Longoz Ormanları'nda kameralı güvenlik önlemi!
Türkiye'de çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan Longoz Ormanları, kurulan kameralar sayesinde 24 saat izleniyor.
Orman ve Su İşleri Kırklareli Şube Müdürlüğünce hazırlanan "Longoz Ormanları Milli Parkı'nın İzlenmesi ve Tanıtımı Projesi" kapsamında bölgeye, 454 bin lira bütçeyle 6 kamera konuldu.
Demirköy ilçesine bağlı İğneada'daki tanıtım merkezinde 24 saat yayın yapan kameralar ile Longoz Ormanları gece gündüz ziyaret edilebiliyor.
İçerisinde 5 göl, 671 bitki, 481 kuş, 61 memeli, 28 tatlı su balığı, 311 böcek, 25 sürüngen türü barındıran Longoz Ormanlarını, bu yıl 30 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
Zaman sıkıntısı yaşayanlar ise tanıtım merkezindeki kamera sistemi ile Longoz Ormanlarını yaklaşık 30 dakikada gezebiliyor.
Ormanlarımız kuş göç rotasında
Tanıtım Merkezi Sorumlusu Mesut Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Longoz Ormanlarının görülmeye değer ender yerlerden olduğunu söyledi.
Dünyada Longoz Ormanları gibi sayılı birkaç orman olduğunu belirten Koca, ormanların her mevsimde ayrı bir güzelliğe büründüğünü aktardı.
Longoz Ormanlarının herkes tarafından ziyaret edilebilmesi amacıyla hazırlanan "Longoz Ormanları Milli Parkı'nın İzlenmesi ve Tanıtımı Projesi" ile ormanlık alanın kameralardan rahatlıkla izlenebildiğini ifade eden Koca, şöyle konuştu:
"İğneada'ya günübirlik gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin doğa harikası olan ormanlarımızı ziyaret edebilmeleri için kameralarımız hizmette. İğneada'ya gelen ancak zaman açısından sıkıntı yaşayan yerli ve yabancı turistler, merkezimize gelerek Longoz Ormanlarındaki kameralar ile ormanları ziyaret edebiliyorlar. Ziyaretçiler hem longozları kameralarla ziyaret ediyor hem de yetkililerden bilgiler alıyor. Ormanlarımız kuş göç rotasında bulunduğu için ziyaretçilerimiz gerçekten hayran kalıyorlar."
Koca, Longoz Ormanlarını yerli turistlerin yanı sıra özellikle Avrupa ülkelerinden gelen turistler tarafından ziyaret edildiğini anlattı.
Geçen yıl ormanları 100 binin üzerinde turistin ziyaret ettiğini dile getiren Koca, bu rakamın kameralarla iki katına çıkacağına inandığını bildirdi.
Kaçak avcılık yüzde sıfır
Koca, bölgedeki kameralarla kaçak avcılığın da önüne geçildiğine işaret etti. Kameralarla bölgenin daha güvenli bir hale geldiğini vurgulayan Koca, kaçak avcılıkta mücadelenin Longoz Ormanlarında yüzde sıfıra düştüğünü söyledi.
Ormanda artık avcılık yapılamadığını aktaran Koca, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yıllar az da olsa ormanlarda kaçak avlanan avcılarımız mevcuttu. Kameralar ile ormanların güvenliği artarak, kaçak avcılığında önüne geçildi. Kameralarımız hem tanıtım hem de denetim açısından çok önemli."
Koca, güneş enerjisiyle çalışan kameraların 360 derece dönebilme ve gece görüşü gibi özelliklere sahip olduğunu da kaydetti.
Yorum Yaz