Kırşehir’de konutlar temiz enerji kaynağı ile ısınıyor
Yaşar Bahçeci, ülkemizin jeotermal potansiyeli bakımından önemli bir yerde olduğunu ve Kırşehir'de bin 800 yapının jeotermalle ısındığı bildirdi.
Kırşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı (JKBB) da olan Yaşar Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, JKBB'nin 1997 yılında belediyelerin jeotermale ilgisini çekerek Türkiye'nin kaynaklarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi.
Bahçeci, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri olmak üzere 84 üyesi bulunan birliğin, yerel yönetimlerin bilinçlendirilmesi konusunda toplantı, çalıştay gibi önemli faaliyetler yürüttüğünü, ayrıca jeotermalle ilgili dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ettiğini belirtti.
Türkiye'deki kaynakların kontrolü, geliştirilmesi konularında yapılan çalışmalara zemin oluşturmaya çaba gösterdiklerini ifade eden Bahçeci, "Türkiye jeotermal ülkesi. Ülkemiz jeotermal potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada. Bu potansiyelimizin istihdama, ekonomiye ve enerjiye dönüştürülmesi çok önemli. Jeotermal tamamen yenilenebilir temiz enerji kaynağıdır" dedi.
Bahçeci, jeotermalin özellikle sağlık turizmi noktasında öne çıkarılabileceğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Bununla ilgili her şehrin planlaması olmalı. Kırşehir'de, termal kaynaklarımızı daha güzel kullanmak adına çalışıyoruz. Ahi Evran Üniversitesinin 100 yataklı fizik tedavi hastanesi programa girdi. İnşallah yakında inşaatı başlayacak. Yeni termal turizm alanları belirledik ve o alanların imar çalışmalarını bitirdik. Yeni yatırımcıları inşallah oraya kabul edeceğiz. Şehrimizde bütün ilçelerde termal var ama bunların ısıları farklı. Bu açıdan da değerlendirildiğinde jeotermal potansiyelimizi farklı alanlarda kullanma imkanımız var. Şehir merkezindeki suyumuz daha çok kaplıca yani sağlık turizminde kullanılabilecek özellikte. Bu nedenle biz daha çok bu alana ağırlık vereceğiz."
"Jeotermal konusunda daha alınacak çok mesafe var"
Türkiye'nin, jeotermal potansiyelini değerlendirme konusunda biraz geride kaldığına dikkati çeken Bahçeci, "İnşallah bu konuda ilerleyeceğiz. Ülkemizde 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu 2007 yılında çıktı. Bu çok önemli. Hep ülkeye hizmet etmekten bahsedilir, işte ülkeye böyle hizmet edersiniz. Türkiye, kanundan sonra jeotermalde çok ciddi manada enerji üretimine yöneldi" dedi.
Bahçeci, jeotermal konusunda daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret ederek, teknolojinin sürekli yenilendiğini, jeotermal potansiyelini doğru kullanarak, geç kalmayı avantaja çevirmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Kırşehir'de bin 800 konuta eş değer yapının jeotermalle ısındığını vurgulayan Bahçeci, "Şehir merkezindeki camilerimizin birçoğu, tenis kortunun yer aldığı tesis, belediye binamız ile bazı okullarımızın da aralarında bulunduğu çeşitli resmi kurumlar jeotermalle ısınıyor. Şehir merkezinde bin 800 konuta eş değer yapıda ısıtma yapıyoruz. Bu geliştirilebilir ama çok ciddi bir yatırım gerektiriyor. Çalışmalarımızı, potansiyelimizi daha verimli şekilde kullanmak amacıyla sürdürüyoruz" diye konuştu.
AA
- Etiketler:
- jeotermal
- Kırşehir jeotermal
- Yaşar Bahçeci
Yorum Yaz