Mihrimah Sultan adına yapılan camilerdeki sır ne?
Yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmış olan Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan adına yaptığı camiler büyük beğeni topluyor.
Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisi Mimar Sinan, yaptığı eserlerin yanı sıra matematiksel hesaplamalarıyla ve Mihrimah Sultan adına yaptığı cami ve külliyenin gizemi ile görenleri hayran bırakıyor.
Mimar Sinan'ın imzasını taşıyan Üsküdar ve Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Külliyeleri, hiç açığa çıkmayan gizli bir aşkın izlerini taşıyor.
Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın ikinci çocuğu olan Mihrimah, 1522 yılında dünyaya geldi. Farsça'da Güneş ile Ay anlamına gelen Mihrimah, 17 yaşında Diyarbekir Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirildi. Rivayetlere göre büyük mimar, Mimar Sinan da Mihrimah'a karşı gizli bir aşk besliyordu. Aşkını içinde yaşayan ve sevdiğine kavuşamayan Sinan, bu duyguları yaptığı eserlere yansıtıyordu.
Kimi tarihçilerin iddialarına göre Mimar Sinan, Üsküdar ve Edirnekapı'da Mihrimah Sultan adına yapılan cami ve külliyeler hiç açığa çıkmayan platonik bir aşkın izlerini taşıyor ve görenleri adeta büyülüyor.
İşte camilerin hikayesi…
Mihrimah Sultan, bir gün Mimar Sinan'ı huzuruna çağırır ve İstanbul'da güzel bir yerde kendi adına bir külliye yapmasını ister. Yerini de Mimar Sinan'a bırakır. Bunun üzerine Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Külliyesi'nin temeli atılır.
1562 yılında Mihrimah Sultan, Mimar Sinan'ı tekrar çağırır ve bir külliye daha yapılmasını ister. Bu külliyenin yerini de kendisi seçen Sinan, ikinci külliyeyi İstanbul'un en yüksek tepesine yapar ve yeni külliyeyi Edirnekapı surlarının dibine inşa eder.
Ancak şaşırtıcı sırlar burada başlar. Çünkü Mimar Sinan, tüm eserlerinde olduğu gibi bu camileri de dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir sihirli matematiksel hesapla yapmıştır.
Üsküdar'daki, etek giymiş bir hanım görünümündeki Mihrimah Sultan Camisi, İstanbul'un “yedinci tepesi”nin en yüksek noktasında inşa edilmiştir.
Mihrimah Sultan'a olan aşkını tasvir ettiği cami olarak rivayet edilen Edirnekapı Camisi ise tüm ihtişamıyla tek başına yükselmektedir. Minaresi sadece bir tanedir. Minaresinin sadece bir tane olmasının nedeni vardır. Bu cami, Mihrimah Sultan'ın simgelemesi anlamında tek minareli yapılmıştır.
İki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış olan bu camiler yılın sadece bir günü; 21 Mart'ta eşsiz bir manzara sunmaktadır.
Edirnekapı Camii'nin tek minaresinin arkasından güneş batarken Üsküdar'daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır.
En etkileyici olan ise; 21 Mart tarihi aynı zamanda Mihrimah Sultan'ın doğum günü olmasıdır.
Matematik dehası Sinan, Mihrimah için yaptığı iki külliyenin içinde yer alan camilere sır gizlemiştir.
Yorum Yaz