maritbet girişmaritbet
Karabük’teki tarihi kilise örnekleri turizme açılmaya hazır!

Karabük’teki tarihi kilise örnekleri turizme açılmaya hazır!

Anadolu'nun en erken kilise örneklerinin bulunduğu alan, turizme açılacak

Eskipazar ilçesinde bulunan ve MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkartılan Bizans dönemine ait Kilise B'deki zemin mozaikleri, ziyaretçileriyle buluşacak.

Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel nitelendirilen at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen antik kentte, daha önce başlatılan koruma amaçlı restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Restorasyon çalışması kapsamında geçici koruma amaçlı toprakla üstü kapatılan Kilise B'deki mozaiklerin üstü açılarak temizlendi.

Karabük Üniversitesi'nde görevli arkeolog Ersin Çelikbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş önderliğinde 2010 yılından bu yana koruma amaçlı çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Çelikbaş, 2010 yılından önce de kazı çalışmalarının yapıldığını ancak ortaya çıkartılan eserlerin geçici koruma yöntemleri ile korunduğundan yıpranmaların yaşandığına şahit olduklarını anlatarak, yapılacak ilk işin yoğun tahribatı önlemek olduğunu düşünerek 4 yıldır restorasyon çalışması yaptıklarını belirtti.

 Kilise B

Restorasyon çalışmasının Anadolu'nun en erken kilise örneklerinden olan Kilise B'de tamamlandığını dile getiren Çelikbaş, şöyle devam etti:

"Kilisenin üstü kapatıldı. Kilisedeki mozaikler restoreedildi ve temizlendi. Anadolu'nun en erken kilise örneklerinin bulunduğu alan, turizme açılmaya hazır. Mozaiklerde 4 figür var. Figürlerde Fırat, Dicle ve Nil Nehri ile varlığını henüz ispatlayamadığımız 4'üncü bir nehir anlatılıyor. Figürler ellerinde bereket boynuzu tutuyor ve bu boynuzların içinden çıkan nehir sularında balıklar resmedilmiş. Bunlar Anadolu'da tek. Dünyada ise Tunus ve Libya'da birer örneği var."

Çelikbaş, mozaiklerin yapım şeklinin Zeugma'dakilerle aynı olduğunu belirterek, "Kilisede ayrıca büyükbaş bir hayvan figürü de var. Figürün cennet suyundan içerken yüzünün suya yansıması resmedilmiş. Bunun bir örneği daha yok. Dolayısıyla buradaki mozaikler dünyada tekil olma özelliğine sahip. Bu nedenle çalışmalarımızı korumaya yönelik yaptık. Kısa süre içinde Anadolu'nun en erken kilise örnekleri ziyaretçileriyle buluşacak" şeklinde konuştu.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karabük’teki tarihi kilise örnekleri turizme açılmaya hazır!
  • 23.09.2014 17:20

Karabük’teki tarihi kilise örnekleri turizme açılmaya hazır!

Anadolu'nun en erken kilise örneklerinin bulunduğu alan, turizme açılacak ...

Mudurnu'da sondaj çalışmaları sırasında tarihi kilisede kalıntılar bulundu!
  • 26.03.2013 17:14

Mudurnu'da sondaj çalışmaları sırasında tarihi kilisede kalıntılar bulundu!

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yapılan sondaj çalışması sırasında Bizans dönemine ai ...