MTMD İklimlendirme Güvence Platformu ile sektörün çıtası yükseliyor
Mekanik Tesisat Taahhüdü şirketleri tarafından, sektörün gelişimini sağlamak amacıyla 2007 yılında kurulan MTMD tüm iş ortaklarını bir araya getirerek bir ilki gerçekleştirdi
MTMD, sektörde belli bir standardın belgelenmesi ve güvence sağlanması için İSKAV, Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı ile işbirliğine girerek İGP, İklimlendirme Güvence Platformu kurulması için harekete geçtiklerini açıkladı. Mekanik Tesisat Mühendisleri Derneği, Wyndhams Hotel'de 28 Kasım 2013 Perşembe Günü, “Sektörle Buluşma Yemeği”nde sektörün öncülerini bir araya getirdi. MTMD Yönetim Kurulu Başkanı Mürşit Çelikkol, toplantıda sektörün bugünkü sorunlarını, derneğin yeni yapılanmasını ve planladıkları projeleri anlattı. İZODER, DOSİDER, ISKAV, İSKİD, TTMD ve ESSİAD gibi sektörün öncü derneklerinin yöneticilerinin katıldığı mekanik tesisat sektörünün dev markalarını buluşturan organizasyon oldukça ilgi gördü. Sektörün önde gelen yöneticileri sektörün sorunlarını, fırsatlarını ve 2014 beklentilerini MTMD'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Mürşit Çelikkol'dan dinlediler. Çelikkol konuşmasında şu bilgileri verdi: “MTMD olarak, inşaat sektörünün çok önemli bir parçasını temsil etmekten duyduğumuz gururu sizlerle paylaşmak isterim. Halen dünyada 5 kıtada, 32 ülkedeki dev projelerin mekanik tesisatını gerçekleştiren 36 önemli şirketi temsil etmekteyiz. Mekanik tesisat sektörü bugün 2 Milyar dolarlık büyüklüktedir.Üyelerimiz ise şuan yurtiçi pazarda yaklaşık 310 Milyon dolar, yurtdışı pazarda ise 825 milyon dolarlık ekonomik büyüklüğü temsil ediyorlar. Ancak bu önemli ve büyük sektörün temsilcileri olarak, sektörümüzün genelindeki sorunları görmek ve elbette çözüm için katkı sağlamak en öncelikli görevimiz. Yeni dönemimizde bir öncelikli hedefimiz de, sektörümüzdeki diğer şirketleri derneğimiz bünyesine katmak ve birlikte hareket etmek üzere ortak karar almak.” Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği'nin hedeflerini açıklayan Çelikkol; “Birlikten kuvvet doğar'' anlayışıyla, finansal ve mesleki deneyimleri, insan kaynaklarını paylaşacak yapılanmalar ile birlikte, işveren gözünde daha olumlu bir görüntü verecek işbirliklerini geliştirerek, özellikle yurtdışında ve hatta yabancı müteahhit firmalarla geniş kapsamlı projelerde çalışacak bir oluşumu hayata geçirmeliyiz.
Türkiye genelinde mekanik tesisat konusunda uzmanlaşan firmaları dernek çatımız altında toplayarak, hem güç birliği oluşturacağız hem de sektörümüzdeki birçok sorunu birlikte aşma konusunda kritik bir adım atmış olacağız.” dedi.
Sektördeki haksız rekabeti IGP ile dünya standartlarına ulaştıracağız
Sektörün önde gelen 36 şirketini bünyesinde barındırdıklarını ve sektörün temsili açısından derneğin önemli bir konumda olduğunu belirten Çelikkol konuşmasında sektörün sorunlarını şöyle dile getirdi: “Gelişen sektörümüzdeki en büyük sorunumuz yasal standartların tam olarak uygulanmaması, yönetmeliklerdeki eksiklikler ve bu nedenlerle yaşadığımız sıkıntılar. Bu sıkıntıları aşmak için öncelikle birlikte hareket ettiğimiz sivil toplum kuruluşları ile güç birliği oluşturacağız. Sektörel dernekler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sektör komiteleri gibi önemli paydaşlarımızla ortak hareket ederek, yönetmelikler, standartlar, hukuksal altyapı oluşturulması için çalışma başlatacağız. Sektörümüzde belli bir standardın belgelenmesi ve güvence sağlanması için MTMD olarak İSKAV ile işbirliği içinde İklimlendirme Güvence Platformu kurulması için harekete geçtik. İklimlendirme güvence platformu, İGP: sektörün içindeki iş kalitesini ve güvenliği derecelendirici kuruluş olarak sektörden hizmet almayan firmalara doğru bilgi verme amacıyla oluşturulmuş bir platformdur. İGP ile iklimlendirme sektörü içerisinde etik değerler ve teknik yetkinlerin rekabetin temelini oluşturması için denetim ve derecelendirme sistemi kurmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz Türk İklimlendirme sektörünün dünya çapında imajını yükseltmek, sektörde kaliteyi artırmak ve kaliteli sektör firmaları için rekabette avantaj sağlamak.”
Çelikkol, “2015 sonunda tamamlanması planlanan İGP ile sektörün ölçülebilir, değerlendirilebilir ve geliştirilebilir hale gelmesini sağlayarak haksız rekabeti ortadan kaldırmayı planlıyoruz. İGP Belgesi alacak firmalar için MTMD bir sigorta ve güvence mekanizması da olacak. Yani İGP Belgesi alan firmaların yapacağı tüm işler dünya standardında kalite güvencesine sahip olacak. Çünkü İGP Belgesi IRCA (The International Register of Certificated Auditors) onaylı Uluslararası Denetçi Sertifikasına sahip denetçiler tarafından denetlenen bir kalite güvence sistemi olacak. Bu belgeye sahip olacak firmalar ürün kalitesi, ürün yeterliliği, satış sonrası hizmetlerin yeterliliği sektör içerisinde kıyaslanabilme, MTMD, TTMD, gibi kuruluşlar tarafından tercih edilen firma olma avantajını elde edecek. İGP aynı zamanda denetimin ve denetim sonrasının, ürün ve süreçlerde iyileştirme için de kılavuz olacak.” dedi.
Yorum Yaz