- Güncel
- 29.11.2014 17:37
- Okuma Süresi: 02:15 dakika
Mimarlar Odası'ndan Taksim'e 2 metrelik kaldırım uyarısı!
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İkinci Başkanı Sabri Orcan, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ni eleştirerek, “Proje kapsamında yapılacak tünellerden sonra yayalar meydana ulaşmak için iki metrelik kaldırımlarda yürümek zorunda kalacak” dedi
Uzun zamandır gündemdeki yerini koruyan Taksim projesinde geçtiğimiz günlerde süreç başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Taksim Meydan Düzenleme Projesi çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi, 5 Kasım itibariyle trafiğe kapatılırken, Tarlabaşı Bulvarındaki mevcut otopark ile Divan Oteli önüne kadar olan 400 metrelik kısmın kapatılmasıyla projenin ilk etabına da başlanmış oldu.
Taksim Meydanı'nın araç trafiğine kapatılıp, şu anda Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda Taksim Kışlası'nın yapılması gibi düzenlemeleri içeren proje, ortaya çıktığı tarihten itibaren farklı çevrelerin tepkisini alarak, birçok İstanbullunun müdahil olduğu bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kimileri meydanın yayalaştırılarak daha büyük bir alan yaratılmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, kimileri ise projenin bir günde ortaya çıkmasından şikâyetçi.
Yürüme alanı kalmayacak
Böyle büyük çaplı bir projeyi hayata geçirirken mimar ve çevre planlamacıları gibi bilim insanlarının görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İkinci Başkanı Sabri Orcan, Taksim'in yayalaştırılmasını kendilerini de istediklerini ancak projenin bir günde ortaya çıkmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Proje kapsamında Cumhuriyet Caddesi, Tarlabaşı, İstiklal, Sıraserviler, Gümüşsuyu, Kazancı Yokuşu ve Mete Caddesi'ne tüneller yapılacağını vurgulayan Orcan, “Taksim Anıtı'nın da bulunduğu meydana geçiş bu tünellerle sağlanacak. İnsanlar bu tünellerden meydana yürüyecek. Fakat mevcut yollara tüneller yapıldığında yeterli alan kalmayacağı için, kaldırımlara yayalar için sadece iki metrelik alanlar kalacak. İki metrelik kaldırımla Taksim gibi devasa toplulukların buluştuğu bir yere giriş ve çıkışta sorun yaşanması işten bile değil” diye konuştu.
Etkinlikler sona mı erecek?
Projeyle birlikte meydanda herhangi bir etkinlik yapma imkânının da olmayacağını aktaran Orcan, şunları söyledi:
“Projeyle birlikte vatandaşların iki metrelik kaldırımlardan yürüyerek meydana ulaşması bir yana, meydanda toplanan kalabalıkların dağılması da bir o kadar zorlaşacak. Buradaki niyet başkadır, amaç insanların Taksim'de toplanmasını engellemek ve Taksim'in bir miting meydanı olma özelliğinin ortadan kaldırmaktır.”
‘Metro hattı sorun çıkartır'
Projenin hayata geçmesiyle birlikte trafik akışının meydanın altından devam edeceğini belirten Orcan, şunları söyledi:
“Meydanın altında yine bir trafik meydanı olacak, tünellerle trafik buraya yönlendirilecek. Otobüs durakları burada olacak, park yerleri oluşturulacak. Fakat bu karanlık alanda yayaların rahat ve güvenli bir şekilde dolaşması mümkün değil. Ayrıca Taksim'de halihazırda bir metro güzergahı bulunuyor. Bu tüneller ve inşaat başladığında problem çıkacak. Gümuşsuyu'ndan gelen bir tünelin meydana ulaşması imkansız gibi görünüyor.”
‘Kışla meydanı daraltır'
Taksim Meydanı'nın bir beton yığını haline gelme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Orcan, “Proje kapsamında Gezi Parkı'nın olduğu yere ise İhya Kurulu'nun verdiği kararla eski Taksim Kışlası'nın yeniden yapılması planlanıyor. Cumhuriyet döneminde zaten kullanılmadığı için yıkılan bir kışlayı tekrar yapmanın tarihi bir mekân yaratmakla ilgisi yok. Taksim meydanı İstanbul ölçeğinde büyük bir meydan değildir, kışlayla birlikte alan daha da daralacak” dedi.
100 bin m2'lik meydan
2 Numaralı Koruma Kurulu'nun 10 Ekim 2012 tarihli kararıyla başlayan Taksim Meydan Düzenleme Projesi kapsamında, Taksim Meydanı'nın araç trafiğinden arındırılarak yayaların kullanımına açılması planlanıyor. Taksim'in yaklaşık 100 bin metrekarelik meydana kavuşması planlanıyor.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz