Miras bırakırken mahfuz hissesine dikkat!
Posta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, bir okuyucusuna miras ve bağış durumda ne yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verdi
Bakım üstlenen kurumlar var
Biz iki kız kardeşiz. Ayrı ayrı ve ortak olduğumuz mallarımız var, hiç evlenmedik çocuğumuz yok. En yakın akrabalar amca çocukları. Ancak ölümümüz halinde malvarlığımızın onlara kalmasını istemiyoruz. Bir hayır kurumuna bağışlamak istiyoruz ama ölümümüzden sonra. Bunun için neler yapabiliriz? Nasıl yardımcı olursunuz? • F.E.
Artık biliyorsunuz, birinin ölümünden sonra vasiyetname veya bağışın tam olarak uygulanmasını önleyen müdahale ancak mahfuz hisseli mirasçılardan gelir. Mahfuz hisseli mirasçılar eş, altsoy, ana-babadır. Bunların dışında kalanların mahfuz hissesi yoktur. Yani okuyucumun en yakın mirasçıları amca çocukları olduğuna göre bu amca çocuklarının mahfuz hissesi yoktur ve yapılacak vasiyetnameye müdahale edemezler, yeter ki vasiyetname şekil yönünden eksik olmasın.
Okuyucuma bunu temin için vasiyetnameyi noterde yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu halde malvarlıklarını diledikleri kişi veya kuruma bırakabilirler. (Biliyorsunuz notere gitmek şart değil, evde oturduğunuz yerde de vasiyetname yapabilirsiniz. Ancak bunu tavsiye etmiyorum.) Sonra bir başka noktayı da belki işlerine yarar diye eklemek istiyorum. Bazı kurumlar var ki sizin kendilerine mal bağışlamanız veya vasiyet etmeniz halinde ölene kadar bakımınızı üstleniyorlar. Bunlardan, özellikle resmi kurum niteliğinde olanlar araştırıp bu işi o yönde organize etmenizi tavsiye ederim.
(Not: Okuyucularımın adı ve varsa şayet adresi bende sır olarak kaldığı için kurumların, bu kişilerin isim ve adreslerini benden istememelerini rica ederim. Çünkü veremiyorum, onlar sizleri bulabilir, hatırlatmak isterim.)
Tamer Heper/Posta
Yorum Yaz