Nijerya’da Türkiyeli hayırseverlerin hastanesi açıldı
Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın başkenti Abuja kentinde temelleri Kayseri’li hayırseverlerin girişimiyle; Sürat A.Ş. tarafından atılan, yapımı 20 milyon doları bulan Nijerya-Türk Nizamiye Hastanesi açıldı
Sürat A.Ş. ülkede daha önce ilk ve ortaokul seviyesindeki okullarıyla hizmet vermekle birlikte Nil isimli üniversitesi vesilesiyle eğitim alanında da biliniyor.
Yapımına 2009 yılında başlanan hastanenin açılışına Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan onur konuğu olarak katılırken açılış töreninde eski Federal Başkent Bakanı (FCT) Mr. Aliyu Modibbo ve görevdeki Federal Başkent Bakanı Bala Abdulkadir Muhammed ile Sağlık Bakanı Onyebuchi Chukwu'da hazır bulundu.
Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan açılış vesilesiyle yaptığı konuşmasında hayırseverlerin özel teşebbüsleriyle kurulan hastanenin, “iki ülke arasında bulunan önemli ilişkilerin başka bir işareti daha olduğunu” belirtti. Jonathan “Sağlık ve eğitim alanlarının dâhil olduğu farklı alanlardaki ekonomik işbirliğimizin istikrarla geliştiğini görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.
Batı Afrika'nın ilk Türk hastanesi Nizamiye, ileri teknoloji ekipmanlarıyla genel hastane statüsünde hizmet verecek. 80 yataklı hastane, 7 bin metre karesi kapalı, toplamda 25 bin metre karelik alana kuruldu. 4 adet yüksek standartlı ameliyathanesi bulunan Nizamiye'de Türkiye'den uzman doktor ile hemşireler hizmet verecek. Ayrıca hastanede, Türkiye'den giden bir teknik ekip de çalışacak. Türkiyeli hayırseverler, hastane açmalarının sebebini ülkenin yaşadığı fakirlik ve Nijeryalıların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmeti olarak belirtiyor. Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Nijerya'da ortalama insan ömrünün 53 olduğu belirtiliyor.
Risale Haber
Yorum Yaz