maritbet girişmaritbet
Martı projesinin kara tarafıyla ilgili bölümü onaylandı

Martı projesinin kara tarafıyla ilgili bölümü onaylandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Martı Projesi'nin kara tarafıyla ilgili projeye onay verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İstanbul Beyoğlu ilçesinde, Mimar Sinan Üniversitesi ile Dolmabahçe Camisi arasında kalan, Meclis-İ Mebusan Caddesi'ni de içine alan sahil bandının düzenlenmesini içeren ve  kara, deniz ve raylı sistemleri birleştiren Türkiye'nin ilk entegrasyon merkezi özelliği taşıyan Kabataş Transfer Merkezi Projesi'ni yeniden analiz edip, bazı değişikliklere gitti. Kurul 12 Nisan 2018 tarihinde aldığı son kararla, arkeolog denetiminde kazı işlemine izin verirken, kazılar açısından en önemli riskin deniz uyu ilerleme ihtimaline dikkat çekip, öncelikle sızdırmazlık duvarının, (perde duvar) yapılmasını istedi.

400 METRE UZUNLUĞUNDA SIZDIRMAZLIK DUVARI

Kurul ayrıca, kazı işlemleri sırasında can ve mal güvenliğini sağlanması ve kazı alanını deniz suyu baskısı riskinden korumak amacıyla, proje alanını çevreleyecek olan yaklaşık 400 metre uzunluğunda 12 metre derinliğinde inşa edilecek olan 'Sızdırmazlık Duvarı'nın yapımına da  onay verdi. Karara göre, uygulama kapsamında etkilenen anıt çınar ağacı ve yetişkin ağaçlara ilişkin ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonu görüşü alınacak.

Projeyi değerlendiren kurul, 30 Mart 2018 tarihinde aldığı ve 12 Nisan 2018 tarihinde ilgili kurumlara ilettiği kararında, meydanda bir cami alanı belirlenmesini isteyip, projede tasarlanan büfe ve kafeteryayı kaldırıp, Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi'nin mevcut yerinde korunmasını uygun buldu. Kurul ayrıca meydanda bir cami alanı ayrılmasını da istedi.

TARİHİ ÇEŞME YERİNDE İHYA EDİLECEK

Hekimoğlu Ali paşa Çeşmesi'nin daha önce özgün yerinden taşınmış olduğuna vurgu yapan Kurul, tarihi çeşmenin yeni projeyle yeniden yeri değiştirilmesini uygun bulmayıp, yerinde ihya edilmesini istedi. Çeşme yerinde korunacak ve bodrum kattaki iz düşümünde hiçbir imalat yapılmayacak. 

Aynı şekilde Çizmecipaşa Mahmut Efendi'nin kabrinin de bulunduğu anıt ağaç yerinde korunup betondan saksı içine alınacak. Ağaç kendi doğal toprağıyla korunacak. Öte yandan Kurul, daha önce Tophane'de bulunan ve yol çalışmaları sırasında yıkılarak kayıp eser statüsüne düşüp, yeni meydanda ihya edilmek istenen Çivici Liman Mescidi yerine yeni bir cami yapımını uygun buldu. Üniversite raporuyla tesit edilen ağaçlar ve set üstü duvarı önündeki ağaçlar korunacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kabataş'taki 'Martı Projesi' havadan görüntülendi
  • 14.02.2018 16:46

Kabataş'taki 'Martı Projesi' havadan görüntülendi

Martı Projesi olarak tabir edilen "Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi"nde iskele ...

Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli projesi böyle olacak!
  • 07.03.2017 15:23

Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli projesi böyle olacak!

Kabataş ve Üsküdar arasında inşa edilecek İstanbul Boğazı yaya tüneli planlarınd ...

Palandöken Kayak Merkezi sezona hazır!
  • 03.11.2020 19:11

Palandöken Kayak Merkezi sezona hazır!

Palandöken Kayak Merkezi'nde eksikler giderildi, kış turizminin kalbi yeni sezon ...

Yusufeli Barajı'nda son 40 metre!
  • 30.09.2020 10:47

Yusufeli Barajı'nda son 40 metre!

Türkiye'nin en yüksek gövdeli barajı olan Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanm ...

Martı Projesi kaldığı yerden devam ediyor!
  • 08.02.2019 15:24

Martı Projesi kaldığı yerden devam ediyor!

Kamuoyunda 'martı' projesi olarak bilinen "Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfe ...

İBB'den Kabataş Martı projesine ilişkin açıklama!
  • 19.10.2018 09:20

İBB'den Kabataş Martı projesine ilişkin açıklama!

İBB'den yapılan açıklamada, Kabataş Martı Projesi'nin iptal edildiği iddiaları y ...