- Güncel
- 16.02.2013 12:37
- Okuma Süresi: 02:29 dakika
Marmara İlahiyat Camisi'nin hafriyat çalışmaları martta başlayacak!
Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Camii’nin yerine yapılacak olan camiinin harfiyat çalışmaları mart ayında başlıyor.
Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Camii'nin yerine yapılacak olan camiinin yapımına mart ayında başlanacak. Camiinin maaliyetini ismini vermek istemeyen hayırsever bir iş adamı üstlendi. Klasik çizgilere sahip eski caminin yerine ise klasik mimarinin ve islam mimarisinin özgün yorumlarıyla şekillendirilmesi hedeflenen camiide " Kitap kafeteryası, okuma salonu, fuaye, sanat galerisi, derslikler, hoca ve yönetici odaları, toplantı odası ve abdesthane gibi servis mekanları" olacak.
ÇAMLICA'DA YAPIMINA BAŞLANACAK
Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl yıkılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Camii'nin yerine yapılacak camii klasik mimarinin ve İslam mimarisinin özgün yorumuyla şekillendi. Hayırsever bir işadamı tarafından yaptırılan M.Ü. İlahiyat Vakfı Camisinin yapımı hızla sürerken, Çamlıca'da yapılacak caminin harfiyat çalışmaları da mart ayında başlayacak.
CAMİNİN MALİ SORUMLULUĞUNU İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN BİRİ ÜSTLENDİ
Yıllarca Anadolu yakasında protokol camisi olarak hizmet veren Üsküdar Altunizade'deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Camii yaklaşık 30 yıllık hizmetinin ardından geçtiğiimiz yıl depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldı. Cami ile birlikte yanında bulunan İlahiyat Fakültesi'de aynı nedenle yıkılarak yenisinin yapılmasına başlandı. Klasik çizgilere sahip eski caminin yerine ise klasik mimarinin ve islam mimarisinin özgün yorumlarıyla şekillendirilen yeni bir cami inşaasına başlandı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yapılan Ataşehir'deki Mimar Sinan Camii'nin mimarı Hilmi Şenalp tarafından projelendirilen ve sahibi olduğu Hassa Mimarlık tarafından yapımına başlanan caminin mali sorumluluğunu ise isminin açıklanmasını istemeyen hayırsever bir işadamı üstlendi. M.Ü İlahiyat Vakfı Camii değişik ve ilgi çekici mimarisinin yanısıra konferans salonları, kütüphane, kültür merkezleri ile 1.5 yıl sonra vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak Modern yapı teknikleri ve mimarisiyle yapılan caminin bazı özellikleri ise şöyle:
CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
Cami yaklaşık 32.000 m² kapalı alana sahip modern bir kompleks olarak projelendirildi.
Camii kompleksinde açık ve kapalı ibadet alanları, kültür merkezi ve İlahiyat Fakültesi İdare Merkezi ile avlusunda açık alan düzenlemeleri içinde son derece modern şadırvanı ve bir okuma salonu yer almaktadır.
Yapımı süren camii klasik mimarinin ve İslam mimarisinin özgün yorumuyla şekillenen 6733 m² alan üzerine konumlandırılmakta.
2 katı 1018,5 m² olmakla beraber, 174 m²'den 2 adet mahfil katı ile toplam 2385 m² ibadet alanı mevcut.
Toplam 2385 m² ibadet alanıyla yaklaşık 4000 kişi kapasitesine erişilecek.
Üzerinde havuz, şadırvan ve ışıklıkların bulunduğu avlu 8230 m² 'lik plazada yer alıp, 2643,30 m²'sini Camii Harim katı, 3401 m²'sini sert zemin, 1736 m²'sini ise yeşil alan oluşturacak.
1. Bodrum Katta " Kitap kafeteryası, okuma salonu, fuaye, sanat galerisi, derslikler, hoca ve yönetici odaları, toplantı odası ve abdesthane gibi servis mekanları" oluşturulacak.
2. Bodrum Katta " Fuaye, derslikler, hoca odaları, servis mekânları ile beraber 240 kişilik yemekhane, 7 adet sinevizyon odası, 270 kişilik konferans salonu ve iç bahçeler " bulunacak.
3. ve 4. Bodrum Katlarda ise " 140 + 140 olmak üzere toplam 280 araç kapasiteli otopark ile beraber servis girişleri ile mekanik ve elektrik teknik hacimler " yer alacak.
ÇAMLICA CAMİİ'NİN YAPIMINA MART'TA BAŞLANACAK
Bu arada Üsküdar'ın diğer bir noktası olan Çamlıca'ya inşa edilecek caminin hafriyat çalışmalarına ise Mart ayı içinde başlanacağı öğrenildi. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca'ya yapılacak caminin hafriyat çalışmalarının Mart ayının ikinci haftasında başlayacağını ifade ederken 4 ay sürecek çalışmalarda çıkan hafriyatın Maltepe sahilinde yapılmakta olan dolgu işlemlerinde kullanılacağını belirtti.
MAALİYETİ 80 MİLYONU BULACAK
Caminin maliyetin yaklaşık 80 milyon TL'yi bulacağını ve bu maliyetin hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanacağını ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, 2,5 yıl sonra caminin hizmete gireceğini tahmin ettiklerinin altını çizdi. Camiye ulaşım hakkında da bilgi veren Kara, metro dışında Ümraniye Tantavi Tüneli'nden Çamlıca'ya yeni yol yapılacağını söylerken Mecidiyeköy'den Büyük Çamlıca'ya teleferik hattı kurulacağının da müjdesini verdi.
http://emlak.ensonhaber.com
Yorum Yaz