maritbet girişmaritbet
Konya, 3 milyar liralık 2'inci sanayi hamlesini başlattı

Konya, 3 milyar liralık 2'inci sanayi hamlesini başlattı

2014, Konya için adeta bir yatırım yılı oldu. Kentte 105 yeni fabrika kurulurken, yapılan toplam yatırımların tutarı 3 milyar lirayı buluyor

Konya Sanayi Odası (KSO) kuruluşunun 40'ıncı yılını kutladı. Gecenin ardından sorularımızı yanıtlayan KSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konya'da 3 milyar liralık ikinci bir yatırım hamlesi başlattı” diye konuştu. Kütükcü, tahsisi talep patlaması nedeniyle noter huzurunda kura ile yapılan OSB'nin 4'üncü kısmında 105 yeni fabrika yükseldiğini kaydederek, “Buradaki fabrikalar için toplam yatırım makine parkurları ve inşaat bedelleri ile birlikte 1.5 milyar lira. Bunun 600 milyon lirası inşaat bedeli. Artık kentimizdeki prefabrikçilerde sıra bile bulunmuyor. Ayrıca biz OSB'nin yeni alanı için bir alt yapı yatırımı yapacağız. Konya'ya gelen Unilever'in bölgede oluşturduğu bir 500 milyon euroluk bir domino etkisi var. Toplamda 3 milyar liralık bir yatırımdan bahsedebiliriz. Konya şu anda 2'nci yatırım hamlesini başlatmış durumda” dedi. Konyalı sanayicinin yoğun katılım gösterdiği gecede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da yer aldı. Gecede KSO'nun 40 yıllık üyelerine, önceki dönem meclis başkanları ve yönetim kurulu başkanlarına plaket verildi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya iş dünyası olarak, ay yıldızlı bayrağı daha yükseklerde dalgalandırmak için 7 gün 24 saat çalışacağız. Bu ülkeyi yeniden karanlık vadilere çekmek isteyenlere inat, Yeni Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışacağız. Türkiye'ye bir söz verdik; 2023'te 15 milyar dolar ihracat yapacağız dedik. Yapacağız Allah'ın izniyle” ifadelerini kullandı. 

Oda'nın Konya'yı daha aydınlık bir geleceğe taşımak isteyen cesur yürekler tarafından kurulduğunu kaydeden Kütükcü, şöyle devam etti: “40 yıl önce 165 üyeyle kurulan, bugün ise bin 602 üyesiyle 60 binin üzerinde istihdam sağlayan güçlü bir Konya Sanayi Odası var. Henüz kümelenme ülke gündeminde taptaze iken, Türkiye'nin ilk otomotiv yan sanayi iş kümesini hayata geçiren, ilk Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi'ni başlatan, Büyükşehir Belediyemizle birlikte ilk Bilim Merkezi'nin Konya'ya kazandırılmasına öncülük eden, Türkiye'nin bölgesel nitelikteki ilk inovasyon merkezini, İnnopark'ı kuran bir Konya Sanayi Odası var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin küresel vizyonuyla hareket ederek, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunan, Türkiye'nin tam puanla akredite olan tek sanayi odası, Konya Sanayi Odası var. Ben, burada göğüs kabartan bu başarılara imza atan tüm sanayicilerimize, üyelerimize, kuruluşundan bu yana odamızda görev yapan yönetim kurulu başkanlarımıza, meclis başkanlarımıza, odamızın organlarında görev almış bütün iş adamlarımıza ve işin mutfağındaki personelimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum.” 

Artık Türkiye sanayisinin sınırlarının Marmara Bölgesi'ni aştığını da dile getiren Kütükcü, “Böylece sanayimiz Anadolulaşıyor. Yabacı sermayede de böyle bir eğilim var. Bu açıdan bakıldığında Konya, Marmara'ya alternatif bir yatırım alanı” diye konuştu. 2015'i de değerlendiren Kütükcü, “Biz ihtiyati iyimserlik içindeyiz. Ama asıl odaklanmamız gereken 2015'te yapılacak seçimlerin ardından geçecek seçimsiz, istikrarlı bir dört yıl. O dönemin bizim için bir sıçrayış sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Işık: Dünyanın küre olduğunu müslüman coğrafyalar buldu 

Konya sanayisinin 40'ıncı yıl coşkusunu paylaşmaktan mutlu olduğunu dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İslam dünyasının, dünyanın gidişatına yön verdiğini belirterek, şunları söyledi: “İslam dünyası binli yılların başında hayatımızı kolaylaştıran, modern teknolojiye beşiklik eden pek çok buluşu gerçekleştirdi. Bilir misiniz sibernetiğin kurucusu El Cezeri'dir. Modern trigonometrinin kurucuları El Battani gibi İslam alimleridir. Pascal üçgeninin ilk mucidi Ebu'l Vefa'dır. Galileo'dan 700-800 yıl önce Halife Memun'un talimatıyla Harezmi'nin başında olduğu 71 Müslüman matematik coğrafyacı dünyanın bugünkü şeklini bir küre olarak ortaya çıkarmışlardır. Şu an bir orijinal nüshasını İstanbul'da Fuat Sezgin hocanın İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde görebilirsiniz. Ortaçağ karanlığına Avrupa yaşarken, İslam alimleri dünyanın geleceğine yön veren buluşlar gerçekleştirmişler.” Türkiye imalat sanayinin 3 temel önceliği olduğunu da kaydeden Işık, “Bunlar; yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Yerli üretebileceğimiz hiçbir şeyin ithaline sıcak bakmıyoruz. Bununla ilgili 1 Ocak 2015 itibariyle pek çok düzenleme de hayata geçmiş olacak. Yerli otomobilde de yeni bir fırsatı kaçırmak istemiyoruz. 2020'den önce yerli hibrid bir aracı yola çıkartacağız. Bunu babayiğit veya babayiğitlerin bir araya geldiği, konsorsiyum üretecek. Biz onların yolunu açacağız. Bu memleketin evladı olarak bir Türk markasını dünyanın yollarına çıkaralım, biz de varız diyelim” açıklamalarını yaptı.

Hisarcıklıoğlu: Yerli otoda babayiğidin Konya'dan çıkacağına inanıyorum 

Konya'nın Türkiye'nin kıskanılacak bir kenti haline geldiğini anlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Türkiye'nin yönetiminde kim var? Bir Konyalı Başbakanımız var. Anadolu insanı ve Türkiye olarak bundan başka ne isteyebiliriz. 10 yıl önce Türkiye'nin en büyük 1000 firması arasında toplam 13 Konyalı firma vardı. Bugün itibariyle 25 tane firmamız ilk 1000 büyük firma arasına girmiş. Yerli otomobilde babayiğidin Konya'dan çıkacağına inanıyorum. Çünkü Konya'da bu konuda çok gelişmiş bir yan sanayi var. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 105 tane yeni fabrika yükseliyor. İşte Konya sanayisi bir hamle daha yapmıştır” diye konuştu.

Akyürek: Geçmişimiz kadar görkemli bir geleceğe yürüyoruz

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, 40-50 yıl önce tamamen bir tarım şehri olarak anılan, “Türkiye'nin buğday ambarı” olarak nitelendirilen Konya'nın bugün gerek üretim gücüyle, gerek üniversiteleri ile kamu yatırımlarıyla, yerel yönetimdeki yatırımlarıyla çok farklı bir noktada olduğunu, kentin artık geçmişi kadar önemli, görkemli bir geleceğe doğru yürüdüğünü ifade etti. Konuşmaların ve plaket töreninin ardından 40. yıl pastası kesildi.

40 yıllık üyelere plaket

»Akkaya Isı 
»Molino Makine 
»Teksima Tekstil 
»Kayhanlar Makine 
»Gesaş Genel Gıda 
»Konsantaş Konya Döküm 
»Derya Un 
»Karacığan Toprak Sanayi ve Ticaret AŞ 
» Ova Un 
» Yayla Değirmencilik 
»Konya Şeker 
»Çeliksaç Ziraat Makinaları 
»Konya Selçuklu Krom Mağnezit 
»Tuğla 
»Uzman İnşaat Malzemeleri 
»Yeni Un Değirmencilik 
»Konya Çimento 
»Konaltaş Konya Alüminyum 
»Bağdaş Metal ve Ağaç İşleri 
»Kulusan Yem 
»Unsa Un 
»Huğlu Av Tüfekleri 
»Binnur Un »Osmanoğulları Un 
»Değirmenci Kardeşler 
»Standart Form 
»Çumpaş 
»Akşehir-Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri 
»Tisan İnşaat

Dünya

Yorum Yaz