Kadir Topbaş, Emirgan Beyaz Köşk'te başkonsoloslarla buluştu!
İstanbul’da görev yapan başkonsoloslarla kahvaltıda buluşan UCLG Başkanı Kadir Topbaş, “Hükümetleriniz nezdinde UCLG’nin BM’de gözlemci statüsüne kavuşmasının uygun görülmesini arzu etmekteyiz” dedi
UCLG (Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da görev yapan başkonsoloslarla Emirgan Beyaz Köşk'te kahvaltıda buluştu. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez, Başkan Topbaş'ın Danışmanları Mehmet Duman ve Kortan Çelikbilek ile İBB Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın da yer aldığı kahvaltıda başkonsolosları ağırlayan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un dünyanın en güzel şehirlerinin başında geldiğini söyledi.
Böyle bir şehirde görev yapmanın ve hizmet etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, toplantının temasını ‘2015 Sonrası Kalkınmada İşbirliği ve kentlerin Rolü' olarak belirlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu; “Ülkelerinizi temsil ediyorsunuz. Bize şeref veriyorsunuz. Sizlerle bu kentte buluşmak büyük bir onur. Şu masa etrafında dünyayı görmek bize ayrıca bir gurur veriyor. Sizler aynı zamanda dünyayı, dünya milletlerini temsil ediyorsunuz. Başkanlığını yürüttüğüm UCLG'nin Birleşmiş Milletler'de (BM) özelikle gözlemci statüsüne kavuşmasını hep dile getirdik. BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki Moon ile görüşmemizde de bunu hep söyledik. Burada sizden bir ricam var. Hükümetleriniz nezdinde BM'deki bu talebimizin uygun görülmesini arzu etmekteyiz. Bizim arzu ettiğimiz bir statü kazanmaktan ziyade, çözüm ortağı olmak. Çünkü bugünün dünyasında halkın katılmadığı hiçbir proje hayata sağlıklı olarak geçmez.”
Fakir zenginin israf ettiği ölçüde aç kalır!
Dünyanın birçok bölgesinin gelişmesinin yeterli düzeyde olmadığını hatırlatan Başkan Topbaş, “Bizim milletimizin yaptığı çok anlamlı bir dua vardır. ‘Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin' deriz. Çünkü aç insanın ne yapacağını kestiremezsiniz. Hz. Ali, ‘Fakirler zenginlerin israf ettiği ölçüde aç kalır' buyurarak insanlık arasındaki adaletin ve paylaşımın önemine vurgu yapmıştır. Afrika'daki her iki çocuktan biri yetişkin olamadan hayatını kaybediyor ve bunun sorumlusu yönetimlerde olan hepimiziz. Ne yapmalıyız da oradaki insanlara temiz su ve bir lokma ekmek ulaştırmalıyız? Dünyadaki gelir dağılımı dengesizliği ve adaletsiz paylaşım bu şekilde devam ederse, korkuyorum bilimkurgu filmlerindeki gibi kanalizasyonlarda yaşayan ve geceleri şehrin üstüne çıkarak yağma yapan göçmen insanlar ortaya çıkacak. Bunun önüne geçmenin yolu dünyadaki gelir dağılımı dengesizliğini, açlığı ve sefaleti ortadan kaldırmaktır. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Kadir Topbaş'tan tarihi öneri…
Dünyadaki işadamları her yıl kendi bütçelerinden sadece bu dünyadaki açlığı önlemek için yüzde yarım nispetinde bir fon ayırsalar acaba ne olur?” diye düşünüyorum diyen Topbaş, “Bu fon aradaki bir takım insanlar tarafından harcanmadan direk o ihtiyaç sahiplerine ulaşsa bu dünyada neler değişmez ki?” şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ailenin direği olan annelerin sağlığını korumak için Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri kurduklarını, bu merkezlerde bugüne kadar 800 bin kadında tarama ve tedavi uygulandığını ve 5 binin üzerinde erken kanser tanısı yapıldığını anlatan Topbaş, şunları kaydetti; “Bunlar başarılabiliyor. Yerel yönetimler çok önemli aktörler. Şehirler halka en yakın yönetim birimleri olarak karar mekanizmalarının yerel aktörlerle birlikte yürümek gerekiyor. Halkın günlük taleplerinin karşısında bizler varız. Vatandaşımız yetki alanlarımıza bakmadan bütün dertlerini yerel yönetimlere aktarıyor. Dünya yerel yönetimler vasıtasıyla çok daha etkili gelişebilir. Sayın Başbakanımız bu sebeple yerel yönetimlerin yetkilerini arttırdı ve biz İstanbul'da çok büyük işlere imza attık.”
İstanbul yerelden kalkınmayı başardı
İstanbul'da 9 yıldan bu yana yapılan yatırımlar toplamının 34 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş, “Bu yılki yatırım bütçemiz 4.5 milyar dolar. Belediye olarak biz bu yatırımları yaptığımızda aynı zamanda istihdam oluşturarak kent ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Şu anda Türkiye genelinde işsizlik yüzde 8'lerdeyken İstanbul'da bu rakam yüzde 7'ye düştü. Çünkü yaptığımız her yatırımın karşılığı istihdam demektir. Demek ki yerelden sorunları çözebiliyorsunuz. Kentler medeniyettir, şehirlere önem vermek ve sorunları kentlerden çözmek gerekiyor. Görüyorsunuz Türkiye ve İstanbul son yıllarda yeni kaynaklar bulmamasına rağmen çok ciddi işler başardı. Bu sadece burada değil, bütün dünyada olmalıdır, olabilir de… Elçiler ve belediye başkanları elele vererek bunu bütün dünyada başarabiliriz” ifadesini kullandı.
Başkan Topbaş'ın ardından söz alan Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Abror Gulyamov da İstanbul'da kaldığı 3 yıl içinde birçok değişime, gelişime şahit olduğunu belirterek, bir gün İstanbul'dan ayrılmanın kendisi ve ailesi için çok zor geleceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez ise, “Bu güzel şehrin Başkanımız Topbaş'ın elinde nasıl değişip geliştiğini hep birlikte görüyoruz. Başkanımızın kararlılığını bilen bir bürokrat olarak bugün burada yaptığı konuşmayı hayata geçirmekte de başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Başkan Kadir Topbaş, kahvaltının ardından Almanya Başkonsolosu Jutta Wolke, Fas Başkonsolosu Mohammed Sbihi, Kore Başkonsolosu Jeon, Tae-dong, Japonya Başkonsolosu Fukuda Keiji, Tacikistan Başkonsolosu Abdurahmanov Ilhomjon Barotalievich ve Macaristan Başkonsolosu Gabor Kiss ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
İBB
Yorum Yaz