maritbet girişmaritbet
“Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diyerek para istiyorlar!

“Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diyerek para istiyorlar!

Yargıtay, elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınmayacağını açıkladı, firmalar haksız kazanç için reklam malzemesi yaptı!

Yargıtay'ın 17 Aralık 2014 tarihinde elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına yönelik verdiği karar, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, haksız kazanç peşinde koşanları da harekete geçirdi. Tüketici dernekleri, “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diye reklam yapan firmalara karşı uyarıyor.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Açılacak yeni davalar sonucu, dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olabilir. Aboneler için ortaya çıkan bu fırsat kapısı, bazı uyanık firmaları da harekete geçirdi. Tüketicilere kayıp-kaçak bedelinin geri alınacağına dair kısa mesaj (SMS) ile ulaşan bazı firmalar, yanlış vaatlerde bulunarak para talep ediyor. Tüketici dernekleri ise tüketicilerin şahsen gidip başvurmaları gerektiğini veya avukat aracılığıyla bu işi yapmaları gerektiğini vurguluyor.

BEDAVA EVRAĞA PARA

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “karar düzeltme” talebi üzerine 17 Aralık'ta yaptığı toplantıda “Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez” diyerek, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp-kaçak bedelini tahsil edebilecek. Ancak bu durum, haksız kazanç peşinde koşan dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. SMS veya reklam yoluyla tüketicilere “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” vaadinde bulunan bazı firmalar, tüketicilerden para istiyor, karşılığında da aslında bedavaya ulaşabilecekleri evrakları gönderiyor.

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz,  abonelerin, kayıp-kaçak parasını alabilmek için Yargıtay'ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerektiğini vurgulayarak, şu uyarıları yapıyor: “Son 20 gündür bazı firmalar, internet üzerinden veya SMS yoluyla ‘Kayıp-kaçak bedellerini geri alıyoruz' diye reklam yapıyorlar. Tüketicilerin kendilerine başvurmasını istiyor ve kargo bedeli karşılığında içi boş dilekçe gönderiyorlar. Gelen dilekçeleri tüketicinin yine kendisinin doldurup başvurması gerekiyor. Ayrıca gönderilen dilekçe taslakları zaten internetten ücretsiz indirilebiliyor ya da tüketici derneklerinden bedelsiz elde edilebiliyor. Bedava dilekçeye 200-300 lira istiyorlar. Tüketici aldanmasın.”

SAHTE NUMARAYI ARAYIP SORDUK: 20 GÜN İÇİNDE PARANIZ İADE

“KAÇAK iade” başlığıyla “Tüm elektrik kurumlarının abonelerinden aldığı, kayıp kaçak bedellerini ve haksız kazançlarını geri almak için hemen arayın” şeklinde SMS gönderen bir firmaya, SMS'te belirttiği numara üzerinden dün ulaştık. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun aldığı kararı örnek gösteren firma, kayıp-kaçak bedelinin yanısıra sayaç okuma, TRT payı, personel hizmet ve dağıtım bedeli olmak üzere beş kalem için geri ödeme alınabileceğini ileri sürdü. Ne yapmamız gerektiğini sorduğumuz telefondaki kişi, “Örnek Yargıtay kararları var. Tüm evrakları size göndereceğiz. Emsal kararlar ve evraklar size teslim edilecek. Bunlar davanızı kazanacağınız evraklarınızı teşkil edecek. 20-30 gün içinde paranızı iade alacaksınız. Karşılığında 79 TL'lik bir hizmet bedelini kargoya ödeyeceksiniz” şeklinde konuştu.

BEKLEMEYE GEREK YOK

“Kaç para geri alabilirim” diye sorduğumuzda, kaç yıldır elektrik abonesi olduğumuzu ve ortalama ne kadar elektrik faturası ödediğimizi soran söz konusu kişi, dokuz yıllık abonelik ve ortalama 100 lira fatura için 1920 TL alabileceğimizi iddia etti. Aynı numarayı tekrar aradığımızda bu sefer telefona çıkan başka bir kişi, 10 yıla dönük bütün haksız ödemeleri alabileceğimizi iddia ederek, “10 yıllık abonelik için 2 bin liranın üzerinde ödemeniz olacak. Bunun için bir mahkeme sürecine gerek yok. 20 gün bekledikten sonra ödemenizi alacaksınız. Yapmanız gereken bize başvurmanız. Size 10 nüshalık bir dosya yollayacağız, karşılığında 79 liralık ödemeniz olacak ve işleminiz gerçekleşecek” şeklinde sahte vaatlerde bulundu.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayıp-kaçakta geçmişe etkili yeni yasa!
  • 04.12.2016 07:40

Kayıp-kaçakta geçmişe etkili yeni yasa!

Yargıtay, “Kayıp-kaçak bedelinde geçmişe etkili yeni yasa çıktı; mahkemeler baks ...

Elektrikte kayıp kaçakla ilgili düzenleme olacak mı?
  • 22.02.2015 15:55

Elektrikte kayıp kaçakla ilgili düzenleme olacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrikte kayıp kaçakla ilgili ...

Kayıp-kaçak bedeli için tuzağa düşmeyin!
  • 11.02.2015 14:06

Kayıp-kaçak bedeli için tuzağa düşmeyin!

Kayıp-kaçak bedeli veya dosya masraflarını geri almak gibi işlemler için tüketic ...

“Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diyerek para istiyorlar!
  • 25.12.2014 09:13

“Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diyerek para istiyorlar!

Yargıtay, elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınmayacağını açıkladı, firma ...