maritbet girişmaritbet
Murat Erkan: Akıllı şehirler kurmak ulusal bir hedef olmalı!

Murat Erkan: Akıllı şehirler kurmak ulusal bir hedef olmalı!

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ise akıllı şehir dönüşümünü Türkiye’ye taşımakta kararlı: “Akıllı Şehirler kurmak ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ulusal bir hedef olmalı. Bu hedefe ulaşmak için kamu, özel sektör ve toplum hep birlikte hareket etmeliyiz”

Amsterdam'da gerçekleştirilen Smart City Konferansı, “akıllı şehirler” kavramının gelecek için taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koydu. Dünyanın en başarılı “akıllı şehir” uygulamalarından biri olarak gösterilen Amsterdam'ın Smart City Proje Danışmanı Vermast,  konferansta yaptığı konuşmada projeyi “iş birliği, bağlantı, kahve” yaklaşımıyla hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin “uluslararası akıllı şehirler” arenasında yer alacak şehirlere sahip olmasını sağlayacak fiber optik altyapıyı oluşturmak üzere çalışan Turkcell Superonline'ın Genel Müdürü Murat Erkan, Akıllı Şehir konseptinin dünyadaki en başarılı uygulamalarından biri olan Amsterdam'ı ziyaret ederek, Amsterdam Smart City projesinin yöneticileriyle görüştü. Erkan, ayrıca 29-30 Mayıs tarihlerinde Amsterdam'da gerçekleştirilen Avrupa'nın bu alandaki en büyük etkinliği olan Smart City Konferansı'nı da izledi.

Erkan: “Türkiye'nin dijital dönüşümü ve akıllı şehirleri için yatırımlarımıza devam ediyoruz” 

Turkcell Superonline olarak geleceği akıllı şehirlerde gördüklerini vurgulayan Genel Müdür Murat Erkan, “Bu anlamda dünyayı yakından takip ediyoruz. Amsterdam örneğinde de gördüğümüz gibi Akıllı Şehir olmak ve dijital dönüşüm ulusal bir hedef. Hedefe ulaşmak için kamu, özel sektör ve toplum hep birlikte hareket etmeliyiz. FTTH Konseyi'nin 8 Ekim 2012 tarihli makalesinde şöyle bir tespit yer alıyordu: ‘Geleceğin Avrupası'nın refahı için doğru kararı bugün vermek zorundayız'. Biz de Turkcell Superonline olarak bu kararı yarınlarımız için dün verdik. Bundan 5 yıl önce dünya ile aynı anda geleceğin teknolojisi fiberin altyapısını ülkemize döşemeye başladık. Hedefimiz ‘dijital şehirler' dönüşümüne öncülük etmek” değerlendirmesinde bulundu. 

Turkcell Superonline, belediyelerin altyapı harcaması yapmadan akıllı şehirler oluşturmasına olanak sağlıyor

Sağladıkları son teknoloji fiber optik altyapı ile kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına, sürdürülebilir rekabet ortamının yaratılmasına ve belediyelerin herhangi bir altyapı harcaması yapmadan akıllı şehirler oluşturmasına olanak sağladıklarını ifade eden Murat Erkan, “Dijital dönüşüm ancak fiber optik teknolojinin yaygınlaşmasıyla mümkün olacak. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı'mızın ve BTK'nın bu vizyona verdikleri desteklerin yanı sıra, tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşlarımızın işbirliğinin çok hayati olduğuna inanıyorum.” dedi.

Akıllı şehirler için atılan adımlar

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell Superonline'ın akıllı şehir olma yolunda adım atan belediyelerle yaptıkları çalışmalara ilişkin örnekleri de paylaştı. Erkan, “İstanbul'da Afet Koordinasyon için altyapı tesisi, trafik kameraları altyapısı ve istweb TV altyapısını sağlıyoruz. Ayrıca Başakşehir Living Lab, Türkiye'nin akıllı şehir anlamında en dikkat çekici projelerinden biri. Bu proje ile Başakşehir'de her eve 1000 Mbps internet erişimi sağlamayı ve belediye portali ile belediye hizmetlerine ücretsiz erişim sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca İzmir'den Gaziantep'e, Mersin'den Bursa'ya kadar pek çok ilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Vermast: “Dijital şehir vizyonu büyümemizi hızlandırdı, rekabet avantajımızı güçlendirdi”

Dünyadaki başarılı akıllı şehir uygulamalarından biri olarak gösterilen Amsterdam örneğini anlatan Amsterdam Smart City Proje Danışmanı Frans-Anton Vermast, “Projeyi 3C dediğimiz 'Collaboration, Connection, Coffee' (iş birliği, bağlantı, kahve) yaklaşımla hayata geçirdik. ‘Collaboration', şehirdeki tüm paydaşların işbirliğini simgelerken, ‘connection' güçlü ve son teknoloji bir altyapıyla sunulan fiber internet bağlantısını ve 'coffee' ise sosyal hayatı, projenin günlük hayata etkilerini tanımlıyor. Öncelikle bu projenin olmazsa olmazı şeklinde değerlendirdiğimiz güçlü bir fiber optik altyapıyı tüm şehre yaymayı hedefledik. Bunun ardından 2012'de öncelikle “Open Data” (Açık Veri) dediğimiz açık iletişim platformunu kurmak üzere yola çıktık. Bu sisteme her vatandaşın ve kurumun veri aktarabilmesini sağladık. Şehirde akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar, enerji tasarrufu sağlayan sistemler kurduk, CO2 miktarını azaltan çözümler ürettik. Böylelikle ekonomik büyümemiz hızlandı. Rekabet avantajımız güçlendi. Vatandaşlarımızdan gelen talepler bizleri olumlu etkiledi. Yaptığımız yarışmalarla halkımızı bu sisteme kattık, güzel fikirlerin çıkmasını sağladık. Projenin esas başarısı da bu noktada oldu. Kamu, özel sektör, Amsterdam halkı, tüm paydaşlar hep birlikte hareket ettik ve ortaya bu başarılı proje çıktı.” diye konuştu. 

Amsterdam Smart City Projelerinden Örnekler:

OPEN DATA (Açık Veri) PROJESİ: Amsterdam bu proje ile 2012'de Dünya Akıllı Şehirler Ödülü'nü aldı. Proje Amsterdam'ın akıllı şehir yaklaşımının bir parçası ve şehrin veri erişilebilirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle şehrin trafik ve ulaşımla ilgili verilerine erişilebilirlik konusunda önemli çalışmalar bulunuyor. Otoparklarla ilgili tarifeler, parka uygun yerler, taksi bekleme noktaları, bisiklet güzergahları, ana yollardaki trafiğin sıkışık olduğu noktalar halka açık şekilde online paylaşılıyor. 
 
HEALTH LAB (Sağlık Teknolojileri) PROJESİ: 2,5 yıllık bir proje olan Health Lab, inovatif bakım teknolojileriyle ilgili ortam oluşturmayı amaçlıyor. Health Lab çalışanları, bilim adamları ve girişimcilerin omuz omuza çalıştığı projede son kullanıcıya sunulabilecek çözümler araştırılıyor. Oluşturulan platformda yeni çözümler üretilip, gelişmeler paylaşılıp tartışılabiliyor. Çeşitli living lab lokasyonlarında yeni çözümler test edilip, geliştirilebiliyor. Amaç, teknolojinin imkanlarından yararlanarak yaşlı nüfusun ve hastaların, bakım evleri ya da hastaneler yerine kendi ortamlarında, gerekli bakım hizmetlerini de alarak, konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak.

SMART STREET (Akıllı Sokak) PROJESİ: Utrechtsestraat, Amsterdam'ın merkezindeki kafe, restoran ve mağazalarla dolu en yoğun alışveriş caddelerinden biri. Bu caddede hayata geçirilen “Climate Street” projesinde CO2 miktarını azaltma ve çevreyi koruma amacıyla sürdürülebilir çözümler üretiliyor. Sürdürebilir çözümlerin 3 odak noktası arasında girişimciler, halka açık alanlar ve lojistik yer alıyor. Amsterdam Smart City ve Utrechtsestraat  girişimcileri sürdürülebilir alışveriş caddesi için detaylı bir plan çalıştılar ve “Climate Street” projesini ortaya koydular. Proje sokak lambalarında enerji tasarrufundan, güneş enerjisiyle çalışan çöp konteynırlarına kadar CO2 miktarını azaltma ve çevreyi korumaya yönelik birçok çözüm içeriyor.

Akıllı Şehirler

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 2030 yılında dünya nüfusunun 5 milyarlık bölümü şehirlerde yaşıyor olacak. Şehirlerin “akıllanması” için kullanılan teknolojiler:

?    Akıllı Enerji
•    Türkiye'nin ithalatının yüzde 21'ini oluşturan enerjide M2M teknolojisinin kullanılması, Türkiye'nin en önemli sorunlarından olan cari açığın kapatılması açısından önem taşıyor.
•    Elektrik ve doğalgazda Çin'den sonra en yüksek talep artış hızına sahip olan Türkiye'nin 50 milyar dolarlık enerji ithalatı, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 21'ini oluşturuyor.
•    Enerji kaynakları giderek azalırken şehirler enerjiyi daha verimli kullanmak zorunda. Enerji sistemlerinin akıllı yapılar haline dönüşmesi sürecinin ilk adımı planlama…  
•    Elektrik, su, doğalgaz sayaçlarının uzaktan okuyan M2M cihazlarının sayaçlara entegre edilmesi sayesinde hem kayıp/kaçak engellenir hem de operasyonel maliyetler azalır. 
•    Hükümet hem vatandaşa hem de kamuya kazandıracak olan akıllı şebekeler projesi için 2012 içinde önemli bir adım attı ve Otomatik Sayaç Okuma Projesini hayata geçirdi. 100 bine yakın elektronik sayacın takılması ile çalışmalar, yüzde 15 olan kayıp kaçak oranını azaltmayı ve kaynaklarımızın etkin bir şekilde yönetilmesini amaçlıyor. 
•    Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması; 2011'deki 45 milyar dolar ve 2012'de de eylül ayına kadarki 12 aylık dönemde 55,8  milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın enerji ithalatına çok paralel olması, bu alana sahip çıkmanın alanın önemini artırıyor.

?    Akıllı Ulaşım
2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70'i şehirlerde yaşıyor olacak. 

•    Artan araç sayısına paralel olarak sadece trafik sıkışıklığında kaybedilen zaman değil, yakıt tüketiminin artması, karbon emisyonunun yükselmesi ve güvenli sürüş gibi birçok farklı konular ön plana çıkacak. 
•     Akıllı şehirlerde trafik başta olmak üzere ulaşımın çözümlenmesi için bilgi teknolojilerinden yararlanılabiliyor. 
•    Şehir içi toplu taşımacılıkta kullanılan otobüslerin seferlerinin düzenlenmesi ve kontrol altına alınarak kural dışı sürüşün engellenmesini sağlayan akıllı ulaşım sistemleri kullanılabiliyor.
•    Şehrin belirli noktalarına yerleştirilen sensörlerin ulaştıracağı hız, konum ve benzeri bilgiler, trafiğin sıkıştığı anlarda alternatif çözümler oluşturulmasına imkan verecek. Öyle ki gerektiğinde trafiğin durumuna göre sinyalizasyon süreleri bile anlık olarak değiştirilebilecek. 
•    Acil durumlara hızlı ve etkin müdahaleler gerçekleştirilecek. Ayrıca toplu taşıma sistemlerinin durumu entegre biçimde izlenebildiğinden halkın mobilitesi için en uygun ayarlamalar yapılabilecek.

?    Akıllı Binalar
•    Dünyadaki enerji kullanımının büyük kısmı binalara ayrılıyor. Bugün binalar, enerji tüketiminde yüzde 40'lık bir paya sahip.
•    Öncelikle binalara sensörler yerleştirilecek. Elde edilen verilerle binaların enerji kullanımı, güvenlik, yalıtım gibi birçok konuda izlenmesi ve geliştirilmesi sağlanacak. 
•    Binalar, güneş başta olmak üzere çevresel faktörleri etkin kullanarak kendi enerjilerini üretecek hale gelecekler.
•     Güvenlik açısından sürekli kontrol altında olan, acil durumlarda önleyici ve hızlı sorun çözmeye yönelik prosedürleri tetikleyebilen binalar, ayrıca su ve benzeri kaynakların kullanımını da ölçümleyip düzenliyor.
•    Yeni çıkan konut yönetmelikleri çerçevesinde binalarda merkezi ısınma sistemlerinin kullanılması ve tüketilen ısı kadar faturalama yapılması zorunlu hale geldi. Böylece ısınma tüketim bedelleri daha adil bir şekilde paylaştırılabilecek. Bu kapsamda kullanılan kalorimetre ve ısı pay ölçerlerde RF ve mobil internet sistemleri kullanılarak uzaktan enerji takibi ve faturalaması yapılabilecek. 
•    Güneş ışınlarının geliş açısına göre perdelerin ayarlanmasından asansörlerin en yoğun katlara daha sık uğramasını düzenlemeye kadar birçok operasyon etkili biçimde gerçekleştirilebilecek.

?    Akıllı Yerel Yönetimler
•    Yerel yönetimler de akıllı sistemlerle donatılacak. Vatandaşların birçok işlemi çevrimiçi sistemlerden yaptığı altyapılar halihazırda da kullanılıyor. Bu altyapılar geliştirilerek hayatın ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırılacak. 
•    Akıllı kart ve uzaktan okuma teknolojileri, vatandaşlık hizmetlerini pratikleştirecek. Şehir altyapısı izlenerek anlık düzenlemeler gerçekleştirilebilecek. 
•    Güvenlik, sosyal hizmetler gibi vatandaşlar için önemli hizmetler veri temelli sistemler sayesinde etkin biçimde yönetilecek.
•     Örneğin bir kazada ambulansın, bir güvenlik olayında polisin olay yerine yönlendirilmesi, gerçek zamanlı sistemler sayesinde olacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

D-Smart Ve Turkcell Superonline işbirliği yaptı
  • 29.01.2014 10:51

D-Smart Ve Turkcell Superonline işbirliği yaptı

D-Smart Net, Turkcell Superonline ile altyapı işbirliğine imza attı ...

Murat Erkan: Akıllı şehirler kurmak ulusal bir hedef olmalı!
  • 07.06.2013 12:23

Murat Erkan: Akıllı şehirler kurmak ulusal bir hedef olmalı!

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ise akıllı şehir dönüşümünü Türkiy ...

Murat Erkan kendi evine fiber götüremedi!
  • 19.07.2012 12:09

Murat Erkan kendi evine fiber götüremedi!

1000 megabite ulaşan hızıyla 1 filmi 8 saniyede indirme imkânı sunan fiber inter ...