maritbet girişmaritbet
Köprü ve viyadük projelerinde Doka tecrübesi!

Köprü ve viyadük projelerinde Doka tecrübesi!

2. Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı'na katılan Doka, köprüler ve viyadükler gibi inşaatlardaki tecrübelerini paylaştı.

Doka, köprüler ve viyadükler gibi zor geometrik yapıların inşaatlardaki uzmanlığını 24-26 Mayıs'ta Ankara Congresium'da gerçekleşen olan II. Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı'nda katılımcılarla paylaştı.

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay “Köprü projeleri, özel tasarımları ve ağır yükleri nedeniyle sağlam ve özel çözümler gerektiren projeler. Köprülerdeki taşıyıcı sistemlerden gelen yüklerin güvenli bir şekilde aktarımı için kullanılan iskelelerin uyarlanabilir ve taşıma kapasitesi yüksek, taşıyacağı yüke uygun sistemler olması çok önemli. Ortaya çıkan yüklerin optimum düzeyde karşılanması ve projenin güvenli şekilde ilerlemesi için kapsamlı planlama hizmetleri ve projeye özel taşıyıcı sistem statiğine tam olarak uyarlanabilen kalıp çözümleri sunulmalı. Burada önemli olan noktalardan birisi seçilen iskele sisteminin modüler, kolay kurulabilen, tabliyeden gelen beton ve hareketli yükleri karşılayabilecek kapasiteye sahip olması ve buna uygun dizayn edilmesidir.”

“Doka iskele sistemlerinin yük taşıma kapasiteleri belli bir güvenlik katsayısıyla hesaplanmıştır ve tasarım esnasında standartların belirlediği yük oranlarının üzerine çıkılmaz ayrıca tabliyede uygulama esnasında gelebilecek yanal yükler içinde çapraz bağlantıları olan sistemler kullanılmakta, iskelelerin devrilme, yük taşıma kapasitesi, burkulma hesapları Doka statik hesap programları kullanılarak tahkik edilmektedir. Uygulama esnasında ise Doka teknik ofislerinde çizilen uygulama çizimlerine göre kurulum, Dokasüpervizörü nezaretinde eksiksiz yerine getirilmektedir. Bahsedilen bu iş akışı her proje için ayrı ayrı yapılmakta ve kontrolü sağlanmaktadır” dedi.

Zor geometride güvenli ve hızlı çözümler: Osmangazi Köprüsü

Özatay Osmangazi Köprüsü ile ilgili de detaylar verdi “Orta açıklığı yaklaşık bin 550 metre ve asma gövde uzunluğu 2 bin 682 metre olan proje kapsamında Doka, ilk olarak zor bir geometride inşa edilen Kuzey Ankraj bloğu için Top 50 geniş yüzeyli perde kalıbı ve 150 F tırmanma kalıbı kullanımı gerçekleştirdi. 30 metre yüksekliğindeki ankraj bloğu için döküm adımları Doka teknik ofisi tarafından ve Doka süpervizörü eşliğinde tamamlandı. Kuzey bloğunda başlayan imalata aynı kalıplarla Güney blokta da devam edildi. Ankraj blokları döküm adımları 3,70 metre oldu.”

“Doka olarak sunduğumuz vinçle tırmandırılan veya otomatik tırmandırılan kalıp sistemlerimiz sayesinde her türlü geometriye, yüksekliğe ve boyutlara göre hazırlanabilen geniş bir tasarım yelpazesine sahip pilon ve ayaklar üstün performans ve ustalıkla uygulanır. Otomatik tırmanır kalıp sistemlerimizle daha güvenli, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler sunabiliyoruz.”

Türkiye'nin üçüncü büyük köprüsü; Nissibi

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay Nissibi Köprüsü'nde farklılığı şöyle anlattı “Atatürk Baraj gölü üzerinde inşaa edilen Nissibi Köprüsü Türkiye'nin inşaat sektörü için örnek bir köprü niteliğindedir. Yapının zor bir geometriye sahip olması ve yüksekliği nedeniyle otomatik trmanır kalıp sistemimiz SKE50 plus en ideal çözümü sunmuştur. Hava koşullarından etkilenmeyen ve saatte 72 km hızla esen rüzgarda dahi kesintisiz çalışabilen sistem sayesinde proje hızla ve güvenle sürdürülebilmiştir. Pilonun her iki ayağı için SKE otomatik tırmanır sisteminin yanı sıra, her ayak için tam ölçüye göre hazırlanmış 127,23 m²'lik Top 50 sistemi kullanılmıştır. SKE platformları ile birden fazla paralel tırmanma ünitesini aynı anda taşımak mümkün olup, çalışma alanı hidrolik olarak hareket ettirilmektedir.”

Projenin zorluklarına göre özel çözümler; Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı

“Tamamlandığında Ankara-Sivas arasını ise 2 saat 51 dakikaya düşürmesi planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde bulunan viyadüklerden, 70 metre yüksekliği ile ikinci en yüksek viyadük olma özelliğine sahip Kayaş-Kırıkkale arasındaki zorlu viyadük inşasında Doka tecrübesini ve kalıplarını tercih edilmiştir. 6 kare kesit ayak ve 15 adet değişken kesitli ayak olmak üzere toplamda 21 adet elevasyondan oluşan projede Doka, projenin zorluklarına özel çözümler sunmuştur. 

Değişken kesit ayak olarak tabir edilen elevasyonlar sekizgen geometride ve yukarıya doğru daralıyor. Bu ayaklarda her beton döküm adımında farklı bir geometri oluşuyor. Bu nedenle verilen kalıp sisteminin bu geometriye adapte olabilmesi gerekiyor. Burada hızlı kalıp revizyonu ve kolay birleşim imkanı sunan Doka Top 50 Geniş Yüzeyli Perde Kalıbı kullanılmıştır. Doka Top 50 geniş yüzeyli kalıp sistemi elamanlarının şeklinin, ebadının ve ankraj düzeninin her türlü ihtiyaca göre uyarlanabilmesi, sekizgen geometride bulunan ayakların beton dökümlerinin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlamıştır. 

Kare kesit olan, yüksek ve değişken ölçülerdeki ayaklarda ise aynı şekilde kalıp tırmanmasının güvenli, hızlı ve en az işçilik ile gerçekleşmesi için de vinçle taşınabilen Doka 150 F tırmanma konsolları tercih edilmiştir. Bu sistem ile geniş hareket alanına sahip ve yük taşıma kapasitesi yüksek çalışma platformları oluşturuluyor. Kalıp ağırlığı dışında, hareketli yükleri de taşıyabilen sistem, yüksek taşıma kapasitesi sayesinde imalatta kullanılabilecek demir vibratör, vs. diğer yükleri de taşıma emniyetini sağlamış oluyor.”

Önce Güvenlik

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay “Her projede önem verdiğimiz bir diğer konu da iş güvenliği. Doka'nın firmalara sunduğu tüm sistemler maksimum iş güvenliği sağlamakta ve böylelikle iş verimliliğini arttırmaktadır. Bizim kartvizitlerimizin arkasında bile “Önce Güvenlik” yazar ve bu 50 yıla yakın süredir böyle. Ürün ve hizmetlerimizle inşaat sektöründe maksimum güvenlikte bir çalışma ortamı oluşturmak ana hedeflerimizden biri.”

“İnşaat sektörü içerisinde yüksekte çalışmanın getirdiği tehlikeler, kalitesiz ve herhangi bir kalite normuna uymayan sistemsiz kalıp malzeme tercihleri, mühendislik hizmeti eksik ya da hiç olmayan uygulamalar, istenmeyen iş kazalarına sebep olmaktadır. Bu durum kalıp iskele sektörünün ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Özellikle kalıp, iskele yük güvenliği ve yüksekte çalışma kalıp malzemelerinin standartlarda üretilmesini ve uygulama denetimlerinin iyi yapılmasını gerektirmektedir. Bahsedilen uygulama denetimi malzemenin üretiminden kullanılmasına kadar devam eden bir süreçtir” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İki yeni otoyol için imzalar atıldı
  • 14.10.2024 13:54

İki yeni otoyol için imzalar atıldı

Antalya-Alanya ve Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projeleri Yapım Protokolü İmza ...

Kara yolları enerjisini güneşten alıyor
  • 19.07.2024 10:45

Kara yolları enerjisini güneşten alıyor

Enerjiden tasarruf edilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde GES ...

Karayolları 1. Bölge Müdürü Çolak, Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları hakkında bilgi verdi
  • 16.06.2021 10:20

Karayolları 1. Bölge Müdürü Çolak, Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları hakkında bilgi verdi

Karayolları 1. Bölge Müdürü Turgay Çolak, Kanal İstanbul güzergahında yapılacak ...

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"
  • 17.11.2020 15:41

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Yol ...

Kanal İstanbul'un ilk köprü şantiyesinin görüntüleri yayında!
  • 16.06.2021 10:45

Kanal İstanbul'un ilk köprü şantiyesinin görüntüleri yayında!

Kanal İstanbul'un Başakşehir-Kayaşehir-Bahçeşehir yolu üzerindeki geçişi sağlaya ...