Marmaray çalışmalarında 8 bin yıllık ayak izleri ortaya çıktı!
Marmaray çalışmalarında gün ışığına çıkan 8 bin yıllık ayak izleri, özel metal kasalarda Yenikapı’dan Arkeoloji Müzesi’ne taşındı
İstanbul Arkeoloji Müzesi denetiminde yapılan kazılarda, geçen yıl deniz tabanının 8.2 metre altında ayak izleri bulundu. Karbon 14 testi sayesinde ayak izlerinin neolitik çağa ait ve 8 bin yıllık olduğu tespit edildi. İlk etapta 390 ayak izi bulundu. Her ayak izi ölçüldü, fotoğraflandı, çizimleri yapıldı. Ayak izleri üzerinde yapılan antropolojik çalışmanın ardından, taşınma işlemi başladı. Ayak izlerinin bulunduğu toprak çeşitli kimyasallarla sertleştirilerek üzerine silikon döküldü. Sahada çalışan ekip, bu sırada yeni ayak izlerine de ulaştı. Ayak izlerini konservasyon (muhafaza) için taşımak amacıyla metal kasalar hazırlandı. 2 bine yakın ayak izinin taşınması için gece sıcaklığının 10 gün boyunca 10 derece üzerinde olacağı yaz mevsimi beklendi. Bu dönemde tüm ayak izleri, metal kasalarla tek tek Yenikapı'dan Fatih'teki İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne taşındı. Arkeoloji Müzesi'nde görevli uzmanlar da ayak izleri üzerinde konservasyon çalışmasına başladı.
İstanbul'da, Marmaray ve İstanbul metrosu kapsamında yaklaşık 8 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan neolitik çağa ait yaklaşık 8 bin yıllık ayak izleri, metal kasalarla tek tek taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki özel bir alanda tutulan 2 bine yakın ayak izi, özel ilaçlarla nemi alınarak kurutuluyor.
Arkeolojihaber
Yorum Yaz