Marmaray’la birlikte saatte 75 bin kişi kıta değiştirecek!
Sadece İstanbul'un iki yakasını değil, Pekin ve Londra'yı da birbirine bağlayacak olan Marmaray, 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak
Sadece İstanbul'un iki yakasını değil, Pekin ve Londra'yı da birbirine bağlayacak olan Marmaray, 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak.
İstanbul Boğazı'nın iki yakasını denizin altından birleştiren Marmaray projesi, Üsküdar-Sirkeci arasını 4 dakikaya indirdi. Test sürüşleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Marmaray, 4 yıl gecikmeyle Cumhuriyetin kuruluş tarihi olan 29 Ekim 2013'de Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı treni ile birlikte açılacak.
Dünyanın en büyük ulaşım altyapı projelerinden biri olan Marmaray, saatte tek yönde 75 bin yolcu taşıyacak. Proje tam kapasiteye ulaştığında 1.5 milyon İstanbullu faydalanacak. Her 2 dakikada bir trenin çalıştırılabileceği hatta Üsküdar'dan Sirkeci'ye 4 dakikada, Kadıköy'den Kazlıçeşme'ye 19 dakikada gidilecek. Yenikapı'daki istasyonda Taksim Metrosu'na geçilebilecek. Ayrılıkçeşme'de ise Kadıköy Kartal metrosuyla birleşecek.
Maliyeti 2 milyar 824 milyon dolar
Maliyeti 2 milyar 824 milyon dolar olan Marmaray'da 3'ü yeni yeraltı istasyonu, 36'sı yerüstü olmak üzere toplam 39 istasyon yer alacak.
Benzer projelerde en derin tüp 40 metre altta iken, Marmaray'da 60 metre olması nedeniyle denizin bu kadar derinliğinden geçen ilk proje olması özelliği de taşıyan Marmaray'da 14 kilometrelik hattında 2 tüp gidiş-geliş olmak üzere, toplam 28 kilometre uzunluğunda olacak. Toplam uzunluğu 76.3 kilometre olan hattın Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'den Gebze'ye kadar 44 kilometrelik kısmı banliyo hattından oluşuyor. Buradaki mevcut 2 hat 3 hatta çıkarılarak hızlı tren hattı buraya ilave edildi ve tüm istasyonlar yenilendi. Kazlıeşme'den Halkalı'ya kadar olan 19 kilometrelik bölümde de çalışmalar sürüyor.
Test sürüşleri kapsamında Marmaray hattında yaklaşık 76 deneme yapılacak. Bütün bunlardan başarıyla geçtikten sonra, Ulusal Güvenlik Sertifikası düzenlenecek ve yolcu seferleri ticari olarak başlamış olacak. Hedef, Cumhuriyetin 93. yıl dönümü olan 29 Ekim 2013'te Marmaray ile birlikte İstanbul ile Ankara arasını 3-3.5 saate indirecek olan ve halen Eskişehir-İstanbul arasında yapımı süren yüksek hızlı tren seferlerini de başlatmak.
Başbakan Erdoğan: Proje 150 yıllık rüya
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da hazır bulunduğu törende önceki gün Marmaray'ın test sürüşlerini başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray Projesi'ne 'asrın projesi' demenin yanlış olacağını, bu projenin 'asırların projesi' olduğunu söyledi. Erdoğan, projenin aslında 150 yıllık bir rüya olduğunu ifade ederek, "Ecdadımızın eskiz çalışmalarını yaptığı bir projeydi ama bu projeyi tahakkuk ettirmek, bunun ilk adımını atmak ve bitirmek de bize nasip oldu. Bu proje sadece İstanbul'un ve Türkiye'nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak ve bu arada yine yürümekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattıyla da bütünleşecek dev bir proje" dedi.
'Ulaşımda sıkıntı büyük katlı viyadükler yapılacak'
İstanbul'un kent içi ulaşımında raylı sistmin payının yüzde 8'den yüzde 28'e çıkacağını, kentte şu ana kadar yaklaşık 120 kilometrelik bir demiryolu ağı kurulduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "2023'e vardığımızda bunu yaklaşık 720 kilometreye ulaştırmanın çalışmaları yapılıyor. Yerin altında 4 kat sistem oluşturan ülkeler var. Bize de artık bir katlar yetmiyor. Yeri gelecek yerin altında nasıl şimdi dev binaların altında 3 kat, 4 kat, 5 kat, yerin altına giriliyorsa, aynı şey ulaşımda da olacak. İstanbul ihtiyaca cevap veremez hale geldi, ulaşımdaki sıkıntı büyük. Başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken, aynen şurada gördüğünüz, nasıl bir viyadük sistemi varsa, buna benzer sistemleri bir kat değil, 2 kat, 3 kat, belki İstanbul'umuzun değişik yerlerinde yapmak zorunda kalacağız. Şu anda nüfus 15 milyona dayanıyor. Bunun için alınması gereken tedbirler var. Hepsi insan için, bu tedbirleri de almaya mecburuz."
Dünya
Yorum Yaz