Kayseri'nin çehresini değiştirecek mega projeler geliyor!
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı.
Türkiye'de sanayi denince akla gelen ilk şehir şüphesiz Kayseri olur. Erciyes gibi doğa harikası bir güzelliğe sahip olan Kayseri'de, son dönemde turizm ve emlak açısından önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'ye model olan bir belediyecilik anlayışı sergileyen Kayseri'de 700 binada 5 bin 400 dairenin dönüşümü için görüşmeler devam ediyor.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in emlaktasondakika.com'a verdiği özel yanıtlar…
Sayın Başkan göreve geldiğinizde öncelikleriniz ne oldu?
"Kayseri, Türkiye'ye model olan belediyecilik hizmetleriyle dikkat çekmiş olan bir ilimiz. Bu çerçevede çıtanın oldukça yüksekte olduğunu söylemeliyim. İşte bu noktada model alınan bir belediye imajımızı sürdürmek ve çıtayı daha da yükseğe taşımak için öncelikle yeni vizyonumuzu belirledik. Vizyonumuzu üç ana prensip üzerine kurduk. “Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm ve Fonksiyonel Gelişim” olarak belirlediğimiz bu vizyon için öncelikle bir yol haritası belirlememiz gerekiyordu. Yol haritamızı belirlemek için halkımızın beklentilerini almak üzere anketler yaptık. İlçeleri ziyaret ederek bizzat yerinde tespitlerde bulunduk ve ilçelerde yaşayanların görüşlerini aldık. Yuvarlak masa toplantıları yaparak şehrimizdeki kanaat önderleri ile bir araya gelmek suretiyle görüş ve önerilerini dinledik. Kurum içi ortak akıl toplantıları yaptık. Tüm bu çalışmalar sonunda da kısa, orta ve uzun vadeli işlerimizi planladık. Hedefimiz ve amacımız daha planlı bir Kayseri, daha estetik bir şehir ve daha konforlu bir kent hayatı. Bunları yaparken de şehrimizi bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz"
Kayseri'de ne gibi yatırımlar yapılıyor? (Kültür, sanat, eğitim, ulaşım vs.)
"Yapılmayanları ve ilk olanı yapmak ana hedefimiz. Bu manada çok önemli yatırımlarımız var. Bunların bir kısmı devam ediyor, bir kısmı da şu an proje aşamasında. Ama öncelikle işe planlamadan başladık. Yeni İmar Planı, Ulaşım Master Planı ve Kentsel Dönüşüm Planı ile Tarım ve Hayvancılık Master Planı için çalışmalar yapıyoruz. Şehir, yaşayan ve gelişen bir şehirse kentsel planları da geliştirmek zorundayız. Yatırımlarımıza gelince, bugünlerde her hafta birkaç açılış ve temel atma törenleri yapıyoruz. Bu törenlerimiz önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çünkü hayata geçirdiğimiz çok sayıda projemiz var. Örneğin, Kayseri'ye ülkemizin en güzel Bilim Merkezi'ni kazandırdık. Bilim Merkezi'nin önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Taş Mektep olarak bilinen Tarihi Kayseri Lisemizde Milli Mücadele Müzesi yaparak hizmete açtık. Tüm ilçelerimize bir dizi alt ve üst yapı yatırımının yanı sıra Kadın ve Gençlik Merkezleri yaptık. Bu merkezler ilçelerimizin sosyal ve ekonomik hayatına canlılık katan merkezler oldu. Kale içi kültür merkezimiz devam ediyor. Eğitim alanında KAYMEK ve Genç KAYMEK projelerimizle on binlerce insana kurs hizmeti veriyoruz; ancak eğitime desteğimiz bunlarla sınırlı değil. Sadece geçen yıl beş ayrı okulu Büyükşehir Belediyesi olarak tamamladık ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verdik. Türkiye'de ilk olan Organik Bahçe projemizin temelini attık. Türkiye'nin en büyük şehir parklarından olacak olan Hava İkmal Şehir Parkı ve Keykubat Kent Ormanı projelerimiz için çalışmalarımız sürüyor. İhtiyacı olan herkesin ihtiyaçlarına cevap verebileceğimiz sosyal projelerimizi hazırladık ve bir bir hayata geçiriyoruz. Ayrıca, ulaşım, kentsel dönüşüm ve diğer alanlarda ciddi yatırımlarımız ve yatırıma dönüşecek projelerimiz var"
Ulaşım üzerinde hassasiyetle durduğunuzu öğrendik. Neden ulaşımı önemsiyorsunuz?
"Başkanlığımın ilk günlerinden itibaren bir noktanın altını çizdim. Her hizmeti iyi yapalım; ama bir konunun en iyisini yapalım istiyorum. Bunu da ulaşım ve toplu taşıma olarak belirledim. Bunu belirlerken de halkın istekleri bizi bu noktaya getirdi. Sözlerimin başında göreve geldiğimde halka yönelik anketler yaptırdığımızı belirtmiştim. Bu anketlerde halkımızın bizden en çok talep ettiği konunun ulaşım ve toplu taşıma olduğunu gördük. Yine anketlerde halkımızın en çok takdir ettiği hizmetlerimiz de ulaşım ve toplu taşıma oldu; ancak bu noktada çok daha iyi olmamız gerektiğini biliyoruz. Çünkü Kayseri Türkiye ortalamasının üzerinde gelişen bir şehir. Her gün trafiğe 50-60 araç daha katılıyor. Hal böyle olunca şehrin geleceğini de düşünerek bugünden bazı projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için Ulaşım Master Planını da yeniliyoruz. Ulaşımı rahatlatmak için yeni yollar açıyor, mevcut yolları daha da genişletiyoruz. Çok ciddi çalışmalar sonrası genişlettiğimiz bazı yollar ulaşımda büyük bir rahatlama getirdi. Ayrıca toplu taşımayı daha etkin hale getirmek için 30 adet yeni raylı sistem aracı alıyoruz. Araçlarımızın bir kısmı geldi. Her ay ikişer üçer adet aracımız gelmeye devam ediyor. Yeni raylı sistem hatları için çalışmalarımız da sürüyor. Bunların yanı sıra ilçelerimizle birlikte düşündüğümüz yeni bir ulaşım modeli üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'de ilk olacak olan bu model hem ilçelerimizdeki ulaşımı rahatlatacak hem de şehir merkezinin trafiğine rahatlama getirecek"
Kış turizmi açısından ne durumdasınız? Bu kapsamda yeni yatırımlar var mı?
"Türkiye'de a'dan z'ye bir belediye tarafından kış turizm merkezi olarak planlanmış ve sonra yatırımları tamamlanma aşamasına gelmiş tek proje Erciyes Kış Turizm Merkezi. Ve şunu ülkemizdeki tüm vatandaşlarımız bilsin ki, sadece Avrupa'nın değil dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden birisi de Kayseri'de bulunuyor. Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi, yaklaşık 300 milyon avroluk maliyete sahip olan dev bir proje. Şu ana kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi 150 milyon avroluk bir yatırım yaptı ve kendine düşen yatırımları büyük ölçüde tamamladı. Özel sektör tarafından konaklama tesisi yapımı da sürüyor. Farklı zorluk derecelerinde 100 kilometrenin üzerinde kayak pistlerimizi ve bu pistleri birbirine bağlayan teleferik hatlarımız mevcut. Konaklama tesislerinin tamamı bitince Erciyes'teki yatak kapasitesi 6 bini bulacak. Türkiye'deki kayak turizmi algısını değiştirecek bir yatırım yaptık. Yaz turizmi için Antalya ne anlam ifade ediyorsa, kış turizmi için de Kayseri aynı anlamı ifade ediyor diye düşünüyorum. Daha tanıtımlara başlamadan bile yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi görüyor. Tanıtımlara başladığımızda şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak"
Emlak ve gayrimenkul sektörü kapsamında Kayseri'yi nasıl görüyorsunuz? Kentsel dönüşüm kapsamında yeni yatırımlar yapılıyor mu?
"Önümüzde önemli kentsel dönüşüm projeleri var. Bunların başında da Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi geliyor. Sahabiye Mahallesi, Kayseri Meydanı'na bakan bir mahalle. Bu mahallemizde yaklaşık 700 bina, 5 bin 400 bağımsız bölüm bulunuyor. Projemizi belirledik ve hak sahipleri ile görüşmelere başladık. Yaklaşık 20 bin hak sahibi ile görüşerek hayata geçireceğimiz bir proje. En kısa zamanda ilk etabına başlıyoruz. Sahabiye Projesinin yanı sıra Argıncık bölgemizde, Sancaktepe ve Boztepe Mahallelerimizde kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Tabi bunların yanı sıra 15 Temmuz sonrası şehir merkezindeki askeri alanların taşınması konusu gündemimize geldi. Bu anlamda Türkiye'deki ilk çalışmaları biz yaptık. Aslında Kayseri'de bu konuda yürüyen bir projemiz hali hazırda var. 2'inci Hava İkmal Bakım Merkezi'ni taşımak için Milli Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile gerekli görüşmelerimizi yaptık. Bunun yanı sıra Ankara'dan talep gelmesi halinde bir an önce çalışmalarımıza başlamak amacıyla şehir merkezindeki askeri alanları tespit ettik. Kayseri'de 24 askeri alan bulunuyor. Bu alanların hangilerinin, hangi usullerle taşınacağı kararı tabii ki Milli Savunma Bakanlığımızdadır ve tabii ki hükümetimizin vereceği bir karardır. Ancak biz de Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin gerçeklerini, imar durumunu en iyi bilen bir konumda olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Askeri alanların durumuyla ilgili görüşlerimizi ilgili kurumlara ve ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Hangi askeri alan nereye taşınabilir, hangi amaçla değerlendirilebilir, taşınması hangi usulle yapılır gibi konularda çalışmalarımızı tamamladık"
Son görüşleriniz nelerdir?
"Sson olarak şu noktayı ilave etmek istiyorum. Ülkemiz çok zor bir süreçten geçti. FETÖ, PKK, DAEŞ gibi terör örgütleri almış oldukları dış desteklerle ülkemizi bölmeye çalışıyor. Elbette bir taraftan bunlarla mücadele edeceğiz; ancak bir taraftan da ülkemizi çok daha güçlü hale getirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız. 15 Temmuz sonrası ne denli asil bir millet olduğunu gösteren aziz milletimize hizmetin en iyisini götürmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz"
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz