Maketçilik hobi olmaktan çıktı meslek haline geldi!
Bir bina maketi yapmak için sabırlı olmanız, en ufak ayrıntıları bile gözden kaçırmadan mesleğe titizlikle eğilmeniz gerekiyor
'Meslek' diyoruz çünkü 'maketçilik' artık ülkemizde hobi olmaktan çıktı, hatta yeni yapılan konut projeleriyle birlikte iyi paralar kazandıran bir sektör haline geldi.
4 dönüm arazi üzerine kurulu 7 katlı bir şirket binasının bir bölü yüz ölçekli maketi 20-30 bin liraya mal oluyor. Çok katlı bir binanın zahmetli bir süreç sonrasında ortaya çıkıyor.
Sabırlı olmanız, en ufak bir ayrıntıyı bile gözden kaçırmamanız gerekiyor.
'Maketçilik' artık ülkemizde hobi olmaktan çıktı, hatta iyi paralar kazandıran bir sektör haline geldi. Yeni yapılan konut projeleri, değişen konut kültümü ve sayısı her geçen gün artan AVM'ler, talepleri 10 yıl öncesine göre 4,-5 kat artırdı, inşaat firmalarının maket üzerinden ev satmalan kimilerine göre büyük risk taşıyor. "Maket üzerinden ev mi alınırmış!" şeklinde tepki gösterenler bile var ama buna rağmen müteahhitler daha temele kazmayı vurmadan inşa edecekleri evleri satmaya başlıyor. Bu da maketler sayesinde oluyor. Maketler, ev alacakların hayallerini somutlaştırdığı için tercih ediliyor. Sayılan en az AVM'ler kadar hızla artan hastaneler de maket taleplerini artıran bir diğer etken. Özel hastaneler gerçekleştirdikleri farklı tipteki ameliyatlan maket üzerinde canlandınp hastalann rahatlamasını sağlıyor. Bazıları ise sadece hayalleri için maket yaptırıyor. Hayalini kurduğu çiftlik, ahırı, yel değirmeni, garajı ve eviyle bir maket üzerinde inşa ediliyor.
Bir maket nasıl yapılıyor?
Peki, bir maketin yapım süreci nasıl gerçekleşiyor. 4. Boyut Maketçilik'in sahibi Nuray Şen, "Bir binanın maketini yapmak gerçeğinden daha zor. Yaptığınız en küçük hata göze batıyor. Hem el becerilerinizin hem de sanatsal yönünüzün gelişmiş olması ve detaycı bir kişiliğinizin olması gerekiyor. 3 boyutlu düşünmeniz de şart." diyor. Nuray Şen, mesleği kocasından devralır. Kocası İrfan Bey, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde mimarlık okurken hobi olarak maket yapmaya başlar. Daha sonra bu hobisini 1990'lı yıllarda meslek haline getirir. Nuray Hanım o dönemlerde bir şirketin insan kaynaklan bölümünde çalışır. Boş zamanlarında kocası İrfan Bey'e yardım eder. Birkaç yıl sonra maketçilik adeta bir tutku haline dönüşür Nuray Hanım'da. Hemen istifa eder ve şirketin başına geçer. Kısa süre içerisinde Avrupa'da kullanılan teknikleri kullanmaya başlarlar. Lazerli kesiciler, üç boyutlu modelleme makineleri ve son teknoloji bilgisayar programlan satın alırlar. Maketlere olan taleple birlikte yanlannda çalıştırdıkları eleman sayısı da bir anda artar. İşletmeleri, 20 kişinin çalıştığı küçük bir fabrikaya döner.
Maket yapım çalışmalan projeyle başlıyor. Yapılacak binanın projesi çizildikten sonra maket yapımı için start veriliyor. Daha sonra iş bölümü yapılıyor. Aynen gerçek bir inşaat gibi her aşamanın ayn bir sonımlusu var. Proje, peyzaj, arazi ve elektrik tesisatı sorumlulan çalışmalanna başlıyor. İlk olarak arazinin kod farkı hesaplanıyor. Kod farkını projeye birebir yansıtabilmek çok önemli çünkü eğer hata yapılırsa bina sağlıklı bir£e-, T kilde inşa edilemiyor. Kod farklan hesaplandıktan sonra arazinin engebeli kısımları ma- , ket üzerine yansıtılıyor. Sonra maket gerçek bir binada olduğu gibi temelden yükselmeye başlıyor. Bu arada başka bir kişi maket"' te kullanılacak araba, ağaç, bank ya da kulübe gibi objelerin yapımıyla ilgileniyor. Ön cephe, binanın adeta vitrini olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden ön cephe detaylarının iyi yansıtılması, doğru ve kaliteli malzeme kullanmak, maketin sağlam olmasını sağlıyor.
Maketin sağlam olması aranan özelliklerin başında geliyor, çünkü müteahhitler bu maketi en az 3-4 yıl kullanıyor.
Maket hemen her noktasında el işçiliği ile üretiliyor. Kullanılan arabalar ve ağaçlar bile kıl testerelerle tasarlanıyor. Son yıllarda her sektörde olduğu gibi maketçilik alanında da Çin malı ürünler kullanılmaya başlanmış. Bu da doğal olarak kalitenin düşmesine neden olmuş. Çin aynca maketlere de çok ucuz fiyatlar vererek piyasayı düşürüyormuş.
8 bloklu, 10 katlı bir site, sosyal tesisleriyle birlikte yaklaşık 1 ayda bitiriliyor. Fiyatlar ise projenin niteliğine göre değişiyor. 4 dönüm arazi üzerine kumlu 7 katlı bir şirket binasının bir bölü yüz ölçekli bir maketi 20 30 bin liraya mal oluyor. Maket yapımında kullanılan malzemelerin çoğu yurtdışından geldiği için maliyet artıyor. Bir maketin üretim giderlerinin neredeyse yüzde 60'ı işçiliğe gidiyor.
200 bin dolara yaptığımız maket firmanın elinde kaldı! 4. Boyut Maketçilik'in sahibi Nuray Şen, firma ismindeki 4. boyutu 'zaman' olarak nitelendiriyor. Bir maket yaparken zamanla yarışmak çok önemli. Siparişleri söz verdiğiniz tarihte teslim etmezseniz güveniniz sarsılıyor.
Şen, bugüne kadar farklı inşaat firmalarına yüzlerce maket yapmış. Balkan ülkelerinde faaliyet gösteren çok sayıda AVM'nin maketini tasarlamışlar. Çok köklü bir firmaya yaptıklan Türkiye'nin en büyük maketi ise maalesef projeye dönüştürüleni emiş. Nuray Hanım, bu maket için ekibiyle birlikte 4 ay boyunca çalışmış. Maketin fiyatı ise neredeyse küçük bir servet özelliği taşıyor: 200 bin dolar.
Zaman/Bünyamin Köseli
Yorum Yaz