Kars - Tif lis demiryolunda ray döşenmesine başlanıyor!
2011'de tamamlanması öngörülen ancak bazı aksamalar nedeniyle henüz tamamlanamayan çağdaş İpek Yolu projesi (Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Hattı) için Türkiye'nin ev sahipliğinde üç ülke ulaştırma bakanları yarın Kars'ta buluşuyor
Beş yıl önce, temelleri atılan ve ‘Çağdaş İpekyolu” olarak nitelenen Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Projesi, Kars'ta üç ülke ulaştırma bakanlarının katılımıyla yarın gerçekleşecek zirvede ele alınacak. Bir süredir Gürcistan tarafıyla ilgili mali sorunlar nedeniyle ağır seyrettiği belirtilen projenin son durumu görüşülecek. Projenin 2011'de bitirilmesi gerekiyordu. Kars zirvesinde bu gecikmenin sonuçlarını ortadan kaldıracak tedbirler görüşülecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve konuk ulaştırma bakanları, ilk rayların döşenmesiyle yapılacak törende, kaynak yapacaklar. Böylece hat projesinin inşası yeni bir aşamaya gelmiş olacak.
Proje, ortak üç ülke ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayacak. Kars iş çevrelerinin ‘Kars'ın kurtuluş projelerinden biri' olarak heyecanla beklediği proje, tarihi İpek Yolu güzergahında gerçekleşiyor. Demiryolunun tamamı 180 km. Bunun 73 km'si Türkiye'de inşa ediliyor. Gürcistan tarafı 28 km. Hat. Kars'tan Gürcistan tarafında Ahılkelek'e uzanacak. Ahılkelek'ten Bakü'ye uzanan bölüm mevcut demiryolu hattının rehabilite edilmesiyle tamamlanacak.
Türkiye tarafı hızlı ilerliyor
Demiryolu hattının Türkiye bölümünde delme ve aç - kapa denilen tünel çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. Türkiye tarafında toplam 10.6 km uzunluğunda 11 delme tünel yapılıyor. Bu tüneller önemli ölçüde tamamlandı. Ayrıca 14.8 km uzunluğunda 18 aç-kapa tip tüneli inşaatı devam ediyor. Gürcistan tarafında da 2 km uzunluğunta tünel olacak. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre Haziran 2013 itibariyle projenin son durumu şöyle: 4.2 milyon metreküp güzergah kazısı (%25), 825 bin metreküp güzergah dolgusu (%9), 1.2 milyon metreküp beton imalat yapıldı. Aç kapa tünellerde toplam 10 bin metreküp beton imalat yapıldı. İş kapsamında KDV dahil 570 milyon lira harcandı ve yüzde 40 gerçekleşme oldu. 2013 içinde 123 milyon TL harcama yapıldı, yüzde 22.5 nakdi gerçekleşme sağlandı. Toplam olarak bakıldığında projedeki fiziki gerçekleşme oranı yüzde 54 düzeyinde. Daha yapılacak işler var. Bunların en önemlisi olan ray döşenmesine de başlanıyor.
• Projenin Gürcistan kısımının temeli 21 Kasım 2007'de üç ülke cumhurbaşkanlarının katılımı ile atıldı. Türkiye tarafınında temel töreni yine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönemin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhami Aliyev tarafından 24 Temmuz 2008'de Kars'ta atıldı.
• Gürcistan'da yapılacak tünel inşaatının kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma 3 Eylül 2012'de yapıldı.
• Projenin bitmesiyle ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Orta vadede yolcu sayısının 3 milyona, yük miktarının da 18 milyon ulaşacağı tahmin ediliyor.
• Hat, her ülkenin ulusal demiryolu hatlarıyla birleşecek; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi bağlamakla kalmayacak, Çin'den Londra'ya kadar uzanacak.
İBRAHİM EKİNCİ/Dünya
Yorum Yaz