'
DALÇEV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç ise söz konusu plajın üniversiteye bilimsel çalışma için verildiğini, plajda işletme hakkının kendilerinde olduğunu iddia etti.Oruç, 'Üniversitenin bilimsel amaçlı protokolü devam ediyor. Takdir bakanlığımızındır. Ancak üniversite işletme hakkı bizde olan bir numaralı büfede işgalcidir. Bu Yargıtay kararı ile sabittir. Zaten üniversitenin protokol başlığı bilimsel çalışma amaçlı, ticari amaçlı değil.' diye konuştu.Oruç, üniversitenin bilimsel çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır olduklarını ve gerekli görürlerse mahkeme kararını temyize götürebileceklerini sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014 tarihinde Muğla Valiliği bünyesinde kurulmuş olan, Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketinin (MUÇEV) yaptığı ihaleyle, özel girişim DALÇEV'e verilmişti. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. MUÇEV, 10 Kasım 2014 tarihinde İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı göndermişti. Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelenmiş, bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesinin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurmuştu.Belediyenin, Valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesine açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajının işletmesini, imzalanan protokolle MSKÜ'ye vermişti.Üniversite yetkilileri de geçtiğimiz hafta İztuzu Plajının özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutarak Ortaca Kaymakamlığına şikayette bulunmuştu.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Valiliğine gönderilen yazıda, 'İztuzu Plajı'nın DALÇEV AŞ tarafından işgal edildiği iddiasıyla kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması' istenmişti.
- Etiketler:
- iztuzu plajı
Yorum Yaz