Marmaray, Tarihi Yarımada'da emlak fiyatlarını yüzde 50 artırdı
Marmaray, Karaköy’deki Salıpazarı Kruvaziyer Limanı gibi projeler, Tarihi Yarımada’da metrekare fiyatlarını 5 bin 500 dolar seviyelerine getirdi
Marmara Denizi, Haliç ve İstanbul Boğazı ile çevrili olan 1562 hektarlık Tarihi Yarımada'da gayrimenkullerin fiyatı artmaya devam ediyor. Suriçi olarak da adlandırılan bölge, son yıllarda çok sayıda turizm yatırımını kendine çekerken, yeni yapılan Marmaray Projesi'nin hayata geçmesi, bölgedeki yayalaştırma çalışmaları, Karaköy'deki Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi, Tarihi Haliç Tersaneler Bölgesi'nin yat limanına dönüştürülmesi projeleri de bölgenin değerini yukarıya taşıyor. Bu gelişmeler tarihi alanda son 2 yıl içinde binaların satış bedellerini yüzde 50 oranında artırdı. Eminönü-Sirkeci bölgesinde binaların metrekare satış bedelleri 2 bin 500 – 5 bin 500 dolar aralığına gelirken, Sultanahmet bölgesinde ise metrekare fiyatlarının 3 bin – 5 bin 500 dolar seviyelerine kadar çıktığı görülmekte. Birçok yatırımcının otel yapma hayallerini süsleyen 1562 hektarlık Yarımada, İstanbul'un ilk kurulduğu bölge olması ve İstanbul'a en fazla turist çeken bölge olması açısından da dikkat çekiyor.
Laleli ve Sirkeci semtleri yeniden otelleri çekti
Tarihi Yarımada'da konaklama alanlarının önemli bir bölümü Eminönü bölgesinde yer alıyor. Dört ve beş yıldızlı tesisler Ordu Caddesi, Millet Caddesi ve Vatan Caddesi gibi genelde bölgenin ana ulaşım arterleri üzerinde yer seçerken, ayrıca Sultanahmet, Cankurtaran semtleri de 4 ve 5 yıldızlı tesislerin tercih ettikleri bölgeler arasında. Bu semtler bir, iki ve üç yıldızlı oteller ile pansiyonların yer aldığı ve aynı zamanda restoran, turistik eşya satışı gibi işlevlerin yoğunlaştığı bölgeler olarak dikkati çekiyor. Geçmiş yıllarda da otellerin yer aldığı Laleli ve Sirkeci semtlerinde de yeniden konaklama yatırımları yer almaya başladığı belirtiliyor.
Alanla metrekare fiyatı da artıyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme Değerleme Özel Projeler Departmanı Uzmanı Duygu Bircan, bölgedeki fiyatların, gayrimenkulün konumuna, oteller bölgesine yakınlığına ve özellikle Sultanahmet Meydanı'na olan mesafesine göre geniş bir aralıkta seyrettiğini belirtti. Bina alanı büyüdükçe otelin yıldız sayısının artmasının söz konusu olduğundan, bölgede bina alanı büyüdükçe birim metrekare fiyatının düşmesi durumuna çok rastlanmadığını kaydeden Bircan, “Bölgedeki genel değişime bakıldığında, satış bedelinde 2 sene öncesine göre yüzde 50 oranında artışın görüldüğü gayrimenkuller olduğu görülmekte” dedi.
Üç yönlü ulaşım cazibeyi artıracak
Marmaray Projesi'nin hayata geçmesi ile birlikte, Sirkeci ve çevresinde yer alan eski iş hanları ile cadde üzerinde yer alan dükkânların kira ve satılık fiyatlarında çok ciddi bir artışın gerçekleşmesinin beklendiğini anlatan Bircan şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgede gerçekleşen önemli satışlardan biri, 2010 yılında ihalesi gerçekleşen Hyatt Regancy Oteli'nin intifa hakkının 21 yıllık süre ile 208 milyon TL bedel ile Göktrans Turizm AŞ'ye geçmesidir. Söz konusu otel 14 bin 793 metrekare arazi üzerinde, 360 odalı olarak dikkat çekiyor.”
Karayolu, deniz yolu ve demiryolu sistemleriyle desteklenen lokasyonun yeni ulaşım projeleri ile cazibesini arttırmaya devam edeceğine dikkat çeken Bircan, “Önümüzdeki dönemde, bölgenin turizm kimliği kazanması ile oteller bölgesi olarak parlamaya devam etmesi bekleniyor” dedi. Özellikle surların çevresinde var olan güven sorununun, yeni kimlik ile ortadan kaldırılmaya çalışıldığını kaydeden Bircan, Tarihi Yarımada'nın yeni yatırımlarla popülaritesinin artacağını dile getirdi.
57 mahalleye ev sahipliği yapıyor
Eminönü, 2009 yılına kadar tek başına bir belediye iken bu tarihten sonra Fatih ilçesine bağlandı. Tarihi Yarımada olarak adlandırılan Fatih ilçesi, Çatalca Yarımadasının güneydoğu ucunda bulunuyor. Kuzeyinde Haliç ve Beyoğlu, doğusunda İstanbul Boğazı, güneyinde Marmara Denizi, batısında ise Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Eyüp ilçeleri yer alıyor. Tarihi Yarımada Ayvansaray Mahallesi, Balat, Cibali, Cankurtaran, Sultanahmet, Küçük Ayasofya, Şehsuvarbey, Muhsine Hatun, Nişanca, Katip Kasım, Aksaray, Cerrahpaşa, Kocamustafapaşa, Yedikule, Topkapı, Karagümrük gibi 57 mahalleye ev sahipliği yapıyor.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz