maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm sayesinde güvenlik sistemleri sektörü büyük bir ivme kazanacak!

Kentsel dönüşüm sayesinde güvenlik sistemleri sektörü büyük bir ivme kazanacak!

Türkiye'de, 1980'li yılların sonlarına doğru basit alarm sistemleri ve bunu takiben kamera sistemleri uygulamalarıyla adını duyurmaya başlayan güvenlik sistemleri sektörü, artan güvenlik ihtiyacına paralel olarak 1990'lı yıllarda gelişimini hızla sürdürdü

 

Türkiye'de, 1980'li yılların sonlarına doğru basit alarm sistemleri ve bunu takiben kamera sistemleri uygulamalarıyla adını duyurmaya başlayan güvenlik sistemleri sektörü, artan güvenlik ihtiyacına paralel olarak 1990'lı yıllarda gelişimini hızla sürdürdü. 2000'li yıllarda ise şehir nüfusunun ve uluslararası trafiğin hızla artış göstermesiyle bireylerin güvenliğe olan ihtiyacı da arttı.

Güvenlik Endüstrisi Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (GESİDER) edinilen bilgiye göre; 2011 yılında bir önceki seneye göre yaklaşık olarak yüzde 15'Lik bir büyüme kaydeden sektör, cirosal anlamda 600 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bu büyümenin inşaat sektörüne paralel bir büyüme olduğunu belirten sektör yetkilileri, güvenlik sistemleri sektörünün geleceğe dair projeksiyonlarının da bu bağlamda olacağını belirtiyor. Van depreminin ardından Kentsel

Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un çıkarılmasıyla birlikte, Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapı stokunun yüzde 40'ına denk gelen 8.5 milyon kacak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız konutun yenilenmesinin önü açıldı.

İnşaat sektörüne büyük ivme kazandırması beklenen bu yasanın inşaat sektörün büyümesi- ne paralel olarak güvenlik sistemleri sektörünü de hareketlendirmesi bekleniyor. Elektronik güvenlik sektörünün geçtiğimiz dört senede yıllık bazda yüzde 10 ila 20'lik bantta değişen bir büyüme gösterdiğini vurgulayan sektör aktörleri, henüz doygunluğa ulaşmayan sektörün gelecek projeksiyonuna bakıldığında yılda yüzde 15'lik büyüme trendiyle yoluna devam edeceğini öngörüyor. Sektörün, bu yılın ilk altı ayında beklenen büyümeye paralel bir trendde ilerlediğini de değerlendiren yetkililer, 2012 içinde ise yüzde 10'luk büyüme gerçekleştireceğine inanıyor.

GESİDER'den alınan bilgiye göre 5 bini aşkın firmanın faaliyet gösterdiği güvenlik sektöründe, yaklaşık 2 bin civan aktif olmak üzere yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Geçen yıl 300-400 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiren sektörün ekipman, sistem ve yazılım alanların- da gerçekleştirdiği ihracat ise yıllık 20-30 milyon dolan buldu. Üretim ve Ar-Ge için henüz yeterli olmayan Türkiye elektronik güvenlik sistemleri sektörü, ihracat konusunda yavaş da olsa ilerleme kaydediyor. Özellikle çevre ülkelerde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip entegratör veya uygulama şirketleri olmadığı için sektörün ithal ettiği ürünlerin yüzde 20'sini çevre ülkelere tekrar ihraç ettiğini söyleyen sektör yetkilileri, komşu  ülkelerde katma değeri yüksek, projelerinde hayata geçirildiğinin altını çiziyor. Aynı zamanda sektörün ihracat ile büyümede önü açık gözüküyor. Ancak Çin ve Uzakdoğu pazarıyla yarışmak zor. Sektör büyükleri, ekipman üretiminde eğer çok önemli bir katma değer, inovasyon ya da icat yoksa, seri üretim yerine entegrasyona da yalı yazılımların geri dönüşlerin daha hızlı olabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye yabancı yatırımcı için büyük bir potansiyel

Türkiye güvenlik sistemleri sektörü, Amerika ve Avrupa pazarlan ile karşılaştırıldığında henüz yolun başında gözüküyor. Amerika gibi güvenlik bilincinin yüksek olduğu ülkelerde güvenlik sistemlerine ihtiyaç da aynı derecede artıyor.

Özellikle 1 Eylül sonrası çıkarılan kanun ve standartlar, sektörü son 10 yılda hızla geliştirdi. Avrupa pazarı ise daha çok ev güvenliği konusunda hassasiyet gösteriyor. Türkiye'de özellikle ev güvenliği ve alarm sistemlerine olan ihtiyaç da benzer bir ivme gösteriyor. Bununla birlikte

Türkiye, yabancı yatırımcı için büyük bir potansiyel oluşturuyor. Yurtdışında üretici olan yabancı yatınmcılar, henüz doygunluğa ulaşmamış Türkiye piyasasına getirdiği ürünlerini satmakta zorluk yaşamıyor. Bugün pazarın içindeki doğrudan yabancı sermaye payının yüzde 1'i bulduğunu kaydeden sektör yetkilileri önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarına yoğun bir talep olacağını ve yurtdışından üreticiler dahil birçok yabancı güvenlik şirketinin pazara girmek isteyeceğini bildiriyor.

Haksız rekabet büyük sorun

Uzman ve kaliteli hizmet veren firmaların yanında, rastgele, uzmanlık dışı ve kalitesiz iş yapan birçok firmanın varlığını sürdürdüğü güvenlik sektöründeki en büyük sorun ise haksız rekabet.

Güvenlik alanında belirli standartlar olmaması, kayıt dışı çalışmaları ve uzmanlık dışı projeleri beraberinde getiriyor. Sektör aktörleri, güvenliğin asla risk alınamayacak nadir alanlardan biri olduğunun altını çizerken konusunda uzman olmayan kişilerce projelendirilen ve kurulan sistemler işletmelere geri dönüşü olmayan zararlar verebiliyor. Burada görev, sektörde faaliyet gösteren firmalardan önce güvenlik sistemlerinden yararlanmak isteyen işletmelere ya da bireylere düşüyor. Gelinen; noktada sektörel dernekler de bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor.

GESİDER, kayıt altında çalışan, ekipman, personel ve eğitime yatırım yapan ve güvenliği karlı bir işten öte bir uzmanlık olarak. benimseyen şirketlerden, kayıt dışı çalışan şirketleri ayrıştıracak en önemli faktör olan regülasyon ve standartlar konusuna eğilerek, bu konuda uluslararası standartları inceliyor, çalışmalar yapıyor ve devletin ilgili birimleri ile fikir alışverişinde bulunuyor.

Mürşide Yılmaz/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, mahalle özelinde kentsel dönüşüme devam ediyor
  • 22.08.2024 14:27

TOKİ, mahalle özelinde kentsel dönüşüme devam ediyor

TOKİ, video paylaşımında İstanbul'un farklı ilçelerinde gerçekleştirdiği kentsel ...

Yarısı Bizden kampanyasında yeni dönem
  • 09.08.2024 12:55

Yarısı Bizden kampanyasında yeni dönem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Yarısı Bizden kampanya ...

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...