Kanal İstanbul kesin güzergahı: Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu
Güzergahı Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu olarak belirlenen Kanal İstanbul'da ihale süreci başlıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesinin kesin güzergahını açıkladı.
Kanal İstanbul güzergahı Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu
"Planlanan alanlarda 35 kurumun yaptığı verileri aldık, çevresel koşulları tespit ettik. Maden alanlarını, sit alanları, hassas alanları, jeolojik çalışmaları, yer altı ve yerüstü kaynaklarını, denizcilik ulaşımına etkisi gibi etkenler çerçevesinde yapılabilirliği dikkate alınarak 5 farklı güzergah üzerinde devam ettirildi. Burada dördüncü modeli baz aldık ve Kanal İstanbul'un güzergahını Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu olarak belirledik"
Kanal İstanbul'un 45 kilometrelik güzergahı
"Yapılan çalışmalar doğrultusunda dördüncü alternatif olarak Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul'un Karadenizden Marmara Denizi'ne bağlantı yolu olarak tespit edildi. Küçükçekmece'den girecek Terkos'dan Karadeniz'e çıkacak. Güzergahımız toplam 45 kilometre. Terkos Gölü su havzasıyla etkileşmi olmaması adına sınırdan 500 metre uzaklaşıldı. Güzergah üzerinde bulunan Baklalı ve Dursunköy yerleşkelerinin de kanal havzası altında kalmaması adına bölge sakinlerinin olumsuz etkilenmemesi için güzergah belirledik"
Çıkan malzemelerle Marmara'da adalar yapılabilecek
"Liman ve lojistik merkezi gibi entegre projeler bununla birlikte değerlendirildi. Karadeniz'de çıkacak malzemede dolgu yapılacak şekilde lojistik merkezi olarak kulanbilecek proje alanları, Marmara Denizi'nde dolgu kullanılarak yapılacak yatay adalar dahil birlikte değerlendirilecek"
"İlk aşamada 10 bin metre sondaja ek olarak 7 bin metre sondaj 2017 sonu itibariyle tamamlandı. Sonuç olarak göl ve deniz tabanından çıkacak kazı malzemeleri incelendi. Buradan çıkacak malzemeler ihtiyaç çerçevesinde dolgu olarak kullanılabilecek"
Yeni köprüler olacak
"Kuzeyde D20 karayolu yeni havalimanından Odayeri'ne 14 kilometresini bitiridik ve hizmete bitirdik. Çatalca'ya kadar olan çalışmalar Ağustos 2018'e bitirilmiş olacak. Hemen altında Kuzey Marmara Otoyolu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlı olarak bitirdik. Bu yolu Kınalı'dan TEM'e bağlıyoruz, Anadolu Yakası'nda Akyazı'ya kadar uzatılacak. Burada ilave bir köprü olacak. YSS üzerinden geçip Avrupa istikametinde devam edecek hızlı tren hattından kaynaklı bir köprü olacak, hemen altında Sazlıbosna geçişine bağlı köprü olacak, kesim 7 geçişinden kaynaklı köprü olacak, Halkalı-Kapıkule hattında köprü olacak, Halkalı-Kapıkule YHT'ye bağlı çalışmalar olacak. Yenikapı-Sefaköy-Beylikdüzü metro geçişine bağlı bir köprümüz olacak"
Küçükçekmece Gölü'nün altından 3 tünel yapılacak
"Marmara tarafında 3 geçişi Marmaray projesinde olduğu gibi batırma tüple Küçükçekmece Gölü'nün altından geçirmeyi düşünüyoruz. Kuzey tarafındaki geçişleri köprü olarak yapacağız"
Yap-işlet-devret modeli devrede
"Hedef olarak yap işlet devret ve kamu byla birlikte karma şeklinde ihale süreçlerini bitirip kazma vurmayı düşünüyoruz"
Gemi boyutlarına göre tasarlanacak
"Karadeniz'deki bütün limanların bundan sonraki büyüme hedefleri, yük hareketi, Çin ve Hindistan'ın büyümesine bağlı ticaretin merkezi haline geliyor. Oradan gelecek yük hareketleri, Boğaz'dan geçen gemi sayısına olan etkileri, yük hareketine bağlı gemi büyüklükleri dikkate alınarak Kanal kesiti kesinleştirilecek"
Deprem riskine karşı yenileme çalışması hazır
"Deprem riskinin değerlendirilmesi kapsamında sonuçlar 72 yıl, 475 ve 2 bin 475 yıllık ortalama yenileme süreleri baz alınarak çalışmalar yapıldı. Depremle ilgili dikkate alınması gereken parametreler, Kanal İstanbul için çalışıldı"
Tsunami riski yok
"Tsunami risk değerlendirmesi kapsamında Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara ve Karadeniz'de olacak depremin tsunami oluşturması göz önüne alınarak belirlenmiş, modelleme çalışmaları devam ediyor. Marmara ve Karadeniz'de oluşacak tsunami etkilerinin kayıtlı verileri çerçevesinde detaylı çalışmalar yapıldı, ön raporda olumsuz etki olmayacak"
Yorum Yaz