MÜSİAD, Muş ve Bitlis temsilcilikleri törenlerle açıldı!
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Muş ve Bitlis Temsilcilikleri düzenlenen törenlerle hizmete girdi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Muş ve Bitlis Temsilciliklerini hizmete soktu. Açılışlardan ilki Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU ile MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK'ın katılımlarıyla Muş'ta gerçekleştirilirken, ikinci açılış programı Bitlis Temsilciliği'nin bulunduğu Tatvan'da gerçekleştirildi.
Bakan Eroğlu:” MÜSİAD'ın şube kurması ekonomik açıdan milattır”
Muş Temsilciği açılış töreninde MÜSİAD'ın Muş'ta Şube kurmasının ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU, “MÜSİAD'ın burada yeni bir şube kurması, ekonominin gelişmesi açısından bir milattır.”dedi. Bakan EROĞLU şunları söyledi: “MÜSİAD bir yere gelip şube kuruyorsa bu, ekonomik canlanmanın açık bir göstergesidir. MÜSİAD'ın buradaki oluşumunun Muş ekonomisini kalkındırmasının yanı sıra müteşebbis gücünü de arttıracağına yürekten inanıyorum. İşadamları arasında birlik ve beraberlik olacaktır. Çok kısa bir süre içerisinde kurulan ve büyük başarılara imza atan MÜSİAD'ın Muş'a da büyük katkılar sağlayacağını ifade ederek işadamlarına başarılar diliyor, Muş'umuza hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.
OLPAK, “Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını içtenlikle diliyoruz”
Şube Açılışlarının gala programlarında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, çözüm sürecine vurgu yaparak MÜSİAD olarak çözüm sürecini içtenlikle desteklediklerini söyledi.
OLPAK ayrıca “başından beri desteklediğimiz Çözüm Süreci'nin başarıyla sonuçlanmasını, bölgenin barış ve kardeşlik havasını doyasıya solumasını, başta Türkiye olmak üzere, komşu coğrafyalara da huzur ve mutluluk merkezi olarak örnek olmasını, içtenlikle diliyorum. Biz, sadece bazıları için barış isteyen, sadece bazıları için özgürlük isteyen, sadece bazıları için refah ve mutluluk isteyen bir topluluk değiliz. Biz, herkes için eşit adalet, eşit özgürlük, eşit refah istiyoruz. “ diyerek çözüm sürecine olan inançlarını dile getirdi.
OLPAK:”Proje finansmanının önü açılmalı”
Konuşmasında MÜSİAD'ın hazırlamış olduğu Ekonomi Raporu'na atıf yapan Nail OLPAK, proje finansmanının önünün açılması ve sadece teminata kredi veren sistemin, değişmesinin gerektiğini söyledi.
OLPAK, bu konuya ilişkin şunları söyledi, “Finans sektörü ve reel sektör, ekonominin iki parçası ve bankacılık sektörünün de kar etmesi elbette normal. Fakat, mevcut bankacılık sisteminde; işletmeler, neredeyse, krediye ihtiyacı olmadığını ispat ettiği takdirde ve neredeyse, sadece teminata dayalı olarak, finansmana erişebilmektedir. Bu ise, yatırımlara ve büyümeye, fren etkisi yapmaktadır. Makul teminatlar karşılığında, varsa özel sektör olarak bizden beklenen, şeffaf bilanço vb konuları yerine getirerek, varsa yasal düzenlemeleri de hükümetimizden birlikte isteyerek, Proje Finansmanının önünün açılması ve sadece teminata kredi veren sistemin, değişmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bu noktada, geçmişte zararlarıyla hatırladığımız, ancak, siyasi iradenin kararlılığı ve doğru idarecilerle, çok güzel kar edebildiklerini de gördüğümüz Kamu Bankalarının, Proje Finansmanı konusunda, Piyasa Yapıcı Rol üstlenmelerini bekliyoruz.
Bunun yanında, ülkemizin gururu büyük projelerin, makul ölçeklerde bölünerek, daha fazla firmanın yer alacağı sistemlerle gerçekleşmesi, hem projelerin finansmanını kolaylaştıracak, hem de daha fazla girişimcinin önünü açılmasını ve büyüyerek, dünya arenasında yer almasını sağlayacaktır.
“Geçici verginin kaldırılmasını istiyoruz”
Devamla, yüksek enflasyonlu dönemlerde, devletin kaybını önlemek için uygulanan Geçici Vergi'nin, bugün, düşük enflasyon ve uzun vadeli satışlar döneminde, işadamımıza finansman yükü getirdiğinden, kaldırılmasını öneriyoruz. Benzer şekilde, Tahsilat Vadesine Uygun KDV ödenmesini öneriyoruz.
İki gün önce, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, İstanbul'da düzenlediğimiz IFFS Toplantısında da söylediğim gibi, Kaliteli ve doğru finansmana hızlı erişimin, nasıl olması gerektiği değil de, faizlerin kaç baz puan artmasına niçin ihtiyaç olduğu tartışılıyor. Tıpkı, insanların neden öldürüldüğünün değil, öldürülüş biçimlerinin tartışıldığı, günümüzün medeniyet anlayışında olduğu gibi. İnsanın ve toplumun, daha müreffeh seviyeye ulaşması için, bir araç olması gerekirken, onları yöneterek, bir amaç haline gelen ve bunu acımasızca yapan, Finansal Sistem, doğru bir bakışla değerlendirilmiyor.
Oysa ki, gerçek ekonominin temel değerleri; AR-GE, Yenilikçilik, Yatırım, İstihdam ve Üretimdir. Tüm bunları ve sosyal hayatın ana değerlerini bir kenara iterek, her şeyi, neredeyse sadece tek bir değere indirgeyen ve değerlerimizi acımasızca şekillendiren, adeta yeni tehdit kaynağı olan, Finansal Sistemin Yapısı, bu bağlamda doğru değerlendirilmeli.
Mevcut Küresel Finansal Sistem, derin bir şekilde sallanırken, ülkemiz, bölgemiz ve dünyada, sancılı ve acılı geçen bu günlerde, küresel anlamda, köklü bir paradigma değişimine ihtiyaç var. Duygusal tepkileri ve teori aşamasını geçmiş, altyapısı iyi şekillendirilmiş uygulamaları, etkin bir boyutta hayatımıza sokamadan, insanca yaşamanın temel değerlerine sahip bir geleceği elde edemeyeceğiz. Aksi durumda, eleştirdiğim sistemin hükümranları bundan ne kadar sorumlu ise, gerekli ve yeterli gayreti ortaya koyamazlarsa, şikâyet edenlerin sorumluluğu da, onlardan az olmayacaktır.
MÜSİAD'ın Muş Temsilciliğinin açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Derneği Genel Başkanı Nail Opak, Ak Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Muş Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Abdurahman Kaan, İTO Başkanvekili Murat Kalsın, MÜSAİD Muş Şube Başkanı Mürsel Özen katılırken, MÜSİAD Bitlis Temsilcilik açılışına Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, MÜSİAD şube başkanları üyeleri, iş adamları ve esnaflar katıldı.
Yorum Yaz