‘Konutta indirimli KDV kalıcı olarak uygulansın’
Bakanlar Kurulu kararıyla geçen mayıs ayında uygulanmaya başlanan konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulaması 31 Ekim’de son buluyor.
İndirimin ardından gayrimenkul sektörünün canlandığını ve konut alıcısına avantaj sağlandığına dikkat çeken Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Erdoğan Yıldırım, “Mevcut KDV yüzdesinin sürekli hale dönüştürülmesi, sektörde kalıcı hareketlilik sağlayacaktır” dedi. KDV indirimin uygulandığı 6 aylık süreçte Ankara özelindeki inşaat rakamlarının artış gösterdiğini belirten Yıldırım şunları söyledi:
YENİDEN DURAĞANLIK OLUŞTURABİLİR
“Bu indirim inşaat sektörünü kısmi de olsa hareketlendirdi. Hem konut hem gayrimenkul hareketlenmesi noktasında indirimin 31 Ekim'de bitmemesi, kalıcı bir hale getirilip uzatılmasını çözüm olarak görüyoruz. Uzun vadede maliyetlerin yükselmesi ve üzerine yüzde 10 gibi bir maliyetinin eklenmesi inşaat sektörünü yeniden durağanlığa itecektir. Ankara'da hâlâ çok ciddi anlamda konut ve iş yeri stokları var. Bir çok proje var, çoğunluğu yüzde 18'lik KDV'yi ilgilendiren konut ve ticari anlamdaki mülkler. Bu konuya bağlı olarak tapu harçları da binde 4'ten binde 3'e inmişti. Biraz daha aşağıya inerek devam etmesi gerekiyor. Şuan bile fazla geliyor. Sektörün üstünde yük oluşturuyor.“
SEKTÖRÜN GENELİNE FAİZ İNİDİRMİ UYGULANMALI
Öte yandan bankaların sektörün geneline yönelik faiz indirimi uygulaması gerektiğini savunan Yıldırım, “Banka faizlerinin yüksekliği de inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Bir kampanya yapıldı ama bu sadece TOKİ'yi ve Emlak Konut gibi firmaları ilgilendiren bir kampanya oldu. Aslında genel itibarıyla tüm sektörde iş yapan aktörleri, ve iş yapıcıları kapsasa daha adil bir avantaj sağlayacaktı. Bankalar kredi kullandırma konusunda daha makul seviyelerde geri dönüş yapması gerekiyor” diye konuştu.
Yorum Yaz