Konya Mevlana Kültür Vadisi projesiyle 2 bin 327 bina restore edildi
Konya’da Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında 10 yılda 2 bin 327 bina restore edildi. Ayrıca şehrin tamamındaki tarihi yapıların envanteri de çıkarılıyor
Konya merkezde Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında 10 yılda 2 bin 327 tarihi yapının restorasyonunu tamamladıklarını hatırlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, dünyadaki en büyük restorasyon projesi olan Tarihi Bedesten'de 2 bin 687 binanın restorasyonun tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.
Tarihi yapıların ihya edilerek gelecek nesillere ulaştırılması ve geçmişe vefanın gösterilmesi açısından restorasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Akyürek, restore edilen eserler arasında Akçeşme Mahallesi'nde ve şehrin farklı yerlerinde bulunan Konya evlerinin, Sultan Selim, Aziziye ve Kapu Camiiler başta olmak üzere 11 adet caminin, tarihi hanların, çeşmelerin, medreselerin ve türbelerin bulunduğunu ifade etti.
Konya'nın tamamındaki tarihi yapıların envanteri çalışması yürüttüklerini belirten Başkan Akyürek, “Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında sadece merkezde değil, köyler, beldeler ve ilçelerdeki tarihi yapıların tamamını restorasyon kapsamına alacağız. Bunlar bize tarihten gelen miraslardır, ecdadımızın miraslarıdır. Geçmişten bize miras kalan eserler aslında bulundukları köylerin, beldelerin ve ilçelerin tapu kayıtlarıdır, bizlere birer emanettir. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmak gerekir” dedi.
Konya'nın tamamındaki tarihi eserlere sahip çıkıp koruyacaklarını ve yeniden ziyaret edilebilir hale getireceklerini kaydeden Başkan Akyürek, bu konuda bir master plan çerçevesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
TOKİ Haber
Yorum Yaz