Niğde’de köylerden çöp toplama devri başladı
Türkiye’de ilk kez Niğde’de başlayan uygulamayla köylerdeki katı atıklar çöp kamyonları ile toplanmaya başlandı
"Niğde'nin Köylerindeki Çevre Kirliliğinin Giderilmesi Projesi" kapsamında yaklaşık 4 bin çöp konteynerinin dağıtıldığı 131 köyde, 12 sıkıştırmalı çöp toplama kamyonu hizmet veriyor. Vali Necmeddin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin bu projenin pilot ili seçildiğini belirterek, köylerin tamamının çöplerinin araçla toplanarak, katı atık depolama sahasına ulaştırıldığını söyledi.
Niğde'nin köylerinin çok canlı ve kalabalık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları ifade etti: "Türkiye'de patates üretiminde birinci, elma üretiminde ise ikinci sıradayız. Köylerimizde tarımsal faaliyetin yoğun olması, göçün önüne geçmiştir. Türkiye'de kırsal kesimde yaşayanlar nüfusun yaklaşık yüzde 18'ine tekabül ederken, ilimizde bu rakam yüzde 55 oranlarında. Bu nedenle köylerimizdeki nüfusun fazla olması oraya götürülecek hizmetlerde de bir arayışı beraberinde getirdi. Bu kapsamda hazırladığımız projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Bakanımızın yakın ilgisi ve yardımlarıyla projeyi uygulamaya koyduk. Türkiye'de ilk defa bir özel idare tüm köylerinden düzenli olarak çöp toplamaya başladı."
Kılıç, katı atık faaliyetini yürütürken, köy birliklerini de devreye soktuklarını belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle köy birliklerinin emrine 12 sıkıştırmalı çöp kamyonu tahsis ettik. Özel İdare'nin imkanları ile de yaklaşık 4 bin çöp konteyneri yaptırarak, köylerimize dağıttık. Belediyelerden Özel İdare bünyesine geçen işçileri de köy birliklerine kazandırdık. Bu işçilerle birlikte her kamyonda 1 şoför, 2 işçi olmak üzere iş yoğunluğuna göre gün aşırı ya da her gün kamyonlarımız çöpleri alıyor" diye konuştu.
Köylerde çevre bilinci oluşturuluyor
Projeyle kırsal bölgelerde yaşam kalitesinin artırarak, çevre bilincini kalıcı şekilde oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti: "Özel İdare olarak Katı Atık Birliği'ne üye olduk. Birliğin planladığı noktalarda, ara istasyonlarda ilçelerden gelen çöpler toplanıyor. Depo belli bir seviyeye ulaştığında ana tesise taşınıyor. Buraya taşınan atıklarda bilimsel ve modernize bir şekilde yok edilecek. Yer altı, göl, gölet ve akarsulara karışan kirletici maddelerin önüne geçilmiş olacak."
Köy sakinleri memnun
Gösterli köy sakinlerinden 65 yaşındaki Hatice Doğanay ise çöp toplama hizmetinden çok memnun olduklarını söyledi. Daha önceleri ev atıklarını, çöplerini eski köy denilen mevkideki boş araziye taşıdıklarını belirten Doğanay, "Traktörü ya da aracı olan eski köydeki meydana götürüp atıyordu, olmayan da el arabasıyla taşıyordu. Oralarda çok kirlendi. Çöplerimizi şimdi evimizin önündeki çöp kutularına döküyoruz, çok rahatladık" dedi.
AA
Yorum Yaz