Meltem Gezen, bina tamamlama sigortasını ESD'ye anlattı!
Rosenberg&Parker Türkiye CEO'su Meltem Gezen, bina tamamlama sigortası sisteminin ayrıntılarını emlaktasondakika.com'a anlattı.
Geçtiğimiz günlerde ilki gerçekleştirilen “Bina Tamamlama Sigortası” sisteminin detayları belli oldu. Ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle tüketicileri güvence altına alan sistem sayesinde gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Geliştiricinin yaşadığı sorunlar neticesinde tamamlanamayan binalarda inşaat belli bir seviyedeyse proje bitiriliyor, ya da tüketicinin ödediği para hesaplanıp geri ödeniyor.
Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Rosenberg&Parker Türkiye CEO'su Meltem Gezen, “Bina Tamamlama Sigortası” sistemini emlaktasondakika.com'a anlattı.
Bina tamamlama sigortası nedir?
Bina tamamlama sigortası, bir kefalet sigortası türüdür. Sigortalı ve sigortacı gibi taraftan ziyade sigortacı, sigortalı ve tüketici olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Bu poliçenin teminat altına aldığı yükümlülük, bahsi geçen konutun tamamlanması ve teslim edilmesini kapsıyor. Bina tamamlama sigortası tüketicilerin, ön ödeme yoluyla aldıkları ev için yaptıkları ödemeleri teminat altına alıyor.
Dünya genelinde bina tamamlama sigortası ne durumda?
Her ülkenin bu anlamda uygulaması çok farklı. Ülkelerin durum ve şartlarına göre değişiyor. ABD'de yok ancak devre mülklerde benzer poliçeler var. Bizde ya konutu tamamlayıp konut teslim ediliyor ya da yasal faizle birlikte yapılan ödemeler geri ödeniyor. Almanya ve Fransa'da bu sistemde sadece ödemeler geri veriliyor. Bizim ürünümüz Türkiye şartlarına uygun bir ürün oldu.
Türkiye'de bina tamamlama sigortası ne durumda?
Son olarak Tepe İnşaat'la bir sözleşme yaptık ve ilk poliçemiz oldu. Sigortayı yazabilmek için gerekli sermaye sistemini 2016'da tamamladık biz. Bu süreç içerisinde GYODER ve KONUTDER üyeleriyle görüştük, fikir aldık. Şimdi İNDER'le görüşeceğiz. 4-5 yeni poliçe hazırlığımız devam ediyor.
Bina tamamlama sigortasında süreç nasıl ilerliyor?
Geliştirici konut satışına başlamadan önce bina tamamlama sigortası poliçesini yapmak zorunda. Buna istinaden sigorta şirketi diyor ki tüketicilerine kefalet senedi yollarım. Poliçeyi hazırladık, satışlar başladı, her tüketiciye bu form gönderiliyor. Örneğin 300 bin liralık ev için 100 bin liralık kredi kullandık, kalan 200 bin lira tüketiciden çıkacak. Kefalet senedimde 200 bin lira yazacak. Kredi bölümündeki 100 bin liradan banka sorumlu. Olası hasarda tüketiciler dekontlarla birlikte sigorta şirketine başvuruyor. Sigorta firması hasar analiz sürecini gerçekleştiriyor. Bunun sonucunda tüketicilerin yaptığı tüm ödemeler faizleriyle birlikte geri ödenir ya da bina tamamlanır birim tüketiciye teslim edilir.
Türkiye'de bununla ilgili bir yasa var mı?
Kasım 2013 tarihinde aslında ilk olarak bunun için adım atıldı Türkiye'de. Bina tamamlama sigortası bu noktada doğdu. Ön ödemeli konut satışıyla alışveriş yapan tüketiciler bina tamamlama sigortasıyla korunmalı fikri ortaya çıktı. Daha sonra bununla ilgili yönetmelik yayınlandı ve 4 farklı teminat türü tanımlandı. Mart 2015'te Hazine Müsteşarlığı, bina tamamlama sigortasının mevzuatlarını yayınladı.
“Bu ürün geliştiriciler ve tüketiciler için çok güzel bir ürün. Bir anlamda kredibilite raporu diyebiliriz. Ama asıl amaç tüketicilerin korunması. Halkın yıllarca biriktirdiği paralar bu sistemle güvence altına alınıyor. Kamu otoritesi tarafından alınan kararlar neticesinde yarım kalan binalar için uzatılan inşaat sürelerini kapsamıyor. Kanunen geliştiricinin 36 ay inşaatı tamamlama süresi var. Bizde bina tamamlama sigortasıyla 12 ay daha bekliyoruz. Geliştiriciler ellerinde olmayan sebeplerden dolayı teslimde bazı gecikmeler yaşayabiliyor. O nedenle bizim ek süremizle bu dönemi 48 aya çıkardık. Örneğin inşaatın 24'üncü ayında inşaat, kamu tarafından durduruluyorsa biz o süreleri ekliyoruz. Geliştirici yapı ruhsatını alırken söylediği şartlara uymayıp yanlış işler yapıyor ve kamu tarafından durduruluyorsa sistem bunu kapsıyor. Örnek olarak 7 kat izni olan yapıyı 9 kat yapıp tüketici mağdur ediliyorsa, biz sigortayla bu noktadaki mağduriyeti gideriyoruz”
“Bir binanın inşaatı yüzde 80 seviyesine ulaşmış ancak bir hasar neticesiyle durmuş. Bu durumda ya kişilerin parası ödenecek, ya da bina tamamlanacak. Bu noktada en az hasarla atlatılacak seçenek tercih ediliyor. Bina tamamlama sigortasında matematik hesabı iyi yapılmalı”
Yorum Yaz