Mimari yapılar engellilere uygun şekilde tasarlanmalı
"Erişebilirim" sempozyumu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) Ataköy'deki dernek binasında yapıldı.
Kentlerdeki mimari yapıların ve uygulamaların engellilere uygun şekilde tasarlanması konulu "Erişebilirim" sempozyumu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) Ataköy'deki dernek binasında yapıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, yaşam alanlarının engellerle dolu olduğunun farkına vardıktan sonra bu yönde bir çalışma yapma ihtiyacı doğduğunu söyledi.
Baş, engellilerin kentlerdeki erişebilirlik sorununun çok önemli bir noktaya geldiğini kaydederek, "Yıllar sonra yapılan tüm bu çalışmalarla erişebilirliğin ne kadar da önemli olduğunu herkese fark ettirmeye çalışıyoruz." dedi.
Engelli birey olarak yaşamaya başladığı andan itibaren her şeyinin kısıtlandığını, kaza geçirdikten sonra üniversiteyi bıraktığını dile getiren Baş, bugün kanunlara rağmen yaşamın engellerle dolu olduğunu savundu.
Baş, sempozyumun engellilerin yaşam alanlarının kısıtlanmasının önüne geçilmesi için önemli işlev göreceğine inandığını belirterek, "Bu çalışmanın sonunda kuracağımız platform, birçok akademisyenin, öğrencinin, özel ve kamuda çalışan herkesin yararlanacağı bir platform olacak. Türkiye'nin her yerinden erişebilir bir platform halini alacak." diye konuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül ise Türkiye'de engellilere yönelik farkındalığın az olduğunu, TOFD gibi derneklerin çalışmaları sayesinde toplumda bu yönde bir çabanın giderek oluşmaya başladığını söyledi.
Ergönül, her kişinin belirli bir yaşam kalitesine sahip olması gerektiğine dikkati çekerek, "Üniversite olarak birçok şeyin tasarımla başladığını düşünerek, gerek öğrencilerimizle gerekse öğretim elemanlarımızla farkındalık oluşması, eğitim programları ile projelere katkı sağlanması adına TOFD ile her zaman birlikte çalışmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ise "Engelsiz Kent Farkındalığı" oturumunda yaptığı konuşmada, herkesin bir engelli adayı olduğunu belirtti.
Özyaral, engellilerin geçmişte otobüse ve asansöre binemediği günleri gördüklerini ifade ederek, "Konuşmak çok kolay, yaşamak çok zor. Yapalım demek çok kolay, yaptırmak çok zor. Şu an 62 yaşındayım, bir yıldır da Silivri Kent Konseyi Başkanlığı yapıyorum. Bu çok önemli. Çünkü yeniden yapılanan, büyümekte olan kentlerin içinde altyapıların da planlanması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.
Özyaral, Silivri'de engelsiz kent oluşturulması için katkı sunduklarını, bunun diğer kentlere yaygınlaşmasının, engellilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi adına çok önemli olduğunu bildirdi.
"Erişebilirim" projesi sonucunda ortaya çıkacak uzaktan eğitim platformunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Özyaral, "Artık güç daha net ortaya çıkmalıdır. Çünkü kentler çok hızlı büyüyor. Şehirler çok fazla kalabalıklaşıyor." diye konuştu.
Yorum Yaz