Mobilyada nanoteknolojik yenilikler Zow’da tanıtılacak
Uluslararası Mobilya Yan Sanayi ve Tedarik Fuarı ZOW, 2008 yılından bu yana İstanbul’da Doğu ve Batıyı bir araya getiriyor
Hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme, radyoaktif maddeler ve GDO gibi katkı maddeleri kullanımı, hava-su-toprak gibi birçok çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor.
Soluduğumuz havadan sebzelerimizi yıkadığımız suya kadar tüm etmenlerin bu derece sağlığa zararlı maddeler içermesi insanlığın en çok uğraştığı hastalıkların ana nedeni. Bu hastalıklarla başa çıkmak ve azaltmak için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nanoteknoloji çalışmaları hız kazandı. İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Zeki CANDAN ve Prof. Dr. Turgay AKBULUT tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge projeleri mobilya ürünlerinde kullanılan malzemeleri de yeniliyor. Termal stabilitesi yüksek, formaldehit emisyonu düşük, yüksek mukavemetli ahşap levhalar, sandviç kompozitler ve laminat parke gibi mobilya firmalarının yeni gözdesi olacak ürünler Türkiye'de ilk defa ZOW Fuarı'nda tanıtılacak.
Dünya'da Almanya, Rusya ve İtalya gibi ekonomiye ve mobilya sektörüne yön veren ülkelerde gerçekleştirilen Uluslararası Mobilya Yan Sanayi ve Tedarik Fuarı ZOW, 2008 yılından bu yana İstanbul'da Doğu ve Batıyı bir araya getiriyor. Özellikle Türk üreticiler için yurt dışına açılma ve markalaşma yolunda çok önemli bir kapı olan ZOW, sektör ile ilgili son gelişmelerin de takip edilip gerekli iş bağlantılarının ofiste buluşulmuşçasına rahat gerçekleştirileceği bir platform. Son gerçekleştirilen fuarda “Kentsel Dönüşümün İç Mimariye Etkisi”ni işleyerek yurt içi ve yurt dışından binlerce mimar, iç mimar ve tasarımcıyı buluşturan ZOW İstanbul, bu yıl da yeni nesil çevre dostu mobilyaların geliştirilmesine yönelik nanoteknolojik çalışmaların tanıtılmasına ön ayak oluyor. Bu konuda yaptıkları çalışmaları fuarda sektöre ve ziyaretçilere anlatacaklarını ifade eden Dr. Zeki CANDAN; “Öncelikli amacımız insan sağlığının ve çevre güvenliğinin korunmasına yardımcı olmak. 1. Mobilya Ar-Ge Proje Yarışması'nda derece almamızda, geliştirdiğimiz ürünlerin bu yönünün çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Son geliştirdiğimiz teknolojik ürünlerin, mobilya sektörü çalışanlarından evimizde çocuklarımıza kadar herkesin sağlığının korunmasına yardımcı olmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte bilimsel projelerimiz sonucu ortaya çıkan bu yeni nesil inovatif ürünlerin ihracat potansiyeline sahip olması nedeniyle ülkemiz ekonomisine de katkı sunacağını ümit ediyoruz.” açıklamalarında bulundu. Sürdürülebilir bir çevre için küçük de olsa bir katkı sunmak istediklerini belirten ZOW Türkiye Müdürü Aykut ENGİN; “Son geliştirilen nanoteknolojik buluşların tarafımızdan düzenlenen bu önemli fuarda sergilenecek olması bizim için de önem taşımaktadır.” açıklamasında bulundu.
Mobilya ve İç Mimaride Kullanılacak Ödüllü Projeler ZOW'da
İnsan sağlığının korunmasına katkı sağlayacak, inovatif ve ticarileştirilebilir projelerin ortaya çıkarılıp sanayiye aktarılması hedefiyle bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 1. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı ve Yarışması T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve TÜBİTAK desteğiyle tamamlandı. İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi gibi Türkiye'nin önde gelen üniversitelerindeki akademisyen ve öğrenciler ile özel sektörden girişimcilerin katıldığı Ar-Ge Proje Yarışması'na toplam 233 adet proje başvurusu yapıldı. Yarışmaya katılan İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Zeki CANDAN ve Oktay GÖNÜLTAŞ'a mobilya ve iç mimaride kullanılabilecek 2 projesi için 1.lik ve 3.lük ödülleri T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN tarafından takdim edildi. Özellikle nanoteknoloji ile geliştirilen antibakteriyel laminat parkelere çocuklu ailelerin ilgi göstermesi bekleniyor. İstanbul Üniversitesi'nin akademisyenleri çifte ödül kazanan bu projelerini ve yeni çalışmalarını ZOW Fuarı'nda yer alan stantlarında açıklayacak.
Mobilya Sektörüne Yönelik Önemli Rakamlar
Mobilya sektörümüzün Türkiye'deki ticari hacmi 9 milyar dolar olup yaklaşık 500 bin kişiyi istihdam etmektedir. Mobilya üreticileri yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat yapmasına rağmen kilogramı 3,7 dolardan ürün ihraç etmektedir. Bu rakam Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde 6-7 dolar seviyelerindedir. Sektörün ihracat birim fiyatlarının artırılabilmesi için Ar-Ge ve tasarımla katma değeri yükseltecek ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sene ilki gerçekleştirilen Mobilya Ar-Ge Proje Yarışması ile Proje Pazarı'nın en büyük hedefi ise ticarileştirilebilir, inovatif ve katma değeri yüksek projelerin ortaya çıkarılıp sanayiye aktarılması suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır.
Yorum Yaz