Köprüler ve otoyollar halka nasıl arz edilecek?
Maliye Bakanlığı'nda köprülerin ve otoyolların halka arzı için çalışmalara başlandığı, bu amaçla bir şirket kurulacağı belirtiliyor
Köprülerle otoyolların önce bir şirket portföyüne alınması sonra da şirketin hisse senetlerinin tamamının veya bir bölümünün halka arzı çok karışık ve güç bir operasyonu gerektirir.
Yapılacak olan bir Sümerbank fabrikasının halka arzı olsa idi bu fabrika nasıl halka arz edilirdi? Bizde henüz çoğunluk kontrolünde olmayan şirketlerin ortaklar genel kurulunca belirlenen yönetim kurulları ve tepe yöneticilerle yönetilmesi alışkanlığı yok.
Bizde uygulama, özelleştirme ile ya şirketin tüm hisse senetlerinin satılması ve şirketin daha sonra azınlık payını halka arz etmesi, ya da yönetim gücü olan hisselerin blok halinde bir sermaye grubuna satılırken, azınlık paylarının halka arz edilmesi şeklinde oluyor.
Böyle özelleştirilecek bir Sümerbank fabrikasının işletilmesi, geliştirilmesi mümkün. Geliniz görünüz ki, köprülerin ve otoyolların özelleştirilmesi sonrası bunları devralacakların görev ve sorumlulukları, Sümerbank fabrikasını devralacak olanlarınkinden farklı.
Bugüne kadar Karayolları'nın yaptığı işleri yapabilecek bir teşkilat kurulacak. Bu teşkilat ile köprülerin ve karayollarının bakımı ve işletilmesi yapılacak.
Tek bir sermaye grubu bu sorumlulukları üstlenebilir. Fakat halka arz durumunda sorumluluklar çok sayıdaki küçük yatırımcı ile nasıl paylaşılacak?
Çünkü halka arzda hisse senedi satın alanlar, bakım ve işletme yükünü paylaşmayacak. Bu amaçla kurulacak teşkilatın yükünü paylaşmayacak. Onlar sadece hisse senetlerinin getirisine bakacak.
Yönetim gücünü alacak sermaye grubu satışdan sonra tek başına zorunlu harcamaları nasıl karşılayacak? Bütün bunlar çözümü zor olası sorunlardır.
Açık anlatımıyla köprülerin ve otoyolların bir şirket kurularak halka arzı çok karışık ve güç bir operasyonu gerektirir.
Kısa yol, köprüler ve otoyollar için gelir ortaklığı senedi çıkarılması ve bunun halka arz edilmesidir. Köprülerin ve otoyolların bakım ve işletilmesi gene Karayolları'nda kalır. Gelirleri karşılığı çıkarılacak gelir ortaklığı senedi bütçeye gelir olarak kaydedilir.
Gelir ortaklığı senetleri yatırımcıya faiz değil, gelir payı dağıttığından dini bakımdan faiz konusunda duyarlılığı olanlarca da satın alınır.
Şimdilerde küçük birikimci parasını ne yapacağını bilemiyor. Gelir ortaklığı senedi ihracı ile, küçük yatırımcıya da destek sağlanmış olur.
TEVFİK GÜNGÖR /Dünya
Yorum Yaz