maritbet girişmaritbet
Mobilya sektörü Çin'e çıkarma yaptı

Mobilya sektörü Çin'e çıkarma yaptı

Mobilyacıların Çin çıkarmasıDünyanın en büyük sektör fuarlarından “CIFF 2014 Çin Uluslararası Mobilya Fuarı”na katılan Türk mobilyacıları milyon dolarlık iş bağlantısına imza attı

Türk mobilya sektörü dünyaya açılmak için Çin'deki en büyük mobilya fuarını üs seçti. Milli katılımın İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından organize edildiği dünyanın en büyük sektör fuarlarından “CIFF 2014 Çin Uluslararası Mobilya Fuarı” na 5 yıldır katılan Türk mobilyacıları milyon dolarlık iş bağlantısına imza attı. Çin'in fuar ve ticaret merkezi olan Guangzhou'da 18-22 Mart tarihleri arasında düzenlenen CIFF 2014 fuarına 23 firma ile katılan Türk mobilyacıları açtıkları stantlarda yabancı pazarların temsilcilerini misafir etti. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever önderliğinde, beş yıl önce 11 firma ile 600 metrekare alanda ülkemizi temsil eden mobilyacılar bu yıl 2 bin metrekare alanda stant açarak ürünlerini sergilediler. 

Mobilya fuarı açılışında sorularımızı yanıtlayan Abdullah Tever, dünyaya açılmak için “nokta atışları” ile “gerilla tipi” temaslar yaptıklarını söyledi. 

Tever “Çin üzerinden dünyaya açılmak istediğimiz için CIFF 2014 fuarına 5 yıldır katılıyoruz. Başta Çin olmak üzere buradan da dünya ülkelerine ihracat yapmak için geldik. Bu fuara Asya ve Afrika ülkelerinden yoğun ithalatçılar geliyor. Dolayısıyla uzak ülkelerdeki ithalatçılarla en doğru teması bu fuarda yapıyoruz. Üst üste yaptığımız katılımlar, fuara gelen yabancılarda Türk mobilyası algısı oluşturdu. Bu durum ihracatımızı olumlu etkiliyor. Bu yıl da CIFF 2014'de Türk mobilyası fuarın yıldızları arasına girmeyi başardı” dedi. 

5 yıl önce 10 firma ile geldik 

Çin Hükümeti'nin tüketimi teşvik için çeşitli kararlar aldığını kaydeden Tever, “Son 15 yıldır büyük bir hızla gelişen Çin'de tüketim toplumu olmaya başladı. Çinliler kendi mobilyalarından ziyade Avrupa mobilyalarını da tercih ediyor. Bu durumu fırsat bilerek Çin'e mağaza açan Türk mobilyacılar var. Çin'e 5 yıl önce 10 firma olarak geldik şu an 23 firma ile katılıyoruz. Fuara en büyük katılım gösteren 2. ülkeyiz” diye konuştu. Tever, 2023'te mobilya ihracatını 2.6 milyar dolar olarak hedefl ediklerini de söyledi. Tever, Türkiye'nin dünya mobilya üretiminin yüzde 2.5'lik kısmını gerçekleştirdiğini ve bu miktarın yaklaşık 9 milyar dolar değerinde olduğunu belirterek “Türk mobilyasının kilogram fiyatı 4 dolar civarında. İtalyanlar'ın ise 6.5-7 dolar. Ar- Ge ve inovasyona ağırlık vererek aynı miktardaki üretimle ciroları katlamayı hedefl iyoruz” dedi. 

En çok Azerbaycan'a 

Metal ve plastik mobilya sektörünün de geliştiğinin altını çizen Tever, 2013'te metal mobilya ihracatının yüzde 21'lik artışla 390 milyon dolara çıktığını ve plastik mobilyada ise 125 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini kaydetti. Tever, ahşap dışı mobilya ihracatının ise 515 milyon dolar olduğunu ifade ederek sektörün 2014 yılı sonu itibari ile 2.4 – 2.5 milyar dolar bandında bir ihracat öngördüğünü hatırlattı. Mobilyada iç pazar hacminin yaklaşık 7 milyar doları, ihracatın ise 2 milyar doları bulduğunu belirten Tever, 2050 yılında dünya mobilya üretiminin 1 trilyon doları bulacağını vurgulayarak, “Dünya mobilya üretiminin 370 milyar dolar ve gelişmiş ülkeler dünya mobilya üretiminin yüzde 52'sini gerçekleştiriyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkeler ise üretimin yüzde 48'ini gerçekleştiriyor. Türkiye'nin mobilya üretimi ise 5.63 milyar dolar ve bunun yüzde 28'i ihraç ediliyor. En çok Azerbaycan, Gürcistan, Irak, İran ve Libya'ya ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Togo, Benin ve Gana'nın en büyük mobilyacıları Türkiye'ye geliyor

Togo, Benin ve Gana'nın en büyük mobilyacıları Türkiye'ye geliyor Türk mobilyacıların ayrıca Afrika pazarına da yöneldiğini vurgulayan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Afrika ülkeleriyle birebir temasla ihracat yapmayı hedefl ediklerini açıkladı. Tever şöyle devam etti: “Togo, Benin ve Gana'nın büyük mobilya ithalatçıları nisan ayında Türkiye'ye bizim davetlimiz olarak gelecekler. 3 ülkeden 33 ithalatçıyı İstanbul'da ağırlayacağız. Togo Cumhurbaşkanı'nın kız kardeşi de mobilya almak için gelecek. Bizim imalatçılarımızla bir araya gelecekler. Bu ülkeler mobilyalarını Çin, İtalya, İspanya gibi ülkelerden ithal ediyor. Ancak artık Türk mobilyası da satılacak. Gerilla sistemi ile satış yapacağız. Afrikalı tüketiciler Çin mobilyasından memnun değil. Çünkü kaliteli bulmuyorlar. İtalyan ve İspanyol mobilyaları da pahalı geliyor. Dolayısıyla Türk mobilyası bu ihtiyaca cevap verecek özelliklere sahip.”

İbrahim İlktuğ Gökman/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İç mekan tasarımının kalbi İstanbul'da atacak
  • 14.08.2024 13:10

İç mekan tasarımının kalbi İstanbul'da atacak

Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekan tasarımının ye ...

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi
  • 16.07.2022 10:26

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında yılın ilk altı aylık döneminde ve h ...

Ferm'den konforlu puf tasarımları!
  • 11.04.2022 11:32

Ferm'den konforlu puf tasarımları!

Tamamlayıcı bir mobilya olarak kullanılan puflar evlerimizde yerlerini alıyor. F ...

Boca Do Lobo yeni tasarımlarıyla evinize geliyor!
  • 17.02.2022 12:07

Boca Do Lobo yeni tasarımlarıyla evinize geliyor!

El işçiliği kullanarak tasarladığı mobilyalarla dikkati çeken Portekizli şirket ...

Aster'den salonlar için yeni trendler!
  • 15.02.2022 12:04

Aster'den salonlar için yeni trendler!

Portekizli mobilya şirketi Aster yeni koleksiyonlarını tanıtmaya devam ediyor. İ ...

Modüler mobilyalarla esnek dokunuşlar!
  • 04.02.2022 11:57

Modüler mobilyalarla esnek dokunuşlar!

Modüler mobilya kullanımı özellikle salonlarınızı dekore ederken esneklik sağlıy ...