Kumburgaz, Miami olacak!
Büyükçekmece'ye 35 bin villa Kumburgaz'a rezidans yazlık geliyor.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 22 yıldır yaptıklarını, yapamadıklarını ve projelerini anlattı: “E-5'in kuzeyine 35 bin villa yapılacak. Kumburgaz'daki yazlıklar ise rezidansa dönüşecek”
Yaz geldi, İstanbul'un sayfiye alanları dolup taşmaya başladı. Megakentin nadir yazlık mekânlarından biri, belki en çok rağbet göreni de Büyükçekmece kuşkusuz. Uzun sahil şeridi, göl kenarı, kentin koşuşturmacasından sıkılıp yorulan İstanbulluların ilk duraklarından biri... Tabii bir de Kumburgaz'ı, Celaliye'si, Mimaroba'sı var ki yazlık kültürünün yaşatıldığı yegâne yerler... Peki yazın vazgeçilmezi olan Büyükçekmece'de neler oluyor? İlçeyi ne gibi projeler bekliyor? Kumburgaz'da her yaz patlak veren kanalizasyon sorunu nasıl çözülecek? Tüm bu soruları 22 yıldır Büyükçekmece Belediye Başkanı olan Hasan Akgün'e sordum...
Öncelikle Mimar Sinan Sahili'ndeki çalışmalardan başlamak istiyorum. Uzun bir süredir burada bir düzenleme yaptığınızı biliyorum. Neler yapıldı?
Bu projeyle, Mimar Sinan burnundan Gürpınar burnuna kadar 14 km'lik kesintisiz bir sahil şeridi olacak. Bir iki ay içinde tamamlanacak. Seneye de yat limanı yapılacak. Yat limanından karşıya bisiklet ve trenin geçmesi için köprü yapıyoruz. Bütün bunlar tamamlanınca Avrupa'nın hiçbir yerinde olmayan 14 km kesintisiz yürüyüş yapılabilecek bir sahil ortaya çıkacak. Bisiklet parkurları, spor alanları olacak. Resmi açılış eylülde olur ama kısmen açık. Çay bahçeleri ve kafeler 2016'da hizmete girer.
Geçen hafta Avrupa Konseyi'nden ödül aldınız. Niye Büyükçekmece'ye verildi bu ödül?
Büyükçekmece'de planlamalarımızı yaparken şehir planından hiç taviz vermedik. Belediye hizmetlerinin hepsinin önüne kültürü, sanat ve eğitimi koyduk. Toplumun her katmanını eğiten halk akademilerini kurduk. Bütün canlıları kucaklayan zihniyetle belediyecilik yaptık, dört bin tane köpek bakıyoruz. Bütün bunları bilen ve gören Avrupa dört tane büyük ödül verdi. Üç defa üst üste On İki Yıldız Avrupa Kenti ödülünü aldık. Tabii bunu almamıza yardımı olan konuların içinde altyapıyı tamamen bitirmiş olmamız çok önemli. Burada bir tane havada hat göremezsiniz. Bir tane ağaçsız sokak göremezsiniz. Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın dördüncü büyüklüğündeki TÜYAP Fuar Merkezi'ni yaptırdık. Türkiye'nin ilk, dünyanın on yedinci yükseklikteki televizyon kulesini yaptık.
Ne oldu o kule? Frekans tahsisi alınamadı mı hâlâ?
Bize frekans tahsisi yapmadılar ama şimdi Çamlıca'daki ve bizimki birlikte çalışacak. Seneye ikisi de devreye girecek. Bütün bunlar sayesinde en büyük ödül olan Avrupa Diplomasi ödülünü aldık.
Yıllardır her yaz Kumburgaz'da kanalizasyon sorunu patlak veriyor. Niye çözülemiyor oradaki sorun
İSKİ kanalizasyonunda patlama oluyor. Yine patlayacak çünkü çok uyduruk bir kanalizasyon hattı ve bitmedi. E-5'in kuzeyinden Silivri'ye kadar yirmi metre derinlikten kanal gitti. O denizin kenarında patlayan kolektör olduğu gibi E-5'in kuzeyine aktarılacak. Sekiz senedir bu durumda. İBB istese sekiz ayda yapardı.
Kumburgaz sahiliyle ilgili düzenlemeleriniz var mı peki?
Celaliye, Mimaroba, Kumburgaz hepsiyle alakalı imar çalışmaları bitti, bundan sonra Büyükşehir'in imar plan bürosunun çalışması devam ediyor. Kumburgaz Miami gibi olacak.
Miami gibi derken, ne yapacaksınız Kumburgaz'a?
Bir kere Kumburgaz'da 1999 senesinden önce yapılmış dört kat ve üzeri bütün binaların tamamı 5,5-6 büyüklüğündeki bir depremde yıkılır. Yapılaşmanın yasak olduğu yerde, deniz kumuyla bina yapılmış. Kolayı var, şu an bize gelip imara göre ruhsat alıp yenilesinler ama gelip ‘Benim yüz metrekare dairemin kendisini istiyorum, yenilensin istiyorum ama param yok' denilirse, böyle bir şey olamaz. Ya müteahhit aracılığıyla bu işi çözeceksin ya da kendin yapacaksın.
‘Yerinde dönüşüm uyguluyoruz'
Büyükçekmece merkez için bir ‘villa şehir' projeniz vardı. Ne oldu?
Onu ben tam anlatamadım. Büyükçekmece esas itibarıyla villa şehirdir. TV kulesinden aşağıya doğru inerken başlıyor Selimpaşa'ya kadar E-5'in kuzeyi tamamen villa olacak. Şu anda 15 bin villa var, 35 bin daha yapılacak. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar villa yok. İmar planı bu.
İlçe genelinde yapı stoku ne durumda?
Şu ana kadar kentsel dönüşüm şöyle oldu, biz bir büro kurduk ve vatandaşı bilgilendirdik, onlar gidip bilgilenip sonra yıkıp yapmaya başlıyor. Hiçbir sıkıntımız yok. 260'tan fazla blok yıkıldı ve yenisi yapıldı. Kendileri yaptılar bunları. Kendiliğinden yoğun bir şekilde yerinde dönüşüm var ve bu şekilde devam ediyor. Biz bir yeri boşaltmak için transfer merkezleri falan kurmadık. tamamen yerinde dönüşüm uyguluyoruz.
Ada bazlı değil yani?
Hayır, dediğimiz gibi vatandaş kendisi hallediyor hatta biz bir kat da fazla veriyoruz. Ciddi bir sıkıntımız yok. Tek tek hepsi incelendi binalarımız. Burada depremde kimsenin burnu kanamadı, bir daha olursa kimsenin burnu kanamaz. Kumburgaz'ı halledersek yüzde yüz olarak sorunsuz hale geliriz.
Deprem demişken... Deprem izleme istasyonu kurdunuz. İstasyonda ne yapılıyor? Önemli bir tespit yapılabildi mi burada?
Üç tane kuruldu deprem izleme istasyonlarından. Silivri, Beylikdüzü ve bizde var. Depreme hassas olan bölgelere bakıldığı zaman bu üç ilçenin bir sorunu yok. Depremin olacağı yere yakınız sadece. Bütün İstanbul sahilleri deprem merkezine 8-15 km arası uzaklıkta. Eğer Küçükçekmece fayında olursa deprem 7.5 büyüklüğünde, en çok vuracağı yerler Küçükçekmece, Bağcılar, Bakırköy, çünkü on kilometredeler. Silivri'nin önündeki kırılırsa bize on beş kilometre. Dolayısıyla bu hatların bizim önümüzde olmasından ötürü toprak altında vuku bulan hareketler kaydediliyor ve bu veriler birbirine bağlanarak inceleniyor. Üniversite alıp inceledikten sonra önlem alınmaya çalışılıyor. Depremi önceden söylemek diye bir şey yok, benim dünyada gitmediğim deprem paneli kalmadı. Hareketlenmeler biraz olsun bölgenin ipucunu verir sadece. Altı ay oldu açılalı. Sürekli alınıyor veriler. 1-2 civarı oynamalar oluyor ama çok önemli tespitlerimiz yok. Mesela deprem istasyonu vasıtasıyla Oğuz Gündoğdu hocamız Ege'deki depremi üç gün önceden söyledi.
‘Bir yat limanı yapmak istedim, burnumdan geldi'
22 yıldır Büyükçekmece belediye başkanısınız. Bunca zaman içinde ‘Şunu da yapamadım' dediğiniz ne var?
Kırk yıldır kesintisiz olarak belediyecilik yapan insan benden başka yok memlekette. Daha önce başkan yardımcılığı yaptım. 12 Eylül'de atanmış başkanlığım var, toplamda aslında otuz yıllık başkanlığım var. Denizi istediğimiz gibi kullanamadık, mesela Dubai'ye bakıyoruz denizin üstüne şehirler kurmuşlar. İstediğim gibi yat limanlarını yapamadığım için denizden tam kafamdaki gibi yararlanamadık. Otuz kilometre sahilimiz var, Barcelona'nın yaptıklarını burada yapmak istedim ama kanunlarımız el vermedi. Üç tane yat limanı yapmak istedim, birini yapmaya kalktım burnumdan getirdiler. Ulaşımda İstanbul imkânlarını buraya getiremedik.
Çekmece'nin Hollywood'u
Beşinci döneminizdesiniz. Bu dönem bitmeden tamamlamak istediğiniz projeleriniz var mı?
Dünyanın üçüncü büyük film platosunu başlatıyoruz. JeanClaude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone gibi isimlerin hissedar olduğu şirketin şu anda çalışması var. Amerika'da Hollywood, Hindistan'da Bollywood, bizde de Midwood olacak. Ülke reklamı için harika bir proje, her şeyi tamamlandı yakında ihaleye çıkıyoruz. Hayranlıkla izlediğimiz artistler Belgrad'da çok köhne yerlerde film çekip yüksek bedeller ödüyorlar. Bizim film platomuz devreye girince en popüler yıldızlar, diziler buraya talip olacaklar, çünkü diğer bölgelerdeki fiyatların çok çok altında olacak. Gölün kenarında ve koruma sahasının dışında müthiş bir alan, 500 bin metrekare. Ayrıca bu bölgede radyo, sinema, fotoğraf gibi görsel sanatları içeren bir kampus olacak. Şu an birkaç üniversiteyle irtibattayız. Öğrenciler hem ders alacak hem de teorik olarak o setlerde çıraklık yapacak. Bu sene ihalesi biter, 24 ayda da çekimler başlar.
‘Zengin Suriyeli bize geldi'
İstanbul'da binlerce Suriyeli sığınmacı var. Çoğu da perişan durumda. Büyükçekmece'de durum nasıl?
Biz o konuda şanslıyız. Savaştan kaçan zengin Suriyeliler geldi bize ve buradan villalar aldılar. En az bin nüfus var, yüzde doksanı zengin. Beş-on tane fakir aile var. Onlara da biz bakıyoruz zaten.
- Etiketler:
- Kumburgaz
Yorum Yaz