maritbet girişmaritbet
'Kentsel dönüşüm diyoruz, bina yıkmayı bilmiyoruz'

'Kentsel dönüşüm diyoruz, bina yıkmayı bilmiyoruz'

İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, gayrimenkul sektörüyle ilgili sert konuştu. Hinginar, yapı yasası eksikliğinin olduğunu açıkladı.

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye'de inşaat sektöründeki en büyük sorunun ‘yapı yasası' eksikliği olduğunu söyledi. Ülke genelinde yapı kalitesi sorunu yaşandığına dikkat çeken Hinginar, “6.5 milyon konutun dönüşmesinden bahsediyoruz ama bir yapının nasıl yapılacağına dair bir yasamız bile yok” dedi.

“Türkiye'de malzeme kalitesi sorunu, değil yapı kalitesi sorunu var” diyen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, bu sorunun çözümü için Yapı Yasası gerektiğini dile getirdi. Şahısların inisiyatifinde bir yapılaşma süreci yaşandığını dile getiren Hinginar, “Planlama için imar yasası var ama ‘bir yapı nasıl yapılır' diye yasa yok. Yönetmelikler var ama bunlar ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Üstelik birbiri ile çelişiyor. Yasa için sanayici, mimar, mühendis, müteahhit, denetimciler, akademisyenler ve kamu yetkilileri ile ortak çalışma başlattık ama maalesef istenen seviyede değiliz” dedi.

DENETİM YAPILMIYOR

2001'den sonra yapı denetiminin başladığını ancak yeterli seviyeye ulaşılmadığını söyleyen Hinginar, “Yapı Denetim Yasası yürürlükte ama yapılar denetlenmiyor. Mevcut denetim sistemi, demir ve beton kalitesi dışında hiçbir detaya bakmıyor. Denetim kuruluşları ile konuştuğumuzda çok büyük sorunlar olduğunu görüyoruz. Yapı Yasası denetim eksiliği sorununu da çözecek” dedi. 6.5 milyon konutun yenilenmesi hedefi ile başlatılan kentsel dönüşüm sürecini hatırlatan Hinginar, yasa ve denetim eksikliği ile dönüşen binaların gelecekte büyük sıkıntı yaratacağını dile getirdi. Hinginar, “Böyle dönüşüm olursa 20-30 yılda yeniden dönüşüm yapmak zorunda kalırız” dedi. Yapı Denetim Yasası'nda değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Hinginar, denetim şirketlerinin parasını müteahhitlerin ödemesini eleştirdi.

YIKIMI DA BİLMİYORUZ

Türkiye'de ses yalıtım yönetmeliği, su yalıtım yönetmeliği olmadığını belirten Hinginar, yapı güvenliği, deprem, yangın, su, ses, ısı yalıtımı gibi hayati konuların tümünü kapsayacak bir yasa gerektiğine dikkati çekti. Diğer önemli bir ekslikliğin de yıkım yönetmeliği olduğunu belirten Hinginar, “Kentsel dönüşüm kapsamında birçok ilçe şantiye alanına döndü. Şehrin merkezine devasa iş makinası girmesi olacak iş değil. Avrupa'da şehir içinde küçük iş makinaları giriyor ve kimseyi rahatsız etmeden yıkım yapılıyor. Bizde ise bilinçsiz yıkım işleri hakim ve bu da can kaybına yol açıyor. Yapılar korunaklı yıkılmalı, zehirli ürünler ayrıştırılmalı ve hafriyat döküm alanları doğru planlanmalı” dedi.

TÜRKİYE'DE AKILLI ŞEHİRLER KURMALIYIZ

Enerji verimliliği konusunda Türkiye'nin çok geride olduğunu belirten Hinginar, düzenlemelerde acil revizeler gerektiğini dile getirdi. “Konutları yenilemek tek başına çözüm değil” diyen Hinginar şunları söyledi: “Akıllı şehirler kavramını Türkiye'nin gündemine sokmalıyız. Avrupa'da bu konu hızla yayılıyor. AB kendi içinde Akıllı Şehirler Birliği kurdu. Birbiri ile bilgi alışverişi yapıyorlar. Biz maalesef konuşulacak seviyede bile değiliz.” 

GÜVENLİ YAPI MERKEZİ KURUYOR

Türkiye İMSAD ile Tuzla Belediyesi, ‘Güvenli Yapı Malzemeleri Eğitim Merkezi' projesi için işbirliği yaptı. Yer tahsisi eden Tuzla Belediyesi ile bir protokol imzalandı. Hinginar, “ Bu merkez ile afetler ve güvenli yapı konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Türkiye İMSAD çalışmaları hakkında da bilgi veren Hinginar, “ Her yıl ‘İnşaatta Kalite Zirvesi' düzenliyor ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiriyoruz. Bu yıl 13-15 Ekim'de “İstanbul Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Çevre Konferansı” düzenleyeceğiz. Türkiye'de ilk kez gerçekleşecek konferansla sürdürülebilir, yeşil, dayanıklı ve akıllı binalar gündeme gelecek” dedi. 

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"
  • 18.10.2024 10:08

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Malatya'daki depreme ilişkin, "Herhangi bir can kaybını ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı
  • 04.10.2024 16:10

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı

Trabzon'un en eski mahallerinden Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi'de, Kentsel Dönü ...

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici
  • 30.09.2024 15:56

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan bina sahiplerinin uzun vadeli kredi aldığı zaman ç ...

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak
  • 23.09.2024 15:05

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak

Türkiye İMSAD 59’uncu Gündem Buluşmaları’nda Dezenflasyon Süreci ele alındı. ...