Narman Peribacaları ziyaretçilerini bekliyor
"Doğu'nun Kapadokyası" olarak bilinen Narman peribacaları dört mevsim ayrı güzelliğe bürünüyor
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan, kırmızı rengiyle dikkati çeken ve "Doğu'nun Kapadokyası" olarak bilinen Narman peribacaları dört mevsim ayrı güzelliğe bürünüyor.
Erzurum'un Narman ilçesinde Türkiye'nin peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesine benzerliğiyle adından söz ettiren Narman peribacaları ziyaretçilerini bekliyor.
Rüzgar ve su erozyonunun etkisiyle oluşan Narman peribacaları, insan faktörü olmadan tamamen doğa olayları sonucu oluşarak şimdiki halini aldı. Erzurum'a 90 kilometre mesafede yer alan Narman'ın 7 kilometre güneydoğusunda bulunan "Kırmızı Periler"in jeopark olması için çalışmalar devam ediyor.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Narman peribacalarında doğal oluşum sürüyor.
Narman Belediye Başkanı Ahmet Yücel İşleyen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırmızı Periler olarak da bilinen Narman peribacalarının tamamen doğal bir oluşum olduğunu ifade etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör'ün bölgede çalışmalar yaptığını anlatan İşleyen, "Yapılan ölçümlere göre kırmızı peribacaları 60 kilometrekareyi kapsıyor. Doğu-batı, kuzey-güney kısmında yeni oluşumlar var. Yoğunluk olarak 30 kilometrekarelik bir alanda var. Güneş, yağmur ve rüzgarın etkisiyle oluşumlar devam ediyor. Var olanlar bir müddet sonra kayboluyor, yerine yenileri çıkıyor" dedi.
Bölgenin Doğu'nun Kapadokyası olarak da anıldığını dile getiren İşleyen, "Kapadokya bölgesinde tarih ve coğrafya iç içe. O dönem bölgede yaşayan insanlar peribacalarını oyarak içinde yaşamışlar. Burası tamamen doğal bir oluşum. Narman peribacaları kızıl. Kışın kar yağınca, kırmızı ve beyazın bütünlüğü, bahar aylarında da yeşille birleşmesi görsel güzellik sunuyor. Burası turizm anlamında Erzurum'un misafir odasıdır" diye konuştu.
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı'nın Narman peribacalarını turizme kazandırma projesine finansal destek sağladığını belirten İşleyen, ciddi bir ivme kazandıklarını, Narman peribacalarının UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdiğini söyledi.
"Palandöken'e gelen turistlerin günübirlik Narman'a da gelmesini istiyoruz"
Bölge için Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün de çalışma yaptığını anlatan İşleyen, şunları kaydetti:
"Biz de belediye olarak bölgeyi tanıtmaya çalışıyoruz. Avrupa Birliği projeleri de hazırlıyoruz. Jeopark olması için de İstanbul Teknik Üniversitesi çalışıyor. Burası sit alanı gibi. Belediye olarak yapılaşmaya da izin vermiyoruz. Avrupa Birliği projelerimiz desteklenirse bölgeye biraz mesafede günübirlik tesisler yapmayı planlıyoruz. Merkezi Erzurum olarak düşünüyoruz. Palandöken'e gelen turistlerin günübirlik Narman'a da gelmesini istiyoruz."
AA
Yorum Yaz